Σαγιονάρες: το must του καλοκαιριού κρύβει κινδύνους

sagionares
ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Καλοκαίρι χωρίς σαγιονάρες δε νοείται. Το απόλυτο αξεσουάρ της εποχής μπορεί να αποτελεί το πρώτο πράγμα που βάζουμε στη βαλίτσα των διακοπών, όμως φαίνεται πως δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζαμε…

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Auburn, αποκάλυψε πως φορώντας σαγιονάρες αλλάζει ο τρόπος που περπατάμε ενώ παράλληλα χωρίς καν να το καταλάβουμε, επιβαρύνουμε σημαντικά τα πόδια μας, προκαλώντας βλάβες στο πέλμα, τον αστράγαλο και τη φτέρνα.

Σε δείγμα περίπου 40 συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το περπάτημα με τις σαγιονάρες αλλάζει το βάδισμά μας, καθώς έχουμε την τάση να σφίγγουμε τα δάχτυλα γύρω από τη διχάλα της σαγιονάρας. Αυτή η αυθόρμητη αλλά επαναλαμβανόμενη κίνηση ασκεί έντονη πίεση στον αστράγαλο και στο πόδι μας, παραμορφώνοντας ουσιαστικά το βάδισμά μας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως μια κοινή πάθηση σε όσους φορούν πολύ συχνά σαγιονάρες, είναι και η απονευρωσίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση, που οφείλεται στη υπερβολική λειτουργία της φτέρνας. Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην συγκεκριμένη περιοχή, που βασανίζει περίπου το 10% του πληθυσμού.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν φοράτε σαγιονάρες:

Επειδή το καλοκαίρι, οι σαγιονάρες αποτελούν το «επίσημό» μας παπούτσι, δείτε, τι πρέπει να προσέχετε όταν τις φοράτε για να περιορίσετε τις βλάβες στην υγεία μας:

-Επιλέξτε σαγιονάρες καλής ποιότητας: μην επιλέγετε σαγιονάρες με βάση την χαμηλή τιμή αλλά με βάση την υψηλή ποιότητα. Επιλέξτε δερμάτινες και όχι πλαστικές σαγιονάρες για καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών και αποφυγή των μυκητιάσεων.

-Μην τις φοράτε πολλές ώρες: πολλοί είναι εκείνοι που φορούν τις σαγιονάρες όλη την ημέρα-ειδικά στις διακοπές τους,, επιβαρύνοντας την υγεία των ποδιών τους. Μην τις φοράτε όλη μέρα και φροντίστε να μην περπατάτε πολύ με σαγιονάρες.

-Να τις πλένετε τακτικά: αν έχετε επιλέξει λαστιχένιες σαγιονάρες, φροντίστε να τις πλένετε τακτικά, καθώς τα ιδρωμένα πόδια που τρίβονται στη λαστιχένια επιφάνεια, αποτελούν ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη μυκητιάσεων.

-Μην τις φοράτε ποτέ με βαμβακερές κάλτσες: πέρα από ένα εντελώς αντιαισθητικό θέαμα οι σαγιονάρες μαζί με τις βαμβακερές κάλτσες, αποτελούν το σίγουρο δρόμο για μια καλοκαιρινή μυκητίαση…