Οι τροφές που... χαρίζουν χρόνια!

oi-trofes-pou-xarizoun-xronia

ΤΡΙΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Μπορούμε με τη διατροφή μας να κερδίσουμε χρόνια ζωής; Φυσικά και ναι, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες και μας προτείνουν να εμπλουτίσουμε το τραπέζι μας με τις αγαπημένες τροφές του… Μαθουσάλα!

Τα είδωλά σας είναι ο αθάνατος Χαϊλάντερ και ο Μαθουσάλας. Διαβάζετε μανιωδώς τις νέες επιστημονικές έρευνες που μιλούν για το καλά κρυμμένο μυστικό της μακροζωίας. Σκοπός σας είναι να ανακαλύψετε το ελιξίριο της αιωνιότητας. Μήπως η λύση για να κερδίσετε περισσότερα χρόνια είναι πολύ πιο απλή τελικά και βρίσκεται στην κουζίνα σας;

Οι τροφές που σας προτείνουμε, μπορεί να μην σας εγγυώνται αιώνια ζωή, όμως, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες των επιστημόνων, υπόσχονται να συμβάλλουν θετικά στο προσδόκιμο όριο επιβίωσής σας.

Ελαιόλαδο: το πολύτιμο!

Το περιφρονούσατε τόσα χρόνια καθώς νομίζατε πως παχαίνει ή είναι βλαβερό για τον οργανισμό σας. Πόσο λάθος κάνατε… Οι επιστήμονες λοιπόν, αποκαλύπτουν, πως η συχνή κατανάλωση ελαιολάδου (σε φυσιολογικές πάντα ποσότητες) συμβάλλει θετικά στη μακροζωία. Μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ενδεχομένως ο ευκολότερος δρόμος για να φθάσετε –και γιατί όχι-και να ξεπεράσετε τα 100!

Ακόμη ένα ποτηράκι…

Το συνηθίζετε παρέα με το φαγητό σας. Ο λόγος για το κρασάκι που πάντα συνοδεύει τα πιάτα σας. Και ενώ ανησυχείτε, μήπως έχετε εθιστεί παραπάνω από το φυσιολογικό, η επιστήμη έρχεται να σας καθησυχάσει. Έτσι λοιπόν, 1-2 ποτηράκια κρασί ημερησίως για τις γυναίκες και 3-4 για τους άνδρες, αυξάνουν κατά 20% τις πιθανότητες για μια μακρόχρονη και γεμάτη υγεία ζωή. Στην υγειά σας!

Όσπρια: ταπεινά αλλά πανίσχυρα

Η ευμάρεια που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια και η αφθονία προϊόντων, εκτόπισαν από το τραπέζι μας τα όσπρια, το «φαγητό των φτωχών», όπως λέγονταν κάποτε. Ωστόσο, έρευνες απέδειξαν, πως μια διατροφή που περιλαμβάνει μία ή δύο φορές την εβδομάδα τα όσπρια, αποτελεί «ασπίδα» απέναντι σε ιώσεις και παράλληλα θωρακίζει τον οργανισμό από κάθε είδους «απειλές» χαρίζοντας υγεία, ευεξία και… χρόνια πολλά!

Ψάρια: η ασπίδα της καρδιάς

Βασική προϋπόθεση για να ζήσετε πολλά, πολλά χρόνια είναι η καρδιά από «σίδερο». Πως θα το πετύχετε αυτό; Μα φυσικά, με την συχνή κατανάλωση ψαριών. Τα πολύτιμα Ω3 που εμπεριέχονται στα ψάρια, θωρακίζουν την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα και εγγυώνται καρδιά εφήβου ακόμη και αν τα μαλλιά σας έχουν ασπρίσει.

Κόκκινο κρέας: προσέχουμε για να έχουμε (χρόνια μπροστά μας)

Μπορεί να δηλώνετε φανατικός κρεατοφάγος. Όμως,αν θέλετε να εξασφαλίσετε ήρεμα και απροβλημάτιστα γεράματα, δεν έχετε παρά να το περιορίσετε-ιδιαίτερα το κόκκινο. Οι μελέτες αναφέρουν, πως ο περιορισμός της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος, συμβάλλει θετικά στη επίτευξη μακροζωίας.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ