Πέντε σημάδια που υποδηλώνουν διαταραχές ύπνου

pente-simadia-pou-upodilonoun-diataraxes-upnou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Στο μετρό κλείνουν τα μάτια σας από τη νύστα, χασμουριέστε παραπάνω από το κανονικό ενώ νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι. Μήπως πάσχετε από κάποια υπνική διαταραχή;

Αν δεν έχετε τον ύπνο στο «τσεπάκι» ή αντίθετα αν τα μάτια σας κλείνουν όπου σταθείτε και όπου βρεθείτε, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Δείτε, ποια είναι τα 5 σημάδια που θα πρέπει να σας θορυβήσουν ώστε να ζητήσετε τη βοήθεια γιατρού και να ξαναβρείτε τον χαμένο σας ύπνο.

1)Μετά από 12 ώρες ύπνου και νιώθετε κουρασμένοι…

Ακόμα και αν σας πλάκωσε το πάπλωμα και σχεδόν… ξεχάσατε να ξυπνήσετε μετά από 12 ώρες συνεχόμενου ύπνου, ξυπνάτε με δυσκολία και νιώθετε ιδιαίτερα κουρασμένοι.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πώς κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, ο οργανισμός βιώνει περιόδους που κυμαίνονται από τον πολύ βαθύ έως τον ιδιαίτερα ελαφρύ ύπνο. Αν ακόμη και μετά από πολύωρο ύπνο νιώθετε κουρασμένοι, αυτό ενδεχομένως σημαίνει πώς ο οργανισμός σας λόγω διαταραχής, σας εμποδίζει να εισέλθετε σε στάδια «βαθύ» ύπνου που ξεκουράζει και ανανεώνει.

2)Το ροχαλητό σας έχει αφήσει εποχή…

Μπορεί το ροχαλητό σας να μην το ακούσετε ποτέ, για ρωτήστε όμως και τον/την σύντροφό σας που δεν κλείνει μάτι κάθε βράδυ εξαιτίας σας; Ουσιαστικά, το ροχαλητό είναι δεν είναι επικίνδυνο όμως ίσως υποδηλώνει μια από τις σοβαρότερες διαταραχές ύπνου. Ο λόγος για την υπνική άπνοια που με απλά λόγια σημαίνει την διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου…

3)«Λαγοκοιμάστε» μέσα στην ημέρα

Μέχρι να φτάσει το μετρό στον προορισμό σας, ρίχνετε στα «κλεφτά» έναν υπνάκο. Ακόμη και εν ώρα εργασίας, κάποιες φορές κλείνουν τα μάτια σας.

Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι φυσιολογικό μετά από ένα ηχηρό ξενύχτι, όμως όταν αρχίσει και επαναλαμβάνεται και μάλιστα χωρίς να έχετε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, τότε τα πράγματα είναι μάλλον ανησυχητικά καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει πώς πάσχετε από κάποιου είδους διαταραχή.

4)1.230 προβατάκια, 1.231 προβατάκια…

Αν κάθε βράδυ μετράτε προβατάκια μέχρι να σας πάρει ο ύπνος και αν τα προβατάκια αυτά πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα, τότε κάτι δεν πάει καλά…

Η αϋπνία, μία ακόμη πολύ σοβαρή διαταραχή ύπνου, βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που σπάνια ζητούν ιατρική βοήθεια γιατί πιστεύουν πώς πρόκειται για κάτι που θα «περάσει από μόνο του»… Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι ωστόσο η μόνη ενδεδειγμένη λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια συγκεκριμένων πρακτικών.

5)Κάτι δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε, αλλά δεν ξέρετε τι…

Αν πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια και ταυτόχρονα αντιμετωπίζετε και προβλήματα ύπνου, μην τα θεωρήσετε εντελώς ασύνδετα μεταξύ τους. Οι επιστήμονες αναφέρουν, πώς οι χρόνιες ασθένειες συχνά προκαλούν προβλήματα κατά τη διαδικασία του ύπνου, τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο με τη βοήθεια του θεράποντος ιατρού του ασθενή.