Τα 7 σημάδια της... γυναικείας καρδιακής προσβολής

ta-7-simadia-tis-gunaikeias-kardiakis-prosbolis-simadia-tis-gunaikeias-kardiakis-prosbolis

ΤΡΙΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Τα συμπτώματα του εμφράγματος διαφέρουν ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες με αποτέλεσμα το γυναικείο φύλο συχνά να καθυστερεί να καλέσει βοήθεια. Αναγνωρίστε τα σημάδια νωρίς, έτσι ώστε να προλάβετε την κατάσταση.

Ακόμη και στην καρδιακή προσβολή τα δύο φύλα φαίνεται να αντιδρούν διαφορετικά κι αν οι γυναίκες έχετε στο νου σας ότι το κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ένας πολύ έντονος πόνος στο στήθος, πρέπει να αναθεωρήσετε. Στην πραγματικότητα, το 43% των γυναικών που βιώνουν το έμφραγμα δεν αισθάνονται σχεδόν κανένα πόνο στο στήθος κι επειδή τα σημάδια στις γυναίκες είναι λιγότερο εμφανή, αργούν πολύ περισσότερο να μεταβούν στο νοσοκομείο – κάτι που μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο. Αν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι η πιθανότητα να επιζήσει κάποιος από μια καρδιακή προσβολή βελτιώνεται κατά 23% αν του δοθεί θεραπεία μέσα στις επόμενες 3 ώρες και 50% μέσα σε μία ώρα, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια. Δείτε ποια είναι αυτά κι αν νιώσετε ποτέ κάποια από τα παρακάτω, μην καθυστερήσετε να καλέσετε βοήθεια, καθώς ακόμη και λίγα λεπτά είναι πολύτιμα.

Υπερβολική κούραση

Τις ημέρες ή ακόμη και τις εβδομάδες πριν από το λεγόμενο έμφραγμα, περισσότερες από το 70% των γυναικών αισθάνονται εξασθενημένες και καταβεβλημένες, όπως ακριβώς όταν «κολλάμε» μια ίωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μαγείρεμα ή οποιουδήποτε είδους δουλειά θα σας φαίνεται σαν βασανιστήριο.

Ήπιος πόνος

Οι γυναίκες συνήθως δεν νιώθουν τη «γροθιά στο στήθος» όπως συνηθίζουν να περιγράφουν το συγκεκριμένο πόνο πολλοί παθόντες. Αισθάνονται ένα λιγότερο έντονο πόνο σαν πίεση ή βάρος και μάλιστα όχι πάντα στην περιοχή της καρδιάς, αλλά στο στέρνο, ψηλά στην πλάτη, τους ώμους, το λαιμό ή το σαγόνι.

Αυξημένη εφίδρωση

Υπάρχει περίπτωση να ιδρώσετε υπερβολικά χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος και το πρόσωπό σας να χλομιάσει.

Ζαλάδα ή ναυτία

Πριν από μια καρδιακή προσβολή, οι γυναίκες συχνά έχουν δυσπεψία που μπορεί να τους προκαλέσει ακόμη και εμετό. Συχνές είναι και οι περιπτώσεις που αισθάνονται ότι θα λιποθυμήσουν.

Λαχάνιασμα

Περίπου το 58% των γυναικών αναφέρουν λαχάνιασμα και αδυναμία να συνεχίσουν μια συζήτηση λόγω της δυσκολίας στην αναπνοή.

Αϋπνία

Περίπου οι μισές γυναίκες δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, τις εβδομάδες πριν το έμφραγμα.

Άγχος

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πολλές γυναίκες βιώνουν μια έντονη αίσθηση φόβου ή θανάτου πριν το συμβάν, χωρίς όμως να εξηγείται επιστημονικά το γιατί. Μερικοί αναφέρουν ότι ίσως είναι ένας τρόπος του σώματός μας να μας δείξει ότι κάτι συμβαίνει και να μας κινητοποιήσει.

Το σχέδιο διάσωσης–ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις

Σε περίπτωση που αισθανθείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή συνδυασμούς αυτών, φροντίστε να προβείτε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες.

Καλέστε το 166

Μην κάνετε το συνηθισμένο λάθος να πάρετε το αυτοκίνητό σας και να πάτε μόνοι σας στο νοσοκομείο. Εκτός του ότι μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας, αλλά και τις ζωές άλλων, στο ασθενοφόρο οι πρώτες βοήθειες θα ξεκινήσουν άμεσα και ο οδηγός μπορεί να ανοίξει δρόμο και να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα για να σας πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Πάρτε μια ασπιρίνη

Φροντίστε να έχετε πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού σας και στην τσάντα σας ασπιρίνες και μόλις αισθανθείτε κάποιο από τα συμπτώματα, μασήστε μία. Μπορεί να εμποδίσει τους θρόμβους αίματος και τη ζημιά που προκαλούν.

Μην χάσετε χρόνο στην αναμονή των επειγόντων περιστατικών

Αν δεν έχετε μαζί σας κάποιον δικό σας για να πιέσει την κατάσταση, επιμείνετε μόνοι σας και αναφέρετε ότι μάλλον έχετε έμφραγμα σε εξέλιξη, έτσι ώστε να δείτε γιατρό μέσα στα επόμενα 10 λεπτά από την άφιξή σας στο νοσοκομείο. Πρέπει να ελεγχθεί άμεσα η λειτουργία της καρδιάς σας μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος, αλλά και να γίνουν εξετάσεις αίματος που θα εντοπίσουν τη βλάβη, καθώς τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα δεν είναι πάντα ακριβή στην περίπτωση των γυναικών.