Πόσες θερμίδες έχουν τα καλοκαιρινά φρούτα;

frouta-fraoules-kerasia-moura
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Αγχώνεστε για τις θερμίδες του καρπουζιού που νιώθετε ότι περιέχει πολλή ζάχαρη και τρώτε κεράσια με μισή καρδιά, γιατί πιστεύετε ότι είναι πολύ γλυκά; Δείτε πόσες θερμίδες αποδίδει το κάθε ένα από τα καλοκαιρινά φρούτα, για να μην ανησυχείτε άσκοπα.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα φρούτα έχουν την τιμητική τους, καθώς είναι δροσερά, γευστικά και τα λαχταράμε πολύ περισσότερο από το χειμώνα, φτάνοντας πιο εύκολα τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που απαιτούνται καθημερινά. Σίγουρα, τα περισσότερα φρούτα δεν είναι απαλλαγμένα από θερμίδες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, αυτό όμως που πρέπει πρώτιστα να έχετε στο μυαλό σας είναι το γεγονός ότι είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που οι (λιγοστές) τους θερμίδες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Αν παρ’ όλ’ αυτά θέλετε να τις γνωρίζετε για να φτιάξετε το διατροφικό σας πλάνο με βάση τη θερμιδική αξία των τροφών, ιδού οι θερμίδες των αγαπημένων καλοκαιρινών μας φρούτων.

Καρπούζι
Μπορεί να σας τρομάζει περισσότερο από όλα τα φρούτα, αλλά στην πραγματικότητα το καρπούζι αποτελείται κατά 5% από σάκχαρα, περιέχοντας 10 γραμμάρια σάκχαρα, λιγότερα από ό,τι περιέχουν τα περισσότερα φρούτα, ενώ οι θερμίδες του φτάνουν τις 30 ανά 100 γραμμάρια, δηλαδή περίπου 50, αν φάτε μια ολόκληρη φέτα καρπούζι.

Πεπόνι
Είτε σκέτο, είστε σε κοκτέιλ, είτε τυλιγμένο με προσούτο, το πεπόνι κατέχει μια θέση ανάμεσα στα πιο θρεπτικά φρούτα, εξασφαλίζοντας την υγεία των ματιών μας. Τα σάκχαρά του είναι λίγο λιγότερα από εκείνα στο καρπούζι, το ίδιο και οι θερμίδες του, οι οποίες ανέρχονται στις 45 σε μια φέτα.

Βερίκοκο
Το απόλυτο καλοκαιρινό σνακ, το βερίκοκο, είναι επίσης ψηλά στη λίστα με τα πιο θρεπτικά φρούτα, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα 100 γραμμάρια, δηλαδή περίπου 2 βερίκοκα, αποδίδουν 48 θερμίδες.

Φράουλες
Πιο πλούσιες σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι, οι φράουλες αποδίδουν περίπου 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι (δηλαδή περίπου 140 γραμμάρια), ενώ στην ίδια ποσότητα τα σάκχαρα φτάνουν τα 7 γραμμάρια. Φροντίστε μόνο να τις πλένετε καλά ή να τις προτιμάτε βιολογικές, γιατί είναι ένα από τα επιβαρυμένα φρούτα όσον αφορά τα φυτοφάρμακα.

Κεράσια
Άλλα γλυκά, άλλα πιο ξινά, τα κεράσια είναι από τα πιο φυσικά αντιφλεγμονώδη που ταυτόχρονα βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Ένα φλιτζάνι ολόκληρα κεράσια με τα κουκούτσια αντιστοιχεί σε 100 γραμμάρια και αποδίδει 9 γραμμάρια σάκχαρα και 51 θερμίδες.

Νεκταρίνια
Το φρούτο που προέρχεται από διασταύρωση ροδάκινου και μήλου, το νεκταρίνι, εκτός από τα οφέλη του, μας…χαρίζει 59 θερμίδες.

Σταφύλια
Άρρηκτα συνδεδεμένο με τις διακοπές και το καλοκαίρι, το σταφύλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ενυδατώνοντας τον οργανισμό μας, ενώ είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικά. Όσο μας κρατά δροσερούς, μας παρέχει 62 θερμίδες στο 1 φλιτζάνι.