Πιείτε γάλα αντί για νερό μετά το γυμναστήριο

gunaika-pinei-gala
ΤΡΙΤΗ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Το γάλα φαίνεται πως ενυδατώνει τον οργανισμό για περισσότερη ώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για να αποδείξει ότι το γάλα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά υγρά για ενυδάτωση, η Καθηγήτρια Alice Roberts του Πανεπιστημίου του Birmingham επιστράτευσε μια ομάδα εθελοντών φοιτητών του Πανεπιστημίου, οι οποίοι μετά την άσκηση, ενυδατώθηκαν με 3 διαφορετικά ποτά: νερό, γάλα και ενεργειακό ποτό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γάλα παρέμεινε στο σύστημα για περισσότερο χρόνο από τις άλλες δυο επιλογές και ο λόγος είναι ότι το γάλα απελευθερώνεται πολύ αργά στο λεπτό έντερο κι έτσι απορροφάται σταδιακά στο αίμα, βοηθώντας το σώμα εξασφαλίσει ενυδάτωση για περισσότερη ώρα. Συν τοις άλλοις, περιέχει σημαντικό αριθμό ηλεκτρολυτών, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου και του καλίου, που χάνονται από τον οργανισμό με τον ιδρώτα.

Μια ακόμη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ότι μάλλον δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για το βάρος σας από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα, πολιτισμοί που καταναλώνουν πολύ γάλα και γαλακτοκομικά, δεν διαφέρουν πολύ σε βάρος από τους υπόλοιπους και ο λόγος είναι ότι όσοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά με λιπαρά, αποβάλλουν περισσότερα λιπαρά στην… τουαλέτα, από τους υπόλοιπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γι’ αυτό ευθύνεται το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά, το οποίο αναμειγνύεται με τα λιπαρά και δημιουργεί μια ουσία σαν σαπούνι που γλιστράει από τον οργανισμό, χωρίς να απορροφάται.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα καταναλώνετε γαλακτοκομικά, παγωτά κ.ο.κ. καθημερινά και θα αδυνατίσετε, αλλά ότι μπορείτε να φάτε λίγο τυρί, χωρίς να αισθάνεστε… τύψεις.