9 λόγοι που πρέπει να τερματίσετε μια φιλία

filoi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ποιοι είναι οι λόγοι που αξίζουν να σημάνουν το τέλος μιας φιλίας, όσο μακρόχρονη κι αν είναι αυτή;

Κάποιες φιλίες είναι παντοτινές, αλλά όχι όλες. Οι ανθρώπινες σχέσεις κάνουν κύκλους και κάποιες φιλίες λήγουν, καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι και αλλάζουν συνήθειες και τρόπο ζωής.
Αυτή η εξέλιξη των σχέσεων είναι απόλυτα φυσιολογική και πολλές φορές απλά συμβαίνει χωρίς κάποιο επίσημο ανακοινωθέν. Κάποιες άλλες όμως, κάτι συμβαίνει, κάποιο πρόβλημα προκύπτει και οι σχέσεις λήγουν απότομα, με ξεσπάσματα και άσχημα αισθήματα.
Παρά όμως την ηθελημένη λήξη μιας φιλικής σχέσης, η συνήθεια της νέας πραγματικότητας είναι πάντα δύσκολη και η συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει πια ένας άνθρωπος, και μάλιστα φίλος, στην καθημερινότητά σας είναι ακόμα κάτι που καλείστε να ξεπεράσετε.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που αξίζουν να σημάνουν το τέλος μιας φιλίας, όσο μακρόχρονη κι αν είναι αυτή;

1.Είναι ασεβείς στην οικογένειά σας
Εάν κάποιος είναι αγενής με εσάς τον ίδιο, τότε δεν θα κάνατε μαζί του παρέα εξαρχής. Αν όμως, όταν τυχαίνει να γνωρίσει την οικογένειά σας, δείχνει ασέβεια και προσβάλλει κάποιο από τα μέλη της, τότε είναι σα να είναι διπλά αγενής σε εσάς τους ίδιους. Αν κάποιος δε σέβεται το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσατε και δομηθήκατε, είναι ασεβής προς εσάς του ίδιους και τις ρίζες που σας διαμόρφωσαν και δεν είναι κάτι που πρέπει να ανέχεστε από κανέναν «κολλητό».

2.Δεν είναι εχέμυθοι
Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται δύσκολα, αλλά πολύ εύκολα μπορεί να καταρρεύσει και να διαλύσει φιλίες και σχέσεις ετών. Είναι καλό να διαχωρίζουμε το άκακο κουτσομπολιό μεταξύ φίλων για έναν τρίτο φίλο, από την αποκάλυψη μύχιων μυστικών του ενός σε έναν τρίτο. Εν ολίγοις και με απλά λόγια, η προδοσία της εμπιστοσύνης ενός φίλου είναι ο συντομότερος δρόμος για την οριστική διάλυση μιας σχέσης.

3.Φλερτάρουν με το σύντροφό σας
Είναι εντός πλαισίου, ένας φίλος να βγαίνει με την πρώην ενός φίλου, εφόσον ο τελευταίος δεν έχει κάποιο πρόβλημα με αυτό. Όταν όμως τα όρια καταπατώνται και ο φίλος ή η φίλη δε διστάζουν να δείξουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον τους για το νυν σύντροφό σας, πληγώνοντας έτσι τα αισθήματά σας, τότε θα πρέπει να σας είναι ξεκάθαρο ότι είναι μια φιλία που δεν αξίζει να κρατήσετε. Οι φίλοι δεν τα μοιράζονται όλα και όλες οι σχέσεις έχουν όρια, που μόλις καταπατηθούν, σημαίνει και το τέλος τους.

4.Έχουν ακραίες πολιτικές και κοινωνικές απόψεις
Είναι άλλο να έχετε διαφορετικές απόψεις από τους φίλους σας και είναι κάτι τελείως διαφορετικό να είναι ρατσιστές, σεξιστές και να υιοθετούν ακραίες απόψεις που δεν ταιριάζουν καθόλου με τον 20ο αιώνα. Τέτοια άτομα συνήθως είναι φίλοι δεύτερης και τρίτης στοιβάδας, αλλά οι ακραίες απόψεις τους είναι αρκετές για να διακόψετε κάθε επαφή, έστω και αραιή μαζί τους.

5.Σας πιέζουν να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε
Είναι καλό και συχνά αναγκαίο ένας φίλος να μας δώσει το θάρρος που μας λείπει να κάνουμε πράγματα που διστάζουμε να κάνουμε μόνοι μας, αρκεί να σέβεται τα όριά μας και να μην αγνοεί τις αντοχές μας. Τη στιγμή που θα σας πιέσει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε, κάτι που δεν θα σας προσφέρει τίποτα ουσιαστικό και πιθανότατα να βλάψει την υγεία και την ψυχολογία σας είναι και η στιγμή που θα αποφασίσετε ότι δεν χρειάζεται να τον ξαναδείτε.

6.Μετράνε τις χάρες που τους χρωστάτε
Οι φίλοι είναι φίλοι για να στηρίζουν ο ένας τον άλλο στις δύσκολες στιγμές και όχι για να μετράνε τη φιλία με το πόσες χάρες χρωστάει ο ένας στον άλλο και ποιο είναι το «πιστωτικό» όριο του καθενός. Πέρα από τα χρήματα, που είναι καλό να τηρούνται οι καλοί λογαριασμοί, όπως λέει και η παροιμία, οι διευκολύνσεις και οι χάρες που κάνει ένας φίλος στον άλλο δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη, αλλά ένας τρόπος απόδειξης της αγάπης του ενός προς τον άλλο. Τη στιγμή που θα γίνουν αντικείμενο εκβιασμού και εκμετάλλευσης είναι η στιγμή που θα αντιληφθείτε πως δεν έχετε να κάνετε με φίλο, αλλά με τοκογλύφο.

7.Δε νιώθετε άνετα, όταν είστε μαζί τους
Όλοι είχαμε τέτοιους φίλους και θα συναντήσουμε πολλές φορές στην πορεία της ζωής μας, αλλά είναι στο χέρι μας να μην τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να είναι φίλοι μας. Ένα άτομο, που πατάει πάνω στις αδυναμίες σας, υπαρκτές ή μη, για να ανεβάσει τη δική του αυτοπεποίθηση και καταλήγει να είναι προσβλητικό απέναντί σας, δεν είναι άτομο που θέλετε να έχετε στον κύκλο σας και πόσο μάλλον να το αποκαλείτε φίλο.

8.Σας αποφεύγουν
Είτε επειδή τους έχετε εκνευρίσει για κάποιο λόγο, είτε επειδή απλά έχασαν το ενδιαφέρον τους στην παρέα σας, απλά, σας αποφεύγουν. Αν συμβαίνει το πρώτο και δεν έχουν την ωριμότητα να σας το πουν, τότε δεν αξίζουν την προσοχή σας. Αν συμβαίνει το δεύτερο πάλι δεν αξίζουν την προσοχή σας, αφού μια σχέση χρειάζεται την προσπάθεια δυο ατόμων για να διατηρηθεί.

9.Τους αποφεύγετε εσείς
Για κάποιο λόγο που δεν είναι ξεκάθαρος, γιατί είναι περισσότερο αίσθηση παρά ορισμένη αιτία, δεν έχετε τη διάθεση να κάνετε παρέα με ένα άτομο. Δεν ταιριάζετε τελικά όσο νομίζατε, σας πέφτει η διάθεση όταν είστε μαζί του και δεν έχετε την όρεξη να σηκώσετε το τηλέφωνο για κανονίσετε συνάντηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε χρειάζεται να γίνετε το #8 της λίστας, αλλά σταδιακά και ευγενικά να αποχωρήσετε από τη σχέση. Το πιθανότερο είναι άλλωστε να νιώθει και ο άλλος το ίδιο.