Υγιεινά σνακ για να τσιμπολογήσετε το ΣΚ μπροστά από την τηλεόραση

zeugari-pop-korn-tileorasi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αν πολλά χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα σας βρίσκουν στη ζεστασιά του καναπέ σας, με παρέα ή χωρίς, παρακολουθώντας ταινίες ή σειρές στην τηλεόραση, τότε τα σνακ που επιλέγετε, θα πρέπει να είναι υγιεινά, αν δεν θέλετε να… «στραπατσάρετε» την υγεία και τη σιλουέτα σας.

Πρώτα τα κακά νέα: Αν σχεδιάζετε να περνάτε γενικότερα πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, τότε μην ξαφνιαστείτε αν αρχίσετε να εμφανίζετε έξτρα κιλά στη ζυγαριά και πόντους στην κοιλιά και την περιφέρεια, με συνοδούς διάφορα προβλήματα υγείας, αφού σύμφωνα με την American Medical Association, η παρακολούθηση τηλεόρασης 2-3 ώρες την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Και σαν να μην φτάνουν αυτά, όταν τσιμπολογάμε μπροστά από την τηλεόραση, οι έρευνες δείχνουν ότι τρώμε περισσότερο και πιο άσχημα, αφού δεν παρακολουθούμε τι καταναλώνουμε και πόσο.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας προγράμματα, αρκεί να μην το παρακάνετε με τις ώρες και προσέχοντας τι τρώτε κατά τη διάρκεια. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν τα παρακάτω έξυπνα και υγιεινά σνακ που ενδείκνυνται για… τηλεοπτικές βραδιές.

Ψητά ρεβίθια (1 φλιτζάνι)
Προτού «ξυπνήσουν» οι παιδικές σας μνήμες στο άκουσμα της λέξης «ρεβίθια», να σας πούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό και νόστιμο σνακ, το οποίο μπορείτε να διαμορφώσετε σύμφωνα με τα γούστα σας και να το απογειώσετε. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη φτάνοντας τα 12 γραμμάρια, οι φυτικές τους ίνες καλύπτουν τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση και οι θερμίδες που αποδίδουν δεν ξεπερνούν τις 200. Για να τα φτιάξετε, μουσκέψτε τα από το προηγούμενο βράδυ, απλώστε τα σε μια λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίστε τους ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ψήστε τα στο φούρνο σους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Όταν ψηθούν, πασπαλίστε μπαχαρικά για έξτρα γεύση και είστε έτοιμοι.

Ποπ κορν (3 φλιτζάνια)
Ίσως το πιο διαδεδομένο σνακ για οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει οθόνη μπροστά μας, τα ποπ κορν μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ υγιεινό σνακ αν μαγειρευτούν σωστά. Προτιμήστε να τα φτιάξετε χωρίς βούτυρο, αλλά με λάδι και αντί για αλάτι, προσθέστε τους στο τέλος λίγη τριμμένη παρμεζάνα, ρίγανη ή τριμμένο σκόρδο. Οι φυτικές τους ίνες θα κρατήσουν την πείνα μακριά σας τις επόμενες ώρες και η πρωτότυπη γεύση τους θα σας συνεπάρει.

Φιστίκια Αιγίνης (50 φιστίκια)
Νόστιμα, χορταστικά, πρωτεϊνούχα, με φυτικές ίνες, ασβέστιο και σίδηρο, τα φιστίκια Αιγίνης αποδίδουν λιγότερες από 200 θερμίδες ανά μερίδα (50 φιστίκια), ενώ υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν απορροφάμε όλες τους τις θερμίδες. Προτιμήστε τα με το κέλυφος κι όχι καθαρισμένα, καθώς έτσι καταναλώνετε λιγότερα, χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Μήλα με μέλι και κανέλα
Αν έχετε όρεξη για κάτι πιο γλυκό, κόψτε μερικές φέτες μήλου, ψήστε τες για μερικά λεπτά στο φούρνο κι έπειτα περιχύστε λίγο μέλι και κανέλα. Τα μήλα αποδίδουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, η κανέλα σας χαρίζει την αντιοξειδωτική της δράση, ενώ το μέλι είναι γεμάτο βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Έχετε, βέβαια, υπόψη σας ότι 1 κουταλιά μέλι αντιστοιχεί σε 60 θερμίδες.

Ψητά λαχανικά
Ακολουθώντας και πάλι τη λογική ότι θέλουμε να «τσιμπολογάμε» κάτι μπροστά στην τηλεόραση κι όχι να φάμε ένα κανονικό πιάτο φαγητό, τα ψητά λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική λύση. Κόψτε λαχανικά εποχής της αρεσκείας σας σε φέτες, ψήστε τα στο γκριλ φούρνου για περίπου 40 λεπτά και σερβίρετε σε μια πιατέλα. Αν θέλετε, προσθέστε τους και βινεγκρέτ μουστάρδας-μαϊντανού, που θα φτιάξετε με ελαιόλαδο, μουστάρδα, ξίδι, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.