Φτιάξτε ένα ολοκληρωμένο φαρμακείο διακοπών

ftiakste-ena-olokliromeno-farmakeio-diakopon

ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Οι καλοκαιρινές διακοπές έρχονται μια φορά το χρόνο – και αν – και είναι ιερές. Για να σας βρουν, όμως, στην παραλία και όχι στα έρημα καλντερίμια να ψάχνετε ιατρεία και γιατρούς κοιλοπονώντας στις 2 τα ξημερώματα, οργανωθείτε σωστά και αφήστε χώρο στη βαλίτσα για ένα ολοκληρωμένο φαρμακείο διακοπών.

Το ότι δεν σας έχει τσιμπήσει ποτέ μολυσμένο κουνούπι ή σφήκα, δεν έχετε εμφανίσει μέχρι στιγμής κάποια αλλεργία, ή δεν έχετε πάθει δηλητηρίαση από μολυσμένες τροφές, δεν σημαίνει ότι το σύμπαν έχει συνωμοτήσει υπέρ της προστασίας σας από τα ληγμένα τζατζίκια, ούτε ότι είστε ο «Άφθαρτος» στη θέση του Μπρους Γουίλις. Απλώς μέχρι στιγμής ήσασταν τυχεροί.

Η τύχη, όμως, είναι μια αφηρημένη έννοια στην οποία δεν μπορείτε να βασιστείτε. Αντιθέτως, το φαρμακείο των διακοπών είναι κάτι χειροπιαστό, το οποίο θα σας φανεί χρήσιμο σε έκτακτα περιστατικά επίθεσης μέλισσας, χαλασμένης μαγιονέζας, «στριμμένου» εντέρου κ.ο.κ. και θα σώσει τις διακοπές σας από την πανωλεθρία. Οργανώστε το με τα βασικά και… καλό ταξίδι.

Τι να πάρετε για τις αλλεργίες

Τα τσιμπήματα διαφόρων καλοκαιρινών απρόσκλητων «επισκεπτών» στο μπάνιο ή στο δωμάτιο, όπως κουνουπιών, μελισσών, τσούχτρας κ.ο.κ. ποτέ δεν ξέρετε κατά πόσο θα σας προκαλέσουν κάποιες ήπιες ή μη αλλεργικές αντιδράσεις. Για τις ήπιες περιπτώσεις, μια αντιισταμινική αλοιφή είναι πάντα χρήσιμη, ενώ καλό είναι να έχετε μαζί σας επίσης και μια κορτιζονούχα με λίγο αντιβιοτικό. Σε περίπτωση που γνωρίζετε τις αλλεργίες σας και υπάρχει πιθανότητα αλλεργικού σοκ από κάποιο τσίμπημα, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας ένεση αδρεναλίνης, καθώς τα σοκ αυτά είναι επείγοντα περιστατικά και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Τι χρειάζεστε για τα προβλήματα εντέρου

Οι αλλαγές στις συνήθειες και το περιβάλλον, το νερό της περιοχής την οποία επισκέπτεστε, συγκεκριμένες τροφές κ.ο.κ. είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να σας κάνουν να περάσετε όλες τις διακοπές σας μέσα στην τουαλέτα. Για τις περιπτώσεις διάρροιας, φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένοι και έχετε πάντα πρόχειρα φάρμακα με ενεργό συστατικό τη λοπεραμίδη που βοηθά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε και αντιβίωση, την οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρετε χωρίς συμβουλή γιατρού.

Τι να προσθέσετε για να μην είναι οι διακοπές σας… επίπονες

Μην αμελήσετε να προσθέσετε στο φαρμακείο σας αντιπυρετικά και αναλγητικά, καθώς το ότι βρίσκεστε σε διακοπές δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προσβληθείτε από κάποια εμπύρετη ίωση και σίγουρα ο συνδυασμός 40 βαθμών Κελσίου έξω και 40 βαθμών θερμοκρασίας σώματος, θα κάνεις τις διακοπές σας αξέχαστες - με την κακή έννοια. Για πονοκεφάλους και κάθε είδους πόνο, τα παυσίπονα με παρακεταμόλη, η ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη, θα πρέπει να είναι εύκαιρα στο φαρμακείο σας.

Με τι θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα

Η ηλιοθεραπεία, το κολύμπι και τα παιχνίδια στη θάλασσα σίγουρα συνθέτουν το απόλυτο πρωινό διακοπών – ειδικά όταν το οραματίζεστε από το γραφείο σας, την ώρα που χτυπάνε τα τηλέφωνα για να σας φορτώσουν με δουλειά. Όλα τα παραπάνω, όμως, μπορούν να καταλήξουν σε έγκαυμα, αν δεν φροντίσετε την προστασία σας από τον ήλιο. Σε περίπτωση ενός ήπιου εγκαύματος, θα σας φανεί χρήσιμη μια κρέμα με πανθενόλη αν τα γιαούρτια δεν κάνουν δουλειά, ενώ μεγάλη ανακούφιση προσφέρουν και τα τοπικά στεροειδή σε μορφή κρέμας, αλοιφής ή τζελ, τα οποία χρειάζεται να έχετε μαζί σας. Ψάξτε επίσης και για κρέμες με αλόη βέρα, προκειμένου να τις προσθέσετε στο φαρμακείο σας, οι οποίες ανακουφίζουν και έχουν αναπλαστική δράση. Για τα βαριά εγκαύματα με φουσκάλες, δυστυχώς θα χρειαστεί γιατρός, καθώς το φαρμακείο είναι μεν χρήσιμο, αλλά δεν είναι το βαλιτσάκι του Σπορτ Μπίλυ.

Τα σύνεργα για να καθαρίσετε τις πληγές σας

Τα ενδεχόμενα είναι πολλά και ποικίλλουν από το να σκοντάψετε με τη σαγιονάρα στην πέτρα και να τραυματιστείτε, μέχρι να πέσετε με το ποδήλατο, το μηχανάκι κ.λπ. Για τις περιπτώσεις απλών τραυματισμών, που οι γρατζουνιές ή ένα λίγο πιο βαθύ τραύμα θα είναι το σουβενίρ σας από τις φετινές σας διακοπές, χρειάζεται να έχετε στο φαρμακείο σας αντισηπτικό για τις πληγές ή απλό οξυζενέ, ιωδιούχο διάλυμα, γάζες, επιδέσμους, τσιρότα, ψαλιδάκι, τσιμπιδάκι και βαμβάκι. Και ψυχραιμία.

Οι πρώτες βοήθειες για στομαχικές διαταραχές

Το θέμα αυτό είναι πολύπλευρο, καθώς το στομάχι σας μπορεί να διαμαρτυρηθεί για διάφορους λόγους. Σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα ναυτίας στο πλοίο ή στο αυτοκίνητο, καλό είναι να έχετε πρόχειρες στο φαρμακείο δραμαμίνες για κάθε σας μετακίνηση από νησί σε νησί. Επίσης, για πάσης φύσεως καούρα, τοποθετήστε αντιόξινα φάρμακα στο φαρμακείο σας, τα οποία εξουδετερώνουν τα γαστρικά οξέα και σας ανακουφίζουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν φύγετε, προκειμένου να σας συστήσει τα κατάλληλα για εσάς.

Προφυλάξτε το φαρμακείο σας

Για να μην βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα άχρηστο φαρμακείο όταν το χρειαστείτε, φροντίστε να το διατηρήσετε σωστά, τόσο στις μετακινήσεις σας, όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μια ισοθερμική τσάντα για να μην υπάρξουν αλλοιώσεις στο περιεχόμενό του λόγω θερμοκρασίας και στον προορισμό σας, τοποθετήστε το σε ένα ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος, βάζοντας στο ψυγείο ό,τι χρειάζεται.

Τα απαραίτητα της τελευταίας στιγμής

Ευνόητο είναι πως στο φαρμακείο θα τοποθετήσετε και όλα τα φάρμακα που αφορούν δικές σας ατομικές παθήσεις και χρειάζεται να λαμβάνετε συστηματικά. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε εντομοαπωθητικό, μήπως και γλιτώσετε από μερικά τσιμπήματα εντόμων, οινόπνευμα - πάντα κάπου θα χρειαστεί ως αντισηπτικό- και θερμόμετρο, για να μπορέσετε να υπολογίσετε με ακρίβεια τον πυρετό και να μην αφήνετε τους φίλους σας να… στοιχηματίζουν για τη θερμοκρασία σας.

Καλό είναι επίσης να έχετε δικές σας αποστειρωμένες σύριγγες για παν ενδεχόμενο, μικρές πετσέτες που θα χρησιμεύσουν ως κομπρέσες και κολλύριο για τα μάτια σε περίπτωση που σας ενοχλήσει το χλώριο της πισίνας ή οτιδήποτε άλλο. Και την ελπίδα όλα τα παραπάνω να είναι αχρείαστα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ