3 εύκολες και νόστιμες συνταγές με κοτόπουλο

paidakia-kotopoulou-paidakia-kotopoulou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Καλές οι πατάτες ή τα μακαρόνια με κοτόπουλο στο φούρνο, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε και κάτι πιο ασυνήθιστο με το αγαπημένο αυτό υλικό;

Το κοτόπουλο αποτελεί άπαχη πρωτεΐνη, αρκεί να μην το καταναλώνετε με την πέτσα, και είναι μια από τις πηγές πρωτεΐνης που πρέπει να πρωταγωνιστούν στη διατροφή μας, είτε βρισκόμαστε σε δίαιτα, είτε όχι. Κι αν έχετε βαρεθεί τις κλασικές συνταγές με αυτό και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, σας έχουμε τη λύση. Τρεις λύσεις για την ακρίβεια!

Στήθος κοτόπουλο με πορτοκάλι και ελιές

Το πόσο αγαπούν όλοι το στήθος κοτόπουλο φαίνεται και από τις αναζητήσεις της google, αφού αποτελεί έναν από τους πιο χρησιμοποιημένους όρους για συνταγές.

Υλικά (για 6 μερίδες): 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 700 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι κοσέρ, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι ελιές ολόκληρες ή κομμένες στη μέση, χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού, μισό φλιτζάνι λευκό κρασί, 1 κουταλάκι του γλυκού μάραθο ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Προετοιμασία: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ζεστάνετε το ελαιόλαδο. Πασπαλίστε στο κοτόπουλο το αλάτι και βουτήξτε το ελαφρά στο αλεύρι. Έπειτα βάλτε στο τηγάνι, περίπου για 2 λεπτά στην κάθε πλευρά (ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ανοιχτόχρωμη κρούστα). Όταν οι φέτες κοτόπουλου πάρουν χρώμα, τοποθετήστε τες σε ένα πιάτο. Προσθέστε στο τηγάνι το βούτυρο και το κρεμμύδι και αφήστε τα 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τις ελιές, το χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα, το λευκό κρασί και το μάραθο. Στη συνέχεια βάλτε πάλι το κοτόπουλο στο τηγάνι και σιγοβράστε άλλα περίπου 5 λεπτά μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο και η σος να το καλύπτει. Τέλος, πασπαλίστε το υπόλοιπο αλάτι και το μαϊντανό και σερβίρετε.

Κοτολέτες με παρμεζάνα

Αν κόψετε το κοτόπουλο σε πολύ μικρά κομμάτια, αυτόματα μετατρέπεται σε… nuggets και σας απαλλάσσει από τις ενοχές ότι φάγατε πολύ.

Υλικά (για 4 μερίδες): ¾ του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 μεγάλα αβγά, 1½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, ¼ του φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα, 1 κουταλιά της σούπας σκόνη μουστάρδας, αλάτι κοσέρ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 μικρές κοτολέτες χωρίς κόκαλα (περίπου 700 γραμμάρια σύνολο), 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μοιρασμένο, 1 λεμόνι κομμένο στη μέση.

Προετοιμασία: Βάλτε το αλεύρι σε ένα ρηχό μπολ και χτυπήστε τα αβγά σε ένα δεύτερο μπολ. Αναμείξτε την τριμμένη φρυγανιά, την παρμεζάνα και τη σκόνη μουστάρδας σε ένα τρίτο μπολ και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι και στο κοτόπουλο και βάλτε το στο αλεύρι, διώχνοντας την περίσσεια ποσότητα. Βάλτε το στο μπολ με τα χτυπημένα αβγά και γυρίστε το και από τις δυο πλευρές. Στραγγίξτε το και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο μπολ με τη φρυγανιά γυρνώντας το και από τις δυο πλευρές. Ζεστάνετε τις 6 κουταλιές ελαιόλαδου σε ένα μεγάλο τηγάνι και μαγειρέψτε τις κοτολέτες προσθέτοντας 2 κουταλιές λάδι σε κάθε μια μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα και από τις δύο πλευρές (περίπου 4 λεπτά την κάθε πλευρά). Μόλις είναι έτοιμες, στραγγίξτε τες, προσθέστε αλάτι και σερβίρετε με λεμόνι.

Κοτόπιτα με κολοκύθα

Δοκιμάστε μια συνταγή πίτας και πάρτε ένα κομμάτι κάθε μέρα στο γραφείο για σνακ.

Υλικά (για 6 μεγάλα κομμάτια): 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι φρεσκοκομμένο κρεμμύδι, 4 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένου φασκόμηλου, λίγα φύλλα κατσαρού λάχανου ψιλοκομμένα, αλάτι κοσέρ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ¼ του φλιτζανιού αλεύρι για κάθε χρήση, 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου, 1½  φλιτζάνι καθαρισμένη και κομμένη κολοκύθα, 1 ½ φλιτζάνι κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μπουκιές, 2 φύλλα για πίτα, 1 μεγάλο αβγό.

Προετοιμασία: Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και βάλτε μια σχάρα στην τρίτη θέση προς τα πάνω. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα κρεμμύδια και σωτάρετε για περίπου 4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Μειώστε τη φωτιά και προσθέστε το σκόρδο και το φασκόμηλο για 2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέστε το κατσαρό λάχανο με αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε το για ακόμη 4 λεπτά. Ρίξτε το αλεύρι και συνεχίστε ανακατεύοντας για άλλα 4 λεπτά. Συνεχίστε με το ζωμό (μισό φλιτζάνι τη φορά) κι έπειτα προσθέστε και την κολοκύθα. Αφού βράσουν όλα μαζί, μειώστε τη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και ο ζωμός να πήξει (περίπου 10 λεπτά). Τέλος, προσθέστε και το κοτόπουλο, ανακατέψτε και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Χτυπήστε το αβγό με λίγο νερό σε ένα μπολ και αλείψτε τα 2 φύλλα, ανοίγοντάς 4 μικρές τρυπούλες σε αυτό που θα χρησιμοποιήσετε από πάνω. Τοποθετήστε το ένα φύλλο στον πάτο του πυρέξ ή της ταρτιέρας, απλώστε πάνω ομοιόμορφα το μείγμα και καλύψτε το με το άλλο φύλλο. Ψήστε την πίτα στο φούρνο μέχρι το φύλλο να αρχίσει να σκουραίνει για 15-20 λεπτά, μειώστε τη θερμοκρασία στους 190 και αφήστε τη για 15-20 λεπτά ακόμη μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρετε.