Χάστε κιλά με μικρές καθημερινές κινήσεις

xaste-kila-me-mikres-kathimerines-kiniseis

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Οι έρευνες δείχνουν ότι κάποιες μικρές κινήσεις που είναι εύκολο να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, μπορούν να βοηθήσουν στο να χάσουμε κάποια περιττά κιλά, χωρίς να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη ζωή μας. Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε;

Το κλειδί για να χάσουμε κιλά και να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας μετά την απώλεια βάρους, είναι να καίμε συνεχώς θερμίδες και λίπος και φυσικά το γυμναστήριο είναι ένας καλός τρόπος να πετύχουμε ακριβώς αυτό. Αν, όμως, όλο το υπόλοιπο 24ωρο είμαστε ξαπλωμένοι στον καναπέ τρώγοντας πατατάκια, η προσπάθειά μας δεν πρόκειται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χρειάζεται να παραμένουμε δραστήριοι και κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να εντείνουμε την απόπειρά μας και να χάσουμε βάρος πιο εύκολα και πιο σύντομα.

Στην Mayo Clinic μάλιστα, ο Τζέιμς Λέβιν, MD, έχει ασχοληθεί μια ολόκληρη δεκαετία με το κατά πόσο οι καθημερινές κινήσεις μας παίζουν ρόλο στο ρυθμό του μεταβολισμού μας και βρήκε ότι οι άνθρωποι που προτιμούν να στέκονται από το να κάθονται, που κουνούν πολύ τα πόδια και τα χέρια τους και γενικότερα κινούνται περισσότερο από άλλους, καίνε μέχρι και 350 θερμίδες περισσότερες την ημέρα, σε σχέση με αυτούς που είναι άκαμπτοι – αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χάσουν περισσότερα από 10 κιλά μέσα σε ένα χρόνο.

Μπείτε από αυτή τη στιγμή σε πρόγραμμα και αυξήστε το κάψιμο θερμίδων με μερικές κινήσεις παραπάνω, που απλώς θα κάνουν την ημέρα σας πιο διασκεδαστική και πιο δραστήρια.

Κάντε κοιλιακούς στο κρεβάτι

Θα κάψετε: 20 θερμίδες σε 3 λεπτά.

Πριν ακόμη ανοίξετε καλά-καλά τα μάτια σας και σηκωθείτε από το κρεβάτι, κάντε περίπου 25 με 50 επαναλήψεις κοιλιακών, έτσι ώστε να τονώσετε την κοιλιά σας, να αυξήσετε την ενέργειά σας και να κάψετε περίπου 20 θερμίδες μονομιάς. Επαναλάβετε το βράδυ για τους ίδιους λόγους!

Χορέψτε καθώς ντύνεστε

Θα κάψετε: 30 θερμίδες σε μισή ώρα.

Βάλτε τον αγαπημένο σας σταθμό στο ραδιόφωνο ή το αγαπημένο σας cd στο cd player και ξεκινήστε να χορεύετε, καθώς ετοιμάζεστε να βγείτε έξω. Αφήστε το ρυθμό να σας παρασύρει, νιώστε τη μουσική και πάρτε το χρόνο σας για να ετοιμαστείτε. Τώρα έχετε ένα λόγο να καθυστερείτε στα ραντεβού σας, συν του ότι η διάθεσή σας θα φτάνει στα ύψη.

Κάντε τις περισσότερες διαδρομές σας περπατώντας

Θα κάψετε: μέχρι και 350 θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο άνετα ρούχα φοράμε, τόσο πιο δραστήριοι είμαστε μέσα στη μέρα, γι’ αυτό αφήστε τα στενά τζιν, τα μίνι και τα πουκάμισα για το Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές φορέστε ρούχα που σας χαρίζουν ελευθερία κινήσεων. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα παπούτσια – όταν είναι άνετα, δεν θα έχετε λόγο να αποφύγετε το περπάτημα. Φροντίστε στη δουλειά να ανεβαίνετε με τα σκαλιά, χρησιμοποιήστε την τουαλέτα σε διαφορετικό όροφο και βάλτε στο πρόγραμμα το καθημερινό περπάτημα για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Σταθείτε όρθιοι

Θα κάψετε: μέχρι και 200 θερμίδες σε 1 ώρα.

Αντί να κάθεστε στο πεζούλι καθώς περιμένετε το λεωφορείο ή στον καναπέ της αίθουσας αναμονής του ιατρείου, δοκιμάστε να σταθείτε όρθιοι κι ακόμη καλύτερα, να κάνετε βόλτες καθώς περιμένετε. Σκεφτείτε ότι στο ένα τέταρτο που στέκεστε όρθιοι και κινείστε ελαφρώς, καίτε περίπου 50 έξτρα θερμίδες, γι’ αυτό ψάξτε για ευκαιρίες που θα σας αφήσουν να… σταθείτε στα πόδια σας.

Γελάστε με την ψυχή σας

Θα κάψετε: περίπου 40 θερμίδες σε 15 λεπτά.

Αν και είναι δύσκολο να γελάμε χωρίς λόγο, μόνο και μόνο για να χάσουμε θερμίδες – κινδυνεύοντας να χαρακτηριστούμε χαζοχαρούμενοι- οι έρευνες δείχνουν ότι γελώντας για 10 με 15 λεπτά (όταν π.χ. παρακολουθούμε μια κωμική σειρά στην τηλεόραση ή κάνουμε μια αστεία συζήτηση με τους φίλους μας), μπορούμε να κάψουμε μέχρι και 40 θερμίδες. Κι αν η αναλογία δεν σας… γεμίζει το μάτι, σκεφτείτε ότι αν γελάτε με αυτό τον τρόπο καθημερινά, θα χάσετε περίπου 2 κιλά σε 1 χρόνο, απλά γελώντας.