3 συνταγές για να φάτε αβοκάντο… αλλιώς

abokanto-psomi-tost
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Το κόψατε, το βάλατε στη σαλάτα σας, το φάγατε και σκέτο, αλλά ξεμείνατε από ιδέες πώς να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας; Όχι πια!

Κρεμώδες, γευστικό, δίνει χρώμα στο πιάτο μας, πλούσια υφή στο γεύμα μας και μας χαρίζει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μας κάνουν καλό στην καρδιά, τον εγκέφαλο και την επιδερμίδα, μειώνουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερίνης και αυξάνουν τα επίπεδα της καλής HDL. Tα λιπαρά του αβοκάντο και οι φυτικές του ίνες βοηθούν επίσης στον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, ενώ και πάλι χάρη στα λιπαρά του απορροφώνται καλύτερα οι αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Δείτε, λοιπόν, πώς να προσθέσετε τη γεύση του και τα οφέλη του στη διατροφή σας.

Τοστ με αβοκάντο
Μια από τις πιο εύκολες και γευστικές συνταγές με αβοκάντο, που αποτελούν καλή και χορταστική ιδέα για σνακ. Θα χρειαστείτε: 2 αβοκάντο κομμένα σε μικρά κομμάτια, ½ κουτ. του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, 4 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, μισό φλιτζάνι φέτα σε κομμάτια. Εκτέλεση: Σε ένα μικρό μπολ, αναμείξτε το αβοκάντο με το χυμό και χτυπήστε τα μαζί, λιώνοντας το αβοκάντο. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέστε τα κομμάτια φέτας και πασπαλίστε λίγο αλάτι (αν χρειαστεί) και πιπέρι. Φρυγανίστε το ψωμί σας και απλώστε σε κάθε φέτα το μείγμα με το αβοκάντο. Θερμίδες ανά φέτα: περίπου 190.

Αβοκάντο με γέμιση κοτοσαλάτα
Μπορείτε να το καταναλώσετε και σαν ένα πλήρες γεύμα, το μεσημέρι ή το βράδυ, ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα. Θα χρειαστείτε (για 4 μερίδες): 2 καθαρισμένα στήθη κοτόπουλο χωρίς πέτσα, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο, 6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ½ κουτ. του γλυκού αλάτι, ½ κουτ. του γλυκού πιπέρι, ½ κουτ. της σούπας μουστάρδα, 4 αβοκάντο, λίγη πάπρικα. Εκτέλεση: Βράστε λίγο νερό με αλάτι, τόσο ώστε να καλύπτει το κοτόπουλο, βάλτε μέσα τα 2 στήθη και σιγοβράστε για 25 λεπτά. Βγάλτε τα από τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν κι έπειτα τοποθετήστε τα σε ένα μπολ κόβοντας μικρά κομματάκια. Αναμείξτε τα με το σέλινο, το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να κρυώσει. Όταν έρθει η ώρα, κόψτε τα αβοκάντο στη μέση κατά μήκος και ξεφλουδίστε τα. Αφαιρέστε το κουκούτσι και προσθέστε την κοτοσαλάτα στο κέντρο τους, γαρνίροντας, αν θέλετε, με λίγη πάπρικα. Θερμίδες ανά μερίδα: περίπου 250.

Πίτσα με αβοκάντο και καραμελωμένα κρεμμύδια
Δοκιμάστε μια πίτσα διαφορετική από τις άλλες, που δεν θα βρείτε σε κανένα κατάλογο delivery. Θα χρειαστείτε: 1 ½  κουτ. της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για την πίτσα, ½ κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, λίγο αλάτι, 2 ώριμα αβοκάντο, ½ πιπεριά jalapeño ψιλοκομμένη, 4-6 φύλλα βασιλικού κομμένα, ζύμη πίτσας, λίγο αλεύρι, 2 ντοματίνια κομμένα κατά μήκος, 1 μπάλα μοτσαρέλα. Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 260 βαθμούς, βάζοντας μέσα το σκεύος που θα ψήσετε την πίτσα. Βάλτε ένα τηγάνι σε υψηλή φωτιά, προσθέστε το ελαιόλαδο και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτοντας τα κρεμμύδια και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε συχνά για 15-10 λεπτά, χαμηλώνοντας τη φωτιά αν τα κρεμμύδια αρχίσουν να γίνονται καφετιά. Μόλις είναι έτοιμα, βγάλτε τα στο πλάι. Σε ένα μπολ, προσθέστε το αβοκάντο και πολτοποιήστε το, προσθέτοντας στη συνέχεια τη jalapeno και τα φύλλα βασιλικού, ανακατεύοντας. Στο μεταξύ, βάλτε τη ζύμη της πίτσας σε μια επιφάνεια που έχετε προηγουμένως πασπαλίσει λίγο αλεύρι και ανοίξτε τη είτε με τα χέρια, είτε με πλάστη, μέχρι να φτάσει τα περίπου 25 εκατοστά. Αλείψτε στα άκρα λίγο ελαιόλαδο και έπειτα ξεκινήστε με τις στρώσεις σας, απλώνοντας πρώτα κομμάτια μοτσαρέλα, μαζί με κάποια κομμάτια από τα ντοματίνια. Βάλτε τη στο φούρνο για 5 λεπτά, βγάλτε τη και προσθέστε τα αβοκάντο, τα κρεμμύδια και την υπόλοιπη μοτσαρέλα. Βάλτε τη στο φούρνο ξανά και αφήστε τη μέχρι οι άκρες της να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Θερμίδες ανά μερίδα: περίπου 200.