Ποιες υπερτροφές βρίσκονται στο προσκήνιο φέτος

abokanto-laxano-zumosi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Παλιές αγαπημένες τροφές, αλλά και νέες καταλαμβάνουν τις θέσεις των υπερτροφών που φέτος κάνουν θραύση, συστήνονται από τους περισσότερους ειδικούς και μας ωφελούν στο έπακρο.

Οι σπόροι chia, το κατσαρό λάχανο και η κινόα έχουν πρωταγωνιστήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια στους κύκλους της διατροφής. Τη χρονιά που διανύουμε, όμως, διαπιστώνουμε ότι έχουν εμφανιστεί κάποιες τροφές από το παρελθόν που μετατρέπονται σε υγιεινό trend, ενώ και καινούργιες μπαίνουν στο πιάτο έτοιμες να μας χαρίσουν τα υπέρ-οφέλη τους. Δείτε παρακάτω τι πρέπει να αρχίσει να μπαίνει σιγά-σιγά και στο δικό σας πιάτο.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τροφές αυτές προσφέρουν τεράστια διατροφική αξία στον οργανισμό και είναι ό,τι πρέπει για την υγεία του εντέρου, βοηθώντας την πέψη και τονώνοντας το ανοσοποιητικό. Ο λόγος είναι ότι παρέχουν τα λεγόμενα «καλά βακτήρια» στο έντερό μας, διατηρώντας την ισορροπία του και κρατώντας μας μακριά από προβλήματα παχυσαρκίας, ασθενειών κ.ά. Τέτοιες τροφές είναι το λάχανο τουρσί, το γιαούρτι, το κεφίρ κ.ά. που αξίζει να αρχίζετε να εξερευνείτε περισσότερο.

Αρχαίοι καρποί
Η κινόα φαίνεται πως δεν θα διατηρήσει για πολύ ακόμη τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, αφού διάφοροι καρποί έρχονται στο προσκήνιο από το παρελθόν. Καρποί όπως το teff, που είναι ένας μικροσκοπικός πόρος που καλλιεργείται στην Αιθιοπία και μοιάζει με σουσάμι, αρχίζουν να αυξάνουν τη δημοφιλία τους, ενώ και το kañiwa (γνωστό και ως baby κινόα) αποτελεί άλλη μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή. Όπως και η κινόα, δεν περιέχει γλουτένη και είναι εξαιρετική πηγή αμινοξέων και πρωτεΐνης.

Μαύρη σοκολάτα
Οι φίλοι των γλυκών μπορείτε να αρχίσετε να πανηγυρίζετε, αφού η μαύρη σοκολάτα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις υπερτροφές με τα πολλαπλά οφέλη. Το δυνατό της χαρτί είναι το κακάο που φαίνεται να ωφελεί την υγεία της καρδιάς, να πολεμά το διαβήτη, να προστατεύει από τη UV ακτινοβολία και να κατευνάζει το στρες. Και το καλύτερο; Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα μετά το φαγητό βοηθά να τίθενται υπό έλεγχο οι… λιγούρες, έτσι ώστε να μην «βουτάμε» στους πειρασμούς αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σταυρανθή λαχανικά
Ίσως εκπλήξει πολλούς, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν ότι το κουνουπίδι θα πάρει τη θέση του κατσαρού λάχανου ως μια από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές. Αυτό το σταυρανθές λαχανικό αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενώ ταυτόχρονα περιέχει φυτοχημικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην αποβολή των υπερβαλλόντων οιστρογόνων. Ακόμη, είναι μια καλή επιλογή για να αντικαταστήσετε την πατάτα και να μειώσετε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας, γι’ αυτό πείτε «ναι» στο κουνουπίδι και άλλα λαχανικά της ίδιας κατηγορίας, όπως λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο κ.ο.κ.

Πικραλίδα
Η πικραλίδα αξίζει μια θέση στη σαλάτα σας, παρά τη λίγο πικρή της γεύση, καθώς έχει μια πολύ ωφέλιμη δράση στον οργανισμό: ενεργοποιεί τα πεπτικά οξέα και βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος, ενώ την ίδια στιγμή μας παρέχει βιταμίνη Α, C και Κ, αλλά και φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μαύρο ρύζι
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μαύρο ρύζι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό, τις ανθοκυανίνες, σε ποσότητες που ξεπερνούν ακόμη και 6 φορές το καστανό ή τις λευκές ποικιλίες του, φτάνοντας την ποσότητα αντιοξειδωτικών που συναντάμε στα μύρτιλα. Οι ανθοκυανίνες, μεταξύ άλλων, έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Βλαστοί
Ο βλαστός μιας τροφής δείχνει ότι είναι «ζωντανή» και ότι η θρεπτική της αξία πολλαπλασιάζεται. Τέτοιου είδους τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο και η πρωτεΐνη τους είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμη, που σημαίνει ότι απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό. Θυμηθείτε, λοιπόν, τα παιδικά σας χρόνια, βάλτε φασόλια και φακές σε λίγο βαμβάκι με νερό και αξιοποιήστε τους βλαστούς τους στη σαλάτα σας.