Ακόμα 9 τρόποι για να ξεφορτωθείτε το λίπος της κοιλιάς

koilia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ένα από τα προβλήματα όσων έχουν μερικά κιλά παραπάνω, είναι το ότι δεν μπορούν να φορέσουν συγκεκριμένα κομμάτια της μόδας, αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα- το λευκό λίπος που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς εξαπλώνεται ανάμεσα στα ζωτικά τους όργανα και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

Αυτό είναι το σπλαχνικό λίπος, όπως λέγεται και το οποίο έχει μεγάλη ευθύνη στη διαταραχή των επιπέδων της ινσουλίνης.
Γι’ αυτό το λόγο τα παραπάνω κιλά, ειδικά στην περιοχή της μέσης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μελλοντικών προβλημάτων στην καρδιά.

Όσα περισσότερα γνωρίζουμε λοιπόν για την αντιμετώπιση αυτού του συσσωρευμένου λίπους, τόσο το καλύτερο για το στυλ μας, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα για την υγεία μας.

Δώστε ένταση στην αεροβική
Το καλό με το σπλαχνικό λίπος είναι ότι υποχωρεί εύκολα με την αεροβική άσκηση. Οτιδήποτε αυξάνει τον καρδιακό σας παλμό και βοηθάει τις θερμίδες να εξατμιστούν από το σώμα σας, όπως είναι το τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι, έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά την καταπολέμηση του λίπους, συγκριτικά με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Δώστε στο σώμα σας πρωτεΐνη
Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα παράγει συνολικά όλο και περισσότερη ινσουλίνη, καθώς οι μύες και τα λιπώδη κύτταρα είναι ανίκανα να τη διαχειριστούν, όπως πριν.
Δεδομένου λοιπόν ότι η ινσουλίνη παίζει κι αυτή το ρόλο της, όσον αφορά την αποθήκευση του λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες θα προστατεύσει τον οργανισμό από την τυχόν κακή διαχείρισή της (της ινσουλίνης).

Κάντε σωστή επιλογή των λιπαρών
Τελευταία σουηδική έρευνα αποδεικνύει πως τα κορεσμένα λιπαρά, έχουν την τάση να αποθηκεύονται περισσότερο στην περιοχή της κοιλιάς, απ’ ότι τα πολυακόρεστα. Αν θέλετε λοιπόν να διατηρήσετε τα λιπαρά στη διατροφή σας, που έτσι πρέπει καθώς είναι απαραίτητα, προτιμήστε τα πολυακόρεστα που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα ψάρια.

Εκτιμήστε το ξύδι
Σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα του 2009, οι παχύσαρκοι που έτρωγαν 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι την ημέρα, για 8 εβδομάδες, παρουσίασαν σημαντική μείωση του σωματικού λίπους, ειδικότερα στην περιοχή της κοιλιάς. Μια εξήγηση αυτής της έρευνας είναι ότι το οξικό οξύ που περιέχεται στον ξύδι, παράγει πρωτεΐνες που καίνε το λίπος.

Κάντε κάτι που σας χαλαρώνει
Είτε αυτό είναι γιόγκα, είτε διαλογισμός, είτε οτιδήποτε άλλο, που έχει πάνω σας χαλαρωτικές επιδράσεις, εφαρμόστε το και θα δείτε αλλαγή και στο σώμα σας. Όσο περισσότερο μάλιστα ρίξετε τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνης του άγχους, τόσο το καλύτερο, καθώς ακόμα και αυτή συνδέεται με το κοιλιακό λίπος.

Κοιμηθείτε σωστά
Ο κακός ύπνος και η αϋπνία, πέρα από όλα τα προβλήματα που προκαλούν σε υγεία και ενέργεια, αυξάνουν και το σπλαχνικό λίπος. Έχετε ακόμα ένα λόγο να κοιμάστε τουλάχιστον το 8ωρο που σας αναλογεί.

Και μην κοιμάστε μέχρι αργά τα σαββατοκύριακα
Μην ταράζετε την ισορροπία του ύπνου σας και τηρείτε το πρόγραμμά σας ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Ξυπνάτε και κοιμάστε όλες τις μέρες της εβδομάδας την ίδια ώρα, καθώς η αναρχία όσον αφορά στον ύπνο, οδηγεί το σώμα να εκκρίνει ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη, που προωθούν την αποθήκευση του λίπους.

Πίνετε πράσινο τσάι
Όσο περισσότερες κατεχίνες λαμβάνετε από το πράσινο τσάι, τόσο περισσότερο κοιλιακό λίπος θα χάνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μαζί με το πρόγραμμα γυμναστικής σας λοιπόν, βάλτε στην καθημερινότητα και τουλάχιστον 3 κούπες πράσινο τσάι.

Δώστε έμφαση στις φυτικές ίνες
Μην ξεχνάτε τις φυτικές ίνες από τη διατροφή για να έχετε μια καλή εντερική λειτουργία και μειωμένο σπλαχνικό λίπος. Η κατανάλωση 10 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα, για 5 χρόνια, καταφέρνει και ελαττώνει το λίπος στην περιοχή των ζωτικών οργάνων κατά 3,7%.