Τι τρώμε το φθινόπωρο;

ti-trome-to-fthinoporo

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μπορεί το μυαλό μας να βρίσκεται ακόμη στις παραλίες και τα παραθαλάσσια ταβερνάκια αλλά αρκεί μια ματιά στο ημερολόγιο για να προσγειωθούμε (απότομα) στην σκληρή πραγματικότητα. Δείτε, ποιες είναι οι σοφότερες διατροφικές επιλογές του φθινοπώρου.

Κολοκύθα: όχι μόνο για μάσκα Halloween

Στο άκουσμα της λέξης κολοκύθα σίγουρα σας έρχονται στο μυαλό σκηνές από αμερικάνικα θρίλερ, με τις μάσκες-κολοκύθες λίγο πριν ξεσπάσει αιματηρό μακελειό την ημέρα του Halloween. Προσγειώστε την φαντασία σας και δοκιμάστε να φτιάξετε υπέροχες και γλυκές κολοκυθόπιτες, γεμάτες θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, β-καροτίνη και πλούσιες σε βιταμίνη C.

Γλυκοπατάτες: και γλυκές και πατάτες

Εξωτερικά μπορεί να θυμίζουν… μακρόστενες πατάτες, όμως ουσιαστικά δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με αυτές. Πλούσιες σε βιταμίνη Α, οι γλυκοπατάτες είναι ιδιαίτερα χορταστικές και μπορούν να καταναλωθούν ως ένα διαφορετικού τύπου επιδόρπιο. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, θα πρέπει να καταναλώσετε τουλάχιστον… 23 μερίδες μπρόκολο για να λάβετε τις αντίστοιχες ποσότητες βιταμίνης Α! Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ενώ αποτελούν ιδανική λύση για τους διαβητικούς καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Μανταρίνια: γκουρμέ πινελιές σε μίνι «συσκευασία»

Κάποιοι τα λατρεύουν άλλοι δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν. Ο λόγος για τα μανταρίνια, με την χαρακτηριστική μυρωδιά και την όξινη γεύση. Επειδή είναι μικρά σε μέγεθος και καθαρίζονται εύκολα, μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή να τα προσθέσετε σε γκουρμέ πιάτα με κοτόπουλο. Με τα πρώτα κρύα, μαζέψτε φλούδες μανταρινιού είτε για γλυκό του κουταλιού είτε για να τις ρίξετε στο τζάκι!

Μήλα μου για… μήλα!

Τα μήλα εμπεριέχουν φλαβονοειδή, που είναι περισσότερο γνωστά ως τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έρευνες απέδειξαν πώς όσοι έχουν εντάξει τα φλαβονοειδή στην καθημερινή τους διατροφή έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις. Πέρα από ωμό ως σνακ στη δουλειά, το μήλο τρώγεται ως επιδόρπιο ψημένο με κανέλλα, έτσι ώστε και την επιθυμία σας για γλυκό να ικανοποιήσετε και να πάρετε ελάχιστες θερμίδες.

Αχλάδια: μην τα ξεχνάτε

Υψηλά σε περιεκτικότητα ινών (ένα αχλάδι περιέχει ίνες ίσες με μιάμιση κούπα καφέ ρύζι), τα αχλάδια «χαμηλώνουν» την αρτηριακή πίεση και εξισορροπούν το σάκχαρο του αίματος. Τρώγονται ωμά, ψιλοκομμένα μέσα σε παγωμένο γιαούρτι ή ως συστατικό γκουρμέ πιάτων.