Φθινόπωρο: ποιες εργασίες πρέπει να γίνουν στο σπίτι;

fthinoporo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το φθινόπωρο έφθασε και το σπίτι μας πρέπει να βγάλει τα "καλοκαιρινά" του και να ντυθεί στα χρώματα του φθινοπώρου. Ποιες εργασίες πρέπει να γίνουν για να προετοιμάσουμε το σπίτι μας για τον χειμώνα που ακολουθεί;

Το σπίτι θέλει και αυτό τη φροντίδα του, καθώς όσο περνάνε τα χρόνια, όσο ταλαιπωρείται από τις καιρικές συνθήκες και την κακή μεταχείριση από όσους μένουν σε αυτό, σιγά σιγά φθείρεται και πριν είναι πολύ αργά και χρειάζεται ολική ανακαίνιση, μια ετήσια «περιποίηση» του κάνει πολύ καλό.

Η φροντίδα του σπιτιού στο οποίο μένουμε δεν κάνει άλλωστε μόνο καλό στο σπίτι, αλλά και σε όσους μένουν σε αυτό, βοηθώντας έτσι και αυτούς να κάνουν νέα ξεκινήματα τη νέα σεζόν με άλλη διάθεση και ανανεωμένες δυνάμεις.

Ελέγξτε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τις αποχετεύσεις
Πριν πιάσουν οι πρώτες μπόρες και βρεθείτε προ τετελεσμένου, ελέγξτε αν όλες οι δίοδοι του νερού είναι καθαρές και έτοιμες να προωθήσουν τα νερά εκεί που πρέπει να τα προωθήσουν. Ελέγξτε αν όλα είναι ακέραια και κάντε τυχόν αντικαταστάσεις ή επισκευές, όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός.

Επισκευάστε τα χαλασμένα υδραυλικά
Μπορεί όλο το καλοκαίρι και τον περασμένο χειμώνα να αγνοούσατε τις διαρροές στο υδραυλικό σύστημα και τις βρύσες που έσταζαν, αλλά ήρθε η ώρα να το λύσετε το πρόβλημα, πριν αποκτήσει ιδιαιτέρως δαπανηρές, διαστάσεις τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.

Αλλάξτε τα φίλτρα στο σύστημα κλιματισμού

Κάντε ένα γενικό service στον κλιματισμό, καθώς είναι πολύ πιθανό και φέτος να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο  για θέρμανση. Ελέγξτε ακόμα την κατάσταση της θέρμανσης του σπιτιού, για να είστε έτοιμοι από κάθε έννοια για το χειμώνα που θα έρθει.

Ετοιμάστε το τζάκι
Για όσους είναι τυχεροί να έχουν τζάκι σπίτι τους, καλό είναι να ετοιμάσουν και αυτό για τον επερχόμενο χειμώνα. Καθαρίστε όλες τις παλιές στάχτες, ελέγξτε την καλή κυκλοφορία του αέρα μέσα από την καμινάδα και βεβαιωθείτε για την καλή κατάσταση του αποσβεστήρα. Στην ανάγκη προσλάβετε κάποιον ειδικό να καθαρίσει την καμινάδα και το τζάκι, ώστε να το έχετε απολύτως έτοιμο να σας ζεστάνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Ελέγξτε τα κουφώματα
Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τα κουφώματα σε παράθυρα και πόρτες για τυχόν διαρροές αέρα. Αντικαταστήστε τις αυτοκόλλητες ταινίες μόνωσης με καινούριες αν το κρίνετε απαραίτητο και βάλτε πιο βαριές κουρτίνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που είναι φύσει προβληματικά. Όσο πιο καλά είναι τα κουφώματα του σπιτιού σας, τόσο περισσότερη θέρμανση θα κρατήσετε μέσα σε αυτό και περισσότερη οικονομία θα πετύχετε σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Αποθηκεύστε τα έπιπλα της βεράντας
Αφού το πάρετε απόφαση ότι το καλοκαίρι τελείωσε και ο καιρός δεν επιτρέπει να περνάτε τα απογεύματα στη βεράντα, καθαρίστε καλά τα έπιπλα και τα μαξιλάρια και αποθηκεύστε τα σε μέρος που δεν το πιάνει η υγρασία, ώστε του χρόνου να είναι ξανά έτοιμα προς χρήση και σε καλή κατάσταση.

Φροντίστε την άρδευση της βεράντας
Τσεκάρετε συχνά ότι το αρδευτικό σύστημα της βεράντας σας λειτουργεί σωστά και ποτίζονται επαρκώς όλες οι γλάστρες σας. Με τη βοήθεια ενός ειδικού ή ενός φίλου που ξέρει, προετοιμάστε τα φυτά για τις κρύες θερμοκρασίες και κάντε τα απαραίτητα για να επιβιώσουν του χειμώνα που έρχεται, πριν είναι αργά.