Τι τρώμε στην έξοδό μας (και τι μας «κοστίζει» σε θερμίδες...)

ti-trome-stin-eksodo-mas-kai-ti-mas-kostizei-se-thermides

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η καλοκαιρία ακόμη καλά κρατεί και οι επισκέψεις σε παραθαλάσσια ταβερνάκια ή ουζερί είναι ακόμη μέσα στο πρόγραμμα. Δείτε το κόστος της εξόδου του Σαββατοκύριακου (όχι σε ευρώ λόγω φουσκωμένου ΦΠΑ…) αλλά σε θερμίδες και πράξτε ανάλογα.

Με 35 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία, απέχουμε πολύ από τις φθινοπωρινές εικόνες με τα πεσμένα φύλλα των δέντρων και τις ζακέτες για την ψύχρα. Έτσι, ως γνήσιοι Έλληνες, τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές μετά τη δουλειά δίνουμε ραντεβού στο ουζερί ή την ταβέρνα για να ξεφύγουμε έστω και λίγο από όλα αυτά που μας καταδιώκουν τις τελευταίες ημέρες. Όμως, η παρέα και η ανεμελιά μας παρασύρουν σε κραιπάλες που θα φανούν την επόμενη φορά που θα ζυγιστούμε…

Τα «τρικ» του ουζερί

Οι πλούσιες ποικιλίες που συνοδεύουν το ουζάκι είναι απειλή για το βάρος μας. Πάντα το ούζο συνοδεύεται από τηγανητούς μεζέδες (κροκέτες, κεφτεδάκια, τηγανιά...), οι οποίοι είναι επιβαρυμένοι από επικίνδυνα λιπαρά και πολλές θερμίδες. Επίσης, η πιο χαρακτηριστική επιλογή σε ένα ουζερί είναι τα ψάρια, τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά, άρα και χαμηλά σε θερμίδες.

Καλό θα ήταν να παραγγείλουμε ψητά ψάρια αντί για τηγανητά. Αν τώρα κάτι τέτοιο είναι απίστευτα δύσκολο για σας, μπορείτε να παραγγείλετε μια μερίδα μπαρμπούνια τηγανητά, που παρέχουν 251 θερμίδες.

Σε περίπτωση που λατρεύετε τα λιπαρά ψάρια, όπως σκουμπρί, σολομός, σαρδέλες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ψάρια αυτά μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά είναι και πλούσια στα τόσο ωφέλιμα για την υγεία μας ω-3 λιπαρά, άρα θα είναι προτιμότερο αντί να τα στερηθείτε, να τα καταναλώσετε ψητά.

Καταναλώνουμε με μέτρο

Γαύρο τηγανητό: 310 θερμίδες ανά μερίδα

Σαρδέλες με σάλτσα ντομάτας: 177 θερμίδες

Γαρίδες τηγανητές: 218 θερμίδες

Καβουροσαλάτα: 180 θερμίδες

Καραβίδες τηγανητές: 316 θερμίδες

Ξιφία σουβλάκι: 200 θερμίδες

Αποφεύγουμε:

Αθερίνα τηγανητή: 400 θερμίδες

Σαρδέλα τηγανητή: 551 θερμίδες

Γαριδοπίλαφο: 590 θερμίδες

Καβουροκεφτέδες: 270 θερμίδες

Στρείδια τηγανητά: 368 θερμίδες

Ξιφία τηγανητό: 350 θερμίδες

Έξυπνες εναλλακτικές

Τα μύδια και οι γαρίδες είναι μια επίσης συνηθισμένη επιλογή που συνοδεύει ευχάριστα το ουζάκι μας. Μία μερίδα γαρίδες βραστές παρέχει μόνο 100 θερμίδες και η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι λιγότερη από 10%. Αντίθετα, μία μερίδα γαρίδες τηγανητές παρέχει 240 θερμίδες, με περιεκτικότητά λίπους 45%. Όσον αφορά στα μύδια και τα στρείδια, η περιεκτικότητα τους σε λίπος είναι μεγάλη άρα και σε θερμίδες. Ειδικά όταν συνοδεύονται από ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες.

Μύδια βραστά: 133 θερμίδες.

Μύδια τηγανητά: 250 θερμίδες.

Μύδια σαγανάκι: 465 θερμίδες.

Και με τα καλαμαράκια, τι γίνεται;

Είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε στα καλαμαράκια; Αν και τηγανητά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από τα γεμιστά καλαμάρια με ρύζι και τυρί, τα οποία λόγω της γέμισης τους αποτελούν θερμιδικές βόμβες.

Καλαμαράκια ψητά: 75 θερμίδες.

Καλαμαράκια τηγανητά: 198 θερμίδες.

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι: 390 θερμίδες.

Και στην ταβέρνα, τι κάνουμε;

Όμως, ας δούμε τι θερμίδες θα «φορτωθούμε» αν επιλέξουμε για τη διασκέδασή μας μια ψησταριά. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε τα αλλαντικά, και κυρίως το λουκάνικο, το οποίο αν και ψητό παρέχει 345 θερμίδες και το σπετζοφάι 596 θερμίδες. Μια πολύ υγιεινή επιλογή είναι το κοτόπουλο, γιατί είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά, έτσι προτιμήστε σουβλάκι κοτόπουλο ή φιλέτο κοτόπουλο ψητό με130 θερμίδες.

Αν πάλι, δεν τραβάει η όρεξή σας το κοτόπουλο, μπορείτε να παραγγείλετε μια ψητή μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα – αφαιρώντας το ορατό λίπος. Στην περίπτωση που επιλέξετε χοιρινή μπριζόλα, προτιμήστε ψαρονέφρι φιλέτο ή σουβλάκι.

Μοσχαρίσιο σουβλάκι: 226 θερμίδες

Μοσχαρίσια μπριζόλα ψητή: 230 θερμίδες

Χοιρινή μπριζόλα ψητή: 170 θερμίδες

Προκειμένου να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες, θα ήταν ωφέλιμο να αποφύγουμε τα μπιφτέκια ή τα τηγανιτά κεφτεδάκια και αυτό γιατί ο κιμάς που χρησιμοποιείται στα μπιφτέκια είναι συνήθως πλούσιος σε λιπαρά.

Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι με άπαχο κιμά μπορεί να δώσει μόνο 230 θερμίδες, ένα άλλο μπιφτέκι με προσμείξεις και αρκετό λίπος μπορεί να δώσει ακόμα και 350 θερμίδες.

Και τα… παρελκόμενα;

Όσον αφορά στη σαλάτα, αν και η επιλογή της χωριάτικης είναι η πιο κλασική, μια μαρουλοσαλάτα ή μια μερίδα χόρτα ή μια μερίδα κολοκυθάκια βραστά με 1 κουταλιά λάδι και λεμόνι ή βαλσάμικο ξύδι, θα ήταν λιγότερο θερμιδογόνα σε σχέση με μια χωριάτικη ( 2 ντομάτες, αγγούρι, πιπεριά, 2 κουταλιές λάδι, τυρί φέτα, 2-3 ελιές και κρεμμύδι ), η οποία παρέχει 465 θερμίδες και αν συνοδευτεί και με ψωμί μπορεί να φτάσει άνετα στις 600 θερμίδες!

Ένα επίσης λατρεμένο πιάτο για τους περισσότερους από εμάς είναι οι τηγανητές πατάτες, οι οποίες παρέχουν 236 θερμίδες και οι οποίες είναι εντελώς περιττές σαν ορεκτικό γιατί το κυρίως πιάτο σίγουρα θα συνοδεύεται από αυτές.

Όσο για το κλασικό και αγαπημένο ουζάκι; Το ουζάκι πίνεται με πάγο ή χωρίς, πριν ή μετά το φαγητό και πάντα συνοδευόμενο από μεζέδες. Ένα ποτηράκι ούζο παρέχει 120 – 150 θερμίδες. Η θερμιδική του διαφορά εξαρτάται από τους αλκοολικούς βαθμούς του αποστάγματος του, όσο υψηλότεροι είναι οι βαθμοί τόσο περισσότερες θερμίδες έχει. Καλή διασκέδαση!

Από τη Σπυριδούλα Νικομάνη, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, μέλος της επιστημονικής ομάδας Διατροφή.