Χαρίστε γεύση και άρωμα στα πιάτα σας με το δικό σας λάδι

elaiolado-botana
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το ελαιόλαδο είναι από μόνο του γευστικό, υγιεινό και ιδανικό για το μαγείρεμα, αποτελώντας ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής κουζίνας. Τι θα λέγατε, όμως, να δώσετε σε αυτό, αλλά και στο φαγητό σας, λίγο ακόμη άρωμα;

Αρωματίστε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας με βότανα και μπαχαρικά, δίνοντας έξτρα νοστιμιά στις σαλάτες, τα κρέατα, τα ψάρια, τα κρύα πιάτα και τα ορεκτικά σας, εύκολα και γρήγορα.

Καθαρίστε τα βότανά σας, βουτώντας τα σε βραστό νερό κι έπειτα σε νερό με παγάκια κι αφού τα στεγνώσετε, προσθέστε τα σε λάδι, βάλτε το μείγμα σε γυάλινο μπουκάλι και κλείστε το. Αφήστε το σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για περίπου μισό με ένα μήνα κι έπειτα είναι έτοιμο προς χρήση.

Αν θέλετε να αρωματίσετε το λάδι σας με δενδρολίβανο, προσθέστε του 2-3 κλαράκια δενδρολίβανου και 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι σε ένα μικρό μπουκάλι λάδι. Αν προτιμάτε δυόσμο ή βασιλικό, γεμίστε μισό φλιτζάνι με φρέσκα φύλλα δυόσμου ή βασιλικού, τα οποία προηγουμένως θα έχετε πλύνει και στεγνώσει σωστά, και προσθέστε τα σε ένα μικρό μπουκάλι λάδι. Αντίστοιχα, 2-3 κουταλιές της σούπας θυμάρι στο λάδι σας θα του χαρίσουν έξτρα γεύση, όταν το περιχύσετε στη σαλάτα σας, στο κρέας, στη φέτα κ.ο.κ.