Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα

giati-ta-frouta-kai-ta-laxanika-einai-aparaitita

ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Ανακαλύψτε γιατί τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά και τι προσφέρουν στη διατροφή μας.

Στους γοργούς ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας, δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθούμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας προτείνουν να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Συχνά μάλιστα υποκαθιστούμε τα φρούτα και τα λαχανικά με τεχνητά υποκατάστατα όπως πολυβιταμίνες και άλλα συμπληρώματα διατροφής, με την πεποίθηση ότι έχουν ανάλογη δράση. Είναι όμως έτσι;

Η «συνεργασία» των θρεπτικών συστατικών

Θεωρητικά μπορούμε να λάβουμε αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά πρακτικά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο. Σύμφωνα με ερευνητές, συστηματικές μελέτες των τελευταίων δέκα ετών έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα διατροφής, δεν έχουν τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες με αυτές των φρούτων και των λαχανικών, τα οποία περιέχουν συστατικά όπως τα αντιοξειδωτικά συστατικά καροτενοειδή και φλαβονοειδή.

Εκτός από τις ουσίες τις οποίες γνωρίζουμε, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης πολλές ακόμη ουσίες που είναι άγνωστες στους περισσότερους. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά δεν καταναλώνονται μεμονωμένα, αλλά μαζί και συνεργάζονται για την καλύτερη υγεία μας. Ένα παράδειγμα είναι ο συνδυασμός λαχανικών πλούσιων σε σίδηρο, όπως το σπανάκι, με λαχανικά τα οποία περιέχουν ουσίες που ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου, όπως η βιταμίνη C που έχει το πορτοκάλι. Αυτός ο συνδυασμός είναι ευεργετικός για όσους πάσχουν από έλλειψη σιδήρου.

Η καλύτερη πρόληψη

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και κάποιες μορφές καρκίνου.

Αν και η σχέση μεταξύ φρούτων και λαχανικών και της πρόληψης του καρκίνου είναι πολύπλοκη, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μερικά λαχανικά και φρούτα συσχετίζονται με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων. Έρευνες των World Cancer Research Fund και American Institute for Cancer Research έδειξαν ότι η κατανάλωση μη αμυλούχων τροφών, όπως το μαρούλι, το μπρόκολο και το λάχανο, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο στόμα, το στομάχι και το έντερο. Αν και οι έρευνες είναι ποικίλες, έδειξαν επίσης ότι το λυκοπένιο, το καροτενοειδές που δίνει στις τομάτες το κόκκινο χρώμα τους, μπορεί να έχει προληπτική δράση ενάντια στο καρκίνο του προστάτη.

Περαιτέρω δράση

Τα φρούτα και λαχανικά είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και τις ποσότητες νερού που περιέχουν, είναι απαραίτητες τροφές για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, καθώς δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας. Για τη μεγιστοποίηση του οφέλους, το καλύτερο είναι να καταναλώνουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, καθώς το κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετικές θρεπτικές ουσίες.

Το πόσες μερίδες φρούτων και λαχανικών χρειαζόμαστε την ημέρα, εξαρτάται από τις θερμιδικές απαιτήσεις του σώματός μας. Για τις ακριβείς ποσότητες, θα χρειαστεί μια συζήτηση με έναν διαιτολόγο, αλλά ένα φρούτο ή λαχανικό με κάθε γεύμα, είναι το ιδανικό και το πιο απλό ξεκίνημα.

Προσπαθήστε πάση θυσία να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά συχνά και σε περίπτωση που δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα, επιλέξτε τα κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα (τα οποία να περιέχουν ελάχιστο αλάτι) και τα αποξηραμένα. Ένα ποτήρι 100% φυσικός χυμός, μπορεί να υποκαταστήσει μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών, αλλά περιλαμβάνει σαφώς μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών.