Oι 5 τροφές «εχθροί» του ύπνου

oi-5-trofes-exthroi-tou-upnou-trofes-exthroi-tou-upnou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Οι διατροφικές μας επιλογές –κυρίως το βράδυ- παίζουν σημαντικό ρόλο στην πoιότητα του ύπνου μας. Δείτε ποιες τροφές είναι «εχθροί» του καλού ύπνου.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας; Νυστάζετε αλλά κάτι συμβαίνει και στροφογυρίζετε στο κρεβάτι χωρίς να μπορείτε να κοιμηθείτε; Σκεφτήκατε μήπως φταίνε οι επιλογές σας στο βραδινό φαγητό; Ακολουθούν πέντε τρόφιμα που μπορούν να αποτρέψουν έναν ήρεμο ύπνο τη νύχτα:

1. Σοκολάτα

Απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι κακάο ή σοκολάτας το βράδυ; Καλό θα είναι να είστε επιφυλακτικοί με τη σοκολάτα το βράδυ, σε όλες τις μορφές της. Πολλοί άνθρωποι αποκτούν όλο και πιο μεγάλη ευαισθησία στην καφεΐνη καθώς μεγαλώνουν και ακόμη και τα μικρά κομμάτια σοκολάτας στα μπισκότα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εχθρό» του… Μορφέα. Η σοκολάτα περιέχει επίσης τυροσίνη, ένα αμινοξύ που δημιουργεί τόνωση και ενέργεια.

2. Αλλαντικά και καπνιστό κρέας

Καλύτερα να το ξανασκεφτείτε αν έχετε σκοπό να φτιάξετε ένα σάντουιτς με χοιρομέρι ως σνακ το βράδυ. Το ζαμπόν, το μπέικον, τα λουκάνικα και τα καπνιστά κρέατα, περιέχουν υψηλά επίπεδα του αμινοξέος τυραμίνη, το οποίο ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει νορεπινεφρίνη, ένα διεγερτικό του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε εγρήγορση και ενέργεια.

3. Ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη καθώς και στο αμινοξύ ταυρίνη, το οποίο αυξάνει την εγρήγορση και την αδρεναλίνη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και αν πίνετε ενεργειακά ποτά νωρίς το πρωί, η συνδυασμένη υψηλή δοσολογία τους σε ταυρίνη και καφεΐνη μπορεί να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε, ή να κοιμηθείτε καλά, αργότερα.

4. Σάλτσα τομάτας, τσίλι, πίτσα και πικάντικες τροφές

Οι πεπτικές διαταραχές είναι μια κοινή αιτία των προβλημάτων ύπνου, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν και καταναλώνουν τρόφιμα που αποτελούς "εχθρούς" του ποιοτικού ύπνου. Τα όξινα και πικάντικα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση, καούρα και άλλα συμπτώματα που εμποδίζουν τον ύπνο.

5.Αλκοόλ

Ένα δυο ποτά, μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πιο χαλαροί μετά το δείπνο, αλλά λίγο μετά μπορεί να σας εμποδίζουν από έναν απολαυστικό ύπνο. Και επειδή το αλκοόλ αφυδατώνει και δημιουργεί ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα, οδηγεί επίσης στο να ξυπνάτε. Το κρασί μάλιστα είναι υψηλής περιεκτικότητας στη διεγερτική τυροσίνη, όπως και η σοκολάτα.