Οι 4 χρυσοί κανόνες της μακροζωίας

oi-4-xrusoi-kanones-tis-makrozoias-xrusoi-kanones-tis-makrozoias

ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Αν σχεδιάζετε να σβήσετε πολλά κεράκια στην τούρτα σας και να προλάβετε να δείτε μέχρι και δισέγγονα, δεν χρειάζεται να ψάξετε για κάποιο μαγικό φίλτρο μακροζωίας- αρκεί να υιοθετήσετε τους χρυσούς κανόνες της… μακροημέρευσης.

Με το ολικό προσδόκιμο ζωής στον κόσμο να φτάνει τα 65 χρόνια και στην Ελλάδα τα 79, σύμφωνα με το CIA World Factbook, πιθανόν να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να ξεπεράσετε αυτές τις ηλικίες, όταν από τα 25 έχετε αρχίσει να… βαρυγκωμάτε από τους πονοκεφάλους και τις οσφυαλγίες. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι υπάρχουν 4 κανόνες που σύμφωνα με νέα έρευνα μπορούν να επιμηκύνουν τη ζωή μας – και μάλιστα είναι τόσο απλοί που μπορούμε να ξεκινήσουμε να τους εφαρμόζουμε από σήμερα κιόλας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ζήσετε περισσότερο;

Σύμφωνα με νέα αναφορά του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, μπορούμε να αυξήσουμε το όριο της ζωής μας αν εφαρμόζουμε ευλαβικά τους παρακάτω 4 κανόνες:

-Γυμναζόμαστε συστηματικά: Κάνουμε έντονη καρδιαγγειακή άσκηση, όπως τζόκινγκ ή πολύ γρήγορο περπάτημα τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα (κατανεμημένα σε περισσότερες από 2 ημέρες) ή μέτριας έντασης άσκηση, όπως περπάτημα για 150 λεπτά την εβδομάδα.

-Ακολουθούμε υγιεινή διατροφή: Τρώμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση, μειωμένα ή καθόλου λιπαρά, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, ψάρια και θαλασσινά, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε την πρόσληψη αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών οξέων, πρόσθετων σακχάρων, χοληστερόλης και επεξεργασμένων τροφών.

-Προσέχουμε το αλκοόλ που καταναλώνουμε: Οι άντρες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δύο ποτήρια την ημέρα και οι γυναίκες το ένα.

-Αποφεύγουμε το κάπνισμα: Όσοι έχουν ήδη ξεκινήσει το κάπνισμα, μπορούν να απευθυνθούν στα Δημόσια Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα και όσοι δεν καπνίζουν να προσπαθούν να αποφεύγουν και το παθητικό κάπνισμα, μένοντας μακριά από χώρους καπνιστών.

Τι λένε οι αριθμοί

Παρ’ όλο, όμως, που οι κανόνες αυτοί μοιάζουν χιλιοειπωμένοι και οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι ακολουθούν πιστά τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω, μόνο το 4.8% των 17 χιλιάδων συμμετεχόντων που παρακολουθήθηκαν από την ηλικία των 17 (από το 1988 μέχρι το 2006) φαίνεται να ακολουθεί πιστά και τις 4 συμπεριφορές – κι αυτοί που το έκαναν, είδαν δραματικές μειώσεις στους κινδύνους που απειλούν την υγεία. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε κατά 63% , ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο μειώθηκε κατά 66%, από καρδιακές παθήσεις κατά 65% και 57% από όλες τις υπόλοιπες αιτίες, σε σχέση με όσους δεν ακολούθησαν όλες τις παραπάνω συμβουλές.

Σύμφωνα με την αναφορά του CDC, το 47,5 των συμμετεχόντων δεν κάπνισε ποτέ, το 51% κατανάλωνε αλκοόλ με μέτρο, το 39,3% ακολουθούσε υγιεινή διατροφή και το 40,2% ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, με το φύλο να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο στα αποτελέσματα.