Το γάλα και τα με-γάλα οφέλη του

to-gala-kai-ta-me-gala-ofeli-tou

ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Είστε από τους ενήλικες που «ξινίζουν» στη θέα ενός ποτηριού με γάλα και που δεν το προσθέτουν ούτε στον καφέ τους; Υπάρχουν 13 λόγοι που θα σας πείσουν να αναθεωρήσετε.

Πολλοί ίσως κουβαλάνε παιδικά «τραύματα» όταν η μητέρα τους κάθε πρωί τους ανάγκαζε να πιουν ένα ποτήρι γάλα, γιατί «έχει ασβέστιο κι αν δεν το πιεις, δεν θα μεγαλώσεις», με αποτέλεσμα σήμερα να το κοιτάνε από απόσταση στο σούπερ μάρκετ. Το γεγονός, όμως, ότι το γάλα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο υγιεινό ρόφημα που περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά, εκτός από σίδηρο και βιταμίνη C, παραμένει και φυσικά όλες οι θρεπτικές του ουσίες έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Δείτε ποια είναι αυτά και βάλτε το ξανά στη ζωή σας.

Βελτιώνει την υγεία των οστών

Το γάλα είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου για το σώμα μας και γνωρίζουμε όλοι καλά πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ασβεστίου στη διατήρηση της υγιούς πυκνότητας και αντοχής των οστών μας. Μια από τις σοβαρότερες παθήσεις των οστών, η οστεοπόρωση, μπορεί να αποφευχθεί με καθημερινή επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, ενώ ταυτόχρονα το γάλα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών. Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα αυτής, το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο που χρειάζεται για γερά οστά.

Χαρίζει λαμπερά... χαμόγελα

Οι ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών μας. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αφθονία στο γάλα είναι η καζεΐνη και είναι αυτή που δρα προστατευτικά, δημιουργώντας μια λεπτή μεμβράνη πάνω στην επιφάνεια του σμάλτου, προκειμένου να αποτρέψει την απώλεια ασβεστίου και φωσφορικού άλατος από αυτό, όταν τα δόντια μας εκτίθενται σε οξέα. Οι έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι το γάλα μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις των βλαβερών τροφών στα δόντια, όταν καταναλώνεται μαζί με αυτές.

Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού

Τα υγρά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου σώματος. Για να διατηρηθούμε, όμως, επαρκώς ενυδατωμένοι, οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε 6 με 8 ποτήρια υγρών καθημερινά και 8 με 10 το καλοκαίρι. Το γάλα αποτελεί εξαιρετική επιλογή, καθώς η δράση του δεν περιορίζεται μόνο στην ενυδάτωση, αλλά και στον εμπλουτισμό του οργανισμού μας με θρεπτικά συστατικά.

Βελτιώνει την επιδερμίδα μας

Η καθαρή όψη της επιδερμίδας μας και η μαλακή υφή της, οφείλεται μερικώς στο γάλα και τα στερεά γάλακτος, τα οποία θρέφουν την επιδερμίδα και την κάνουν απαλή, ειδικά στις περιπτώσεις ξηρού δέρματος. Ακόμη, το γαλακτικό οξύ που περιέχει, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και βοηθά στην ανανέωση της επιδερμίδας, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Μας παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος βελτιώνει σημαντικά την πρόσληψη απαραίτητων μετάλλων και βιταμινών, καθώς αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και νιασίνης, αλλά και των βιταμινών D και B12 (οι οποίες δεν υπάρχουν στη χορτοφαγική διατροφή). Εκεί που υστερεί, βέβαια, είναι στη βιταμίνη C και Ε, τις οποίες μπορείτε να παίρνετε από άλλες τροφές όπως λεμόνια πορτοκάλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, αβοκάντο κ.λπ.

Αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης

Το γάλα μας παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ιστών του σώματος. Το αγελαδινό γάλα έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη περίπου 3,5 γραμμ. ανά 100 ml, ενώ αποτελείται κυρίως από καζεΐνη σε ποσοστό περίπου 80% και πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε ποσοστό 20%. Αυτό δείχνει ότι η πρωτεΐνη που παίρνουμε από το γάλα έχει υψηλή βιολογική αξία.

Μας προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο

Αν συμπεριλάβετε το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής, θα μπορέσετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου μέχρι και 62% και να προστατευτείτε από διάφορες μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν σε αθηρωμάτωση και καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με έρευνα 20 χρόνων. Το λινολεϊκό οξύ που υπάρχει στο γάλα, βελτιώνει επίσης τη δράση της ινσουλίνης και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Έχει αντικαρκινική δράση

Μετά από χρόνια μελετών και ερευνών, σήμερα αποδεικνύεται ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία μας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο αποτελεί ωφέλιμο λίπος που προκύπτει με φυσικό τρόπο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, θεωρούνται τα πιο βασικά συστατικά που δρουν ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Δρα ενάντια στην ποδάγρα

Η ποδάγρα αποτελεί μια συχνή μορφή αρθρίτιδας που συνήθως προσβάλλει την άρθρωση του πρώτου δακτύλου των ποδιών και έχει σχετιστεί με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, όπως το κρέας, το ψάρι (κολιός, ρέγκες, σαρδέλες και οστρακοειδή) και η μαγιά μπύρας. Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο New England Journal of Medicine το 2004, επιβεβαιώνει τα παραπάνω, τονίζοντας ότι η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης πάθησης.

Βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδή

Λόγω του ότι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ιωδίου, το οποίο ο οργανισμός χρειάζεται για τη σύνθεση θυροξίνης (Τ4) και τριιωδοθυρονίνης (Τ3) – ορμονών που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα – το γάλα μας είναι απαραίτητο. Οι ορμόνες αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βασικού μεταβολικού μας ρυθμού, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη «ρύθμιση» των παλμών της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση και το βάρος του σώματος.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο Journal Diabetes Care έδειξε ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης γαλακτοκομικών, παρουσίαζαν και τις μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ οι ερευνητές σημειώνουν ότι για κάθε έξτρα μερίδα γαλακτοκομικών που καταναλώνει κάποιος ρίχνει κατά 4% τον κίνδυνο. Άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2010 στα Annals of Internal Medicine, έδειξε ότι το τρανς-παλµιτολεϊκό οξύ, που βρίσκουμε κυρίως στα γαλακτοκομικά, είναι αυτό που μειώνει τον κίνδυνο.

«Ρίχνει» την αρτηριακή πίεση

Τα συμπεράσματα ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ερευνών δείχνουν ότι 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, σε συνδυασμό με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και διατροφή με χαμηλή κατανάλωση νατρίου, μπορούν να επιδράσουν θετικά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ενηλίκων και παιδιών.

Βοηθά στο αδυνάτισμα και το κοιλιακό λίπος

Τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο, όπως το αγελαδινό γάλα, το γιαούρτι και το κεφίρ, αυξάνουν το ρυθμό του μηχανισμού του σώματος που καίει το λίπος κι έτσι συντελούν σε γρηγορότερη απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ο οργανισμός μας στερείται το ασβέστιο, προσπαθεί να διατηρήσει αυτό που υπάρχει κι αυτό το πετυχαίνει αυξάνοντας την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται καλσιτριόλη. Η ορμόνη αυτή, όμως, κάνει τα λιποκύτταρα μεγαλύτερα και αυξάνει την αποθήκευση του λίπους στο σώμα μας. Το ασβέστιο καταστέλλει τη συγκεκριμένη ορμόνη κι έτσι τα λιποκύτταρα γίνονται πιο μικρά και λεπτά και το λίπος στο σώμα μας λιγότερο.