9 κανόνες υγιεινής που καλείστε να… αγνοήσετε

ugeia-2014
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ακολουθούμε κανόνες σε κάθε τομέα της ζωής μας που θεωρητικά έχουν σαν στόχο τη βελτίωσή της, ακόμα και αν συχνά τους αντιλαμβανόμαστε ως μέσο καταπίεσης. Από τη δουλειά, μέχρι τη σχέση μας, μέχρι τη διατροφή και την υγιεινή μας καλούμαστε να τηρήσουμε κανονισμούς ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλότητα και να αποτραπούν τα απρόοπτα.

Διαβάζοντας τα παρακάτω όμως θα απελευθερωθείτε από την καταπίεση 9 κανόνων τους όποιους έχετε την άδεια να αγνοήσετε και να έχετε μάλιστα και θετικά αποτελέσματα από αυτό. Τα πάντα έχουν δυο πλευρές και σε πολλές περιπτώσεις η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι καλύτερη από αυτή που βλέπαμε μέχρι πρότινος.

1. Τρώτε τα χρώματα του ουράνιου τόξου
Δεν είναι παράλογο να προτείνουν οι ειδικοί να έχουμε στο πιάτο μας όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αφού είναι ένας εύκολος τρόπος να λάβουμε πολλά θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, χωρίς να αναγκαστούμε να αποστηθίσουμε τις επιστημονικές τους ονομασίες. Εν ολίγοις, τρώτε κόκκινες ντομάτες για το λυκοπένιο, μπλε και μωβ μούρα και σταφύλια για τις ανθοκυανίνες και πορτοκαλί καρότα για το βήτα καροτένιο.

Πολύτιμα συστατικά δεν έχουν όμως μόνο τα χρώματα. Το κουνουπίδι και το μπρόκολο, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, το κρεμμύδι και το σκόρδο προστατεύουν από τον καρκίνο στομάχου και παχέος εντέρου και τα μανιτάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όσο είναι τα φασόλια, τα καρότα και οι κόκκινες πιπεριές. Τρώτε, λοιπόν, πολύχρωμα, αλλά τρώτε και μονόχρωμα.

2. Τρώτε κρέας για το σίδηρο
Μπορεί το μοσχαρίσιο κρέας που συμβούλευαν όλοι οι ειδικοί να καταναλώνουν σε επαρκείς ποσότητες οι γυναίκες, να έχει αρκετό σίδηρο να προσφέρει, αλλά εκτός αυτού ανεβάζει και το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά, ενώ έχει συνδεθεί και με περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αυτό που τελευταία έχει αρχίσει να διαδίδεται όλο και περισσότερο είναι ότι, επίσης, πλούσιες πηγές σιδήρου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και τα αποξηραμένα φρούτα, ενώ ο συνδυασμός αυτών με βιταμίνη C ενισχύει την καλύτερη δυνατή απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

3. Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές
Η αλήθεια είναι ότι είναι καλό να αποφεύγετε τροφές όπως είναι τα μπισκότα, το λευκό ψωμί και τα δημητριακά, που είναι γεμάτα με ζάχαρη και ένα σωρό συντηρητικά.

Αλλά, δεν είναι όλες οι επεξεργασμένες τροφές, επεξεργασμένες με τον ίδιο τρόπο. Οι κονσέρβες τόνου, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και τα κατεψυγμένα λαχανικά, δεν είναι κακές επιλογές, όπως επίσης και τα κοσερβοποιημένα φασόλια. Δεν έχουν σαφώς τα θρεπτικά πλεονεκτήματα των φρέσκων προϊόντων, αλλά από το να μην τρώτε καθόλου αντίστοιχες τροφές, τρώτε έστω τις προκατασκευασμένες εκδοχές τους.

4. Προτιμάτε άγριο σολωμό
Το ρίσκο των υψηλών PCBs επιπέδων στους σολωμούς ιχθυοτροφείου, έχει κάνει τους περισσότερους να στραφούν στους άγριους σολωμούς. Οι πολύ υψηλές τιμές, όμως, των τελευταίων έχουν κάνει πολλούς να μην τρώνε καν το εξαιρετικά θρεπτικό αυτό ψάρι. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Harvard όμως, έδωσε μια διαφορετική οπτική της κατάστασης συγκρίνοντας τα υπέρ και τα κατά των δυο εκδοχών.
Πιο συγκεκριμένα, αν 100.000 χιλιάδες άνθρωποι έτρωγαν για διάρκεια 70 ετών, δυο φορές την εβδομάδα σολωμό ιχθυοτροφείου, θα είχαμε 24 θανάτους από καρκίνο, εξαιτίας των PCBs, αλλα την ίδια στιγμή η κατανάλωση του σολωμού θα είχε σώσει 7.000 άτομα από θάνατο από προβλήματα στην καρδιά.

Η ουσία είναι να τρώτε πολλά ψάρια, είτε η τσέπη σας αντέχει το σολωμό και τρώτε σολωμό, είτε κάποιο άλλο οικονομικότερο είδος. Τα ψάρια είναι από τις σημαντικότερες τροφές και δεν πρέπει να παραλείπονται από τη δίαιτά σας.

5. Τεντώνεστε πριν από κάθε είδος άσκησης
Ο καθηγητής γυμναστικής επέμενε να κάνετε τα τεντώματά σας πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο στο προαύλιο, αλλά είναι πολύ πιθανό με αυτό τον τρόπο να έριχνε την αποδότικότητά σας. Οι έρευνες έχουν δείξει πως το στατικό stretching, τελικά δεν προστατεύει και τόσο από τραβήγματα και τραυματισμούς, ενώ όσοι δεν κάνουν τεντώματα πριν την προπόνησή τους, σηκώνουν περισσότερα βάρη και τρέχουν γρηγορότερα, από εκείνους που επιμένουν στις διατάσεις.

Η νέα φιλοσοφία στη γυμναστική θέλει να ξεκινάτε με αργούς ρυθμούς τη γυμναστική σας, όπως είναι ένα χαλαρό τρέξιμο, αλλά να τελειώνετε πάντα τις ασκήσεις σας με διατάσεις, ώστε να σας βελτιώσετε την έκταση των κινήσεών σας.

6. Αντικατάσταση παπουτσιών ανά 6 μήνες
Δεν είναι τόσο η αντικατάσταση των παπουτσιών, όσο η εναλλαγή τους που μας ενδιαφέρει.  Έρευνες έχουν δείξει πως οι αθλητές που άλλαζαν περιοδικά τα παπούτσια του τρεξίματος, έριχναν το ποσοστό των τραυματισμών κατά 39%. Πέρα λοιπόν του να αλλάζετε τα παπούτσια, όταν έχουν εμφανώς φθαρεί και σπάσει οι σόλες τους, προσπαθήστε να φοράτε πολλά ζευγάρια την ίδια περιόδο και όχι μόνο ένα  για πολλούς μήνες.

7. Τα βαθιά καθίσματα κάνουν κακό στα γόνατα
Οι γυμναστές συχνά αποτρέπουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα γόνατά τους, να κάνουν βαθιά καθίσματα, ή έστω τονίζουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Από την άλλη όμως, τα βαθιά καθίσματα γυμνάζουν τους μηρούς και τους γλουτούς, οι οποίοι μύες με τη σειρά τους ενισχύουν τη σταθερότητα των γονάτων. Όσο δε αφορά στον κανόνα που δεν θελει τα γόνατα να ξεπερνούν τα δάχτυλα των ποδιών, μην το παρακάνετε ούτε σε αυτή την περίπτωση, καθώς έτσι μπορεί να επιβαρύνετε περισσότερο τη μέση σας.

8. Πλένετε σε κρύο νερό
Μπορεί να είναι πιο φιλικό στον πλανήτη να κάνετε τη  μπουγάδα σας με κρύο νερό, αλλά δεν είναι τόσο φιλικό προς την υγιεινή σας. Πλένετε με ζεστό νερό, ξεχωριστά τα εσώρουχα από τις πετσέτες σας και αφού τα βάλετε στο πλυντήριο, πλύνετε τα χέρια σας, αφού έχετε πιάσει τα άπλυτα με γυμνά χέρια.

9. Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα
Εάν έχετε καταναλώσει κάτι όξινο όπως είναι ένα αναψυκτικό, ένα ποτήρι κρασί, μια κούπα καφέ ή ένα πορτοκάλι, καλύτερα να μην βουρτσίσετε τα δόντια σας μόλις τελειώσετε, γιατί θα προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι καλό. Οι όξινες τροφές αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών και αν βουρτσίσετε άμεσα τα δόντια σας θα καταφέρετε να τον καταστρέψετε.

Αυτό που προτείνεται να κάνετε είναι να ξεπλένετε με λίγο νερό και να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από 30-60 λεπτά, αφού θα έχει προλάβει ο σμάλτος να αποκτήσει τη σκληρότητά του και δεν θα είναι τόσο ευαίσθητος.