Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία

filoi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Οι φίλοι δεν είναι μόνο για το σινεμά και για έναν καφέ την Κυριακή το μεσημέρι. Οι φίλοι προσφέρουν πολλά περισσότερα, είτε το συνειδητοποιούμε, είτε όχι. Ακόμα και το γέλιο που μας προσφέρουν είναι ένα μέρος μόνο από το καλό που κάνουν στην υγεία μας, γι’ αυτό κοινωνικοποιηθείτε, κάντε φίλους και θα διαπιστώσετε τα πλεονεκτήματα στο επόμενο τσεκ-απ σας.

Η καλή διάθεση, η συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και ψυχολογική υποστήριξη κάνουν τους φίλους πολύτιμους και απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας. Ακολουθούν τα οφέλη στην υγεία μας που πηγάζουν από τις φιλικές μας σχέσεις, χωρίς ακόμα να το αντιλαμβάνονται ούτε οι φίλοι, ούτε κι εμείς οι ίδιοι.

1. Ζούμε πιο υγιεινά


Ανάλογα με τις παρέες που έχουμε, διάγουμε και τον αντίστοιχο τρόπο ζωής. Εάν οι φίλοι μας προσέχουν τη διατροφή τους και γυμνάζονται, έχουμε την τάση να τους μιμηθούμε και να αρχίσουμε κι εμείς τη γυμναστική. Οι συνήθειες των φίλων μας βέβαια, δεν είναι πάντα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Εάν εκείνοι συνηθίζουν να τρώνε ανθυγιεινά και να μην ασκούνται, τότε είναι πιθανό  να υιοθετήσουμε τις κακές τους συνήθειες επίσης. Ωστόσο, υπάρχει η θεωρία, πως όσο πιο στενό κύκλο φίλων έχουμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ακολουθούμε έναν πιο υγιεινό και σωστό τρόπο ζωής.

2. Ζούμε περισσότερο


Δεδομένου, ότι οι φιλίες προωθούν ένα καλό μοντέλο ζωής, δεν είναι περίεργο να αυξάνεται ανάλογα και ο μέσος όρος ζωής. Σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα, όσοι έχουν ένα στενό κύκλο φίλων, ζούν περισσότερο από όσους διάγουν πιο μοναχική ζωή, κατά ποσοστό 22%.
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι διατηρούσαν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, από όσους δεν διατηρούσαν. Η εξήγηση γι’ αυτή την επίδραση των φίλων, επικεντρώνεται στο γεγονός, ότι οι φίλοι συνήθως αποθαρρύνουν τους φίλους από κακές συμπεριφορές, όπως είναι ο αλκοολισμός και οι κακές σχέσεις με τρίτους. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι στενές σχέσεις με την οικογένεια ή τα παιδιά, μοιάζουν να μην έχουν καμία επίδραση στη μακροζωία του ατόμου.

3. Γελάμε πολύ


Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο όλων και είναι αλήθεια πως όσο περισσότερο χρόνο περνάμε με τους φίλους μας τόσο περισσότερο γελάμε. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του γέλιου είναι ότι προσομοιάζει με γυμναστική άσκηση, καθώς χρησιμοποιούμε τους μύες μας, αναπνέουμε ταχύτερα και επιταχύνεται και ο παλμός μας.
Εκτός από την σωματική άσκηση που προσφέρει το γέλιο, ανεβάζει κατακόρυφα τη διάθεσή μας, ενώ το χιούμορ έχει την ικανότητα να αυξάνει τα αντισώματα στο σώμα μας προστατεύοντας μας από πλήθος μολύνσεων.

4. Μειώνεται το άγχος


Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του να έχουμε φίλους και κυρίως όσον αφορά στις γυναίκες, είναι η μείωση του στρες. Πιο συγκεκριμένα και επιστημονικά, όταν οι γυναίκες αγχώνονται εκκρίνουν μια ορμόνη που τους προκαλεί την τάση να συζητήσουν όσα τις απασχολούν. Περιέργως, όσο περισσότερο μιλούν για τα προβλήματά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή αυτής της ορμόνης, η οποία σε μεγάλες ποσότητες έχει χαλαρωτικές ιδιότητες.
Οι φίλοι ακόμα, δρουν υποστηρικτικά σε δύσκολες περιόδους που τυχόν διανύουμε, ένω σχετική έρευνα έχει δείξει πως γυναίκες που συζητούσαν τα προβλήματά τους παρουσία φίλων, είχαν πιο σταθερό παλμό και χαμηλότερη πίεση, από όσες ήταν μόνες όταν αναφέρονταν στα προβλήματά τους.

5. Καταπολεμούνται οι ασθένειες


Ακόμα ένας τρόπος κατά τον οποίο οι φίλοι, ενισχύουν την καλή σας υγεία, είναι βοηθώντας σας να μείνετε μακριά από ασθένειες.  Μπορεί μεν να αυξάνονται οι πιθανότητες να κολλήσετε κρυολόγημα, έχοντας πολλούς φίλους, αλλά οι στατιστικές δείχνουν πως όσοι έχουν ισχυρό κύκλο φίλων κρυολογούν δυσκολότερα από όσους δεν έχουν.
Επιπλέον και ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αντικαρκινική δράση της φιλίας. Γυναίκες με μεγάλο κύκλο φίλων, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά πρωτεϊνών που συνδέονται με τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, ενώ πέφτουν και οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Τέλος, και σε αυτή την περίπτωση, τη  μεγαλύτερη θετική επίδραση σε περιπτώσεις καρκίνου, την έχουν οι φίλοι και όχι η οικογένεια.

6. Ενισχύεται η υγεία της καρδιάς


Σουηδική έρευνα έδειξε πως όσοι είχαν λιγότερους φίλους, είχαν 50% αυξημένες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα. Είναι, άλλωστε, διαπιστωμένο πια, πως η υποστήριξη των φίλων, βοηθά στην αποσυμφόρηση από το άγχος που με τη σειρά του παίζει σημαίνοντα ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Γυναίκες με περισσότερους φίλους παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης, πάχους στην περιοχή της κοιλιάς και διαβήτη.

7. Κουτσομπολιό


Μπορεί το κουτσομπολιό να θεωρείται μια μάλλον κακή συνήθεια, αλλά αυτό δεν αναιρεί το καλό που προσφέρει σε όσους το εξασκούν. Το κουτσομπολιό ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ατόμων και βοηθάει στην αποσυμφόρηση του εκνευρισμού και του άγχους που βιώνουμε και σχετίζονται με τη σχέση μας με κάποιο τρίτο άτομο.
Η κριτική, ακόμα, της κακής συμπεριφοράς ενός τρίτου, απέναντι σε ένα άτομο της ομάδας μας, ενισχύει την συντροφικότητα και την αλληλεγγύη μέσα σε αυτή την ομάδα. Ας μην ξεχνάμε πως το αίσθημα του ανήκειν κάπου, έχει τεράστια σημασία στην ψυχολογία του ατόμου και τη γενικότερη υγεία του.