Ενυδάτωση: πώς να…φάτε το νερό που χρειάζεστε

aggouria
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες η ενυδάτωση γίνεται ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη. Κι όσο καλύτερες διατροφικές επιλογές κάνετε, τόσο περισσότερο εξασφαλίσετε την επάρκειά σας σε υγρά και την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού, αρκεί να ξέρετε ότι απώλεια της τάξεως του 2% της απαραίτητης υγρασίας του οργανισμού μπορεί να σας προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα που ποικίλουν από πονοκέφαλο και έλλειψη συγκέντρωσης, μέχρι αδυναμία μνήμης και μείωση στην απόδοσή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταπιέζετε τον εαυτό σας να πίνει νερό κάθε λίγα λεπτά, αλλά ούτε και να περιμένετε να διψάσετε για να γεμίσετε το ποτήρι σας με λίγο δροσερό νεράκι, καθώς η δίψα σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει ήδη μπει σε στάδιο ήπιας αφυδάτωσης. Κι αν πολλές φορές τα 8-10 ποτήρια νερό σας φαίνονται… βασανιστικά, δείτε πώς αλλιώς μπορείτε να ενυδατωθείτε μέσα από τροφές, ισορροπώντας με αυτές τις ανάγκες σας σε υγρά, έχοντας πάντα στο μυαλό σας ότι πρέπει να συμπληρώνετε 2-2.5 λίτρα την ημέρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αγγούρι
Μια από τις πιο σημαντικές τροφές ενυδάτωσης, το αγγούρι έχει περίπου 95% περιεκτικότητα σε νερό, πράγμα που σημαίνει ότι αν καταναλώσετε ένα φλιτζάνι κομμένο αγγούρι θα ξεδιψάσετε περίπου το ίδιο όπως με ένα ποτήρι νερό. Κι εκτός από υγρασία και δροσιά, το αγγούρι μας παρέχει και ένα μικρό ποσοστό φυτικών ινών και βιταμίνης C (περίπου το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), γι’ αυτό μην το προσθέτετε μόνο στη χωριάτικη, αλλά χρησιμοποιήστε το σε διάφορες συνταγές, όπως ντιπ, σούπες, τουρσί κ.ο.κ.

Μαρούλι
Περίπου στην ίδια κατηγορία με το αγγούρι, το μαρούλι έχει επίσης περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 95% και παρ’ όλο που οι ειδικοί συνήθως το παραμερίζουν για άλλα πιο σκουρόχρωμα λαχανικά, η αλήθεια είναι ότι παραμένει πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Προσθέστε το στο σάντουιτς που παίρνετε στην παραλία, στη σαλάτα σας ή χρησιμοποιήστε το αντί για ψωμάκι στα μπέργκερ ή αντί για πίτα στα τάκος.

Κολοκυθάκια
Με 95% περιεκτικότητα σε νερό, ανάλογα με το βάρος τους, τα κολοκυθάκια είναι από τα πιο ενυδατικά λαχανικά, μαζί με τα παραπάνω. Μια μερίδα τους αποδίδει μόλις 25 θερμίδες και αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, καλίου, βιταμίνης Α και C.

Πράσινη πιπεριά
Διάσημες για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, οι πιπεριές έχουν και άλλη μια ιδιότητα, αφού εντάσσονται στα ενυδατικά λαχανικά, με περίπου 93-94% περιεκτικότητα σε νερό. Οι πράσινες πιπεριές, παρά το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, παραμένουν πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αποτελούν μια πολύ καλή ιδέα για ένα μικρό σνακ πριν το φαγητό ή για ένα βραδινό σνακ, όταν η πείνα σας χτυπά (αργοπορημένα) την πόρτα και δεν θέλετε πάλι να φάτε καρότο και σέλερι.

Καρπούζι
Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, ίσως μοιάζει να είναι γεμάτο ζάχαρη, αλλά στην πραγματικότητα η περιεκτικότητα του σε νερό που φτάνει το 91% αναιρεί αυτή την υπόθεση. Εκτός από ενυδάτωση και ευχαρίστηση, το καρπούζι μας προσφέρει επίσης λυκοπένιο, αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Για την ακρίβεια, μάλιστα, το καρπούζι περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από τις ντομάτες, ξεπερνώντας τες κατά 9 mg ανά φέτα. 

Μελιτζάνα
Περίπου στα ίδια επίπεδα με το καρπούζι, η μελιτζάνα είναι πλούσια σε νερό, κάτι που την καθιστά απόλυτα ενυδατική και με μόλις 20 θερμίδες ανά μερίδα. Οι φυτικές της ίνες και τα αντιοξειδωτικά της είναι απαραίτητα στη διατροφή σας και μπορείτε να τις καταναλώσετε με διάφορους τρόπους, φτιάχνοντας μελιτζανοσαλάτα, τουρσί κ.ο.κ.

Πεπόνι
Παρά τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό που φτάνει το 90%, το πεπόνι έχει πλούσια γεύση και άρωμα, αποδίδοντας μόλις 56 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Εκτός αυτού, το πεπόνι είναι τόσο πλούσιο σε βιταμίνη Α, που σας καλύπτει και με το παραπάνω, αν καταναλώσετε ποσότητα πεπονιού, όση χωράει σε ένα φλιτζάνι.

Γιαούρτι
Μπορεί τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι οι πρωταγωνιστές της ενυδάτωσης και το γιαούρτι, όμως, αποτελεί μια τροφή που και σας χορταίνει και σας ενυδατώνει ταυτόχρονα. Με περίπου 85-88% περιεκτικότητα σε νερό, το γιαούρτι σας παρέχει ταυτόχρονα ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιταμίνη Β12 και ριβοφλαβίνη, ενώ εξασφαλίζει ότι λαμβάνετε τα απαραίτητα προβιοτικά για την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού.