5 μπαχαρικά για άριστη υγεία

kanela
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Νοστιμίζουν τα φαγητά μας αλλά βοηθούν και στη διατήρηση της άριστης υγείας μας. Ο λόγος για τα μπαχαρικά που πρέπει να βάλετε στην καθημερινότητά σας.

Τα άλλοτε ταπεινά και περιφρονημένα μπαχαρικά αποκτούν νέα διάσταση καθώς μέσα από διάφορες έρευνες μαθαίνουμε πως όχι δίνουν εξωτική γεύση στο φαγητό μας αλλά και ωφελούν ιδιαίτερα την υγεία μας.

Κανέλα

Φημισμένη όχι μόνο για τη γεύση της αλλά και για την αντιοξειδωτική της δράσης, η κανέλα, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως γιατρικό για όσους πάσχουν από διαβήτη καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Καταπολεμά την αρθρίτιδα, ενδυναμώνει την εγκεφαλική λειτουργία, μειώνει τις φλεγμονές και έχει και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Πιπέρι καγιέν

Το καυτερό αυτό μπαχαρικό, δεν βάζει μόνο «φωτιά» στα πιάτα μας, αλλά αυξάνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού μας βοηθώντας μας να χάσουμε βάρος. Μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και αποτελεί άριστο «φάρμακο» απέναντι στις καρδιακές προσβολές και στα εγκεφαλικά. Τέλος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

Κύμινο

Γνωστό και αυτό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό για άριστη πέψη. Χρησιμοποιείται κατά κόρον από διαβητικούς, είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, βιταμίνης Α και C και καταπολεμά αποτελεσματικά το άσθμα και τη βρογχίτιδα.

Κουρκουμάς

Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του, καθιστά τον κουρκουμά ένα φυσικό «κορτιζονούχο» φάρμακο χωρίς τις παρενέργειες της κορτιζόνης. Καταπολεμά τα εγκεφαλικά επεισόδια, το Αλτσχάιμερ και τα καρδιακά επεισόδια ενώ σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί το νούμερο ένα μπαχαρικό κατά της δημιουργίας καρκινικών κυττάρων.

Δενδρολίβανο

Γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το δενδρολίβανο, βοηθά τη μνήμη, καταπολεμά την κατάθλιψη, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και καταπολεμά τον καρκίνο του στομάχου, του στήθους και πνεύμονα. Τέλος, βοηθά την πέψη ενώ καταπολεμά τις βλαβερές τοξίνες, αποτελώντας ένα άριστο, φυσικό γιατρικό.