Τα οφέλη της γλουτένης (για όσους δεν έχουν δυσανεξία)

psomi-glouteni
ΤΡΙΤΗ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Η αποχή από προϊόντα με γλουτένη, όταν δεν υπάρχει παθολογικός λόγος, μπορεί να στερήσει οφέλη από τον οργανισμό σας. Δείτε γιατί δεν πρέπει να ακολουθείτε άκριτα τις διατροφικές τάσεις και πώς σας ωφελεί η γλουτένη, όταν ο οργανισμός σας δεν αντιδρά σε αυτή.

Μια από τις τάσεις των τελευταίων χρόνων είναι και η κατανάλωση gluten-free  προϊόντων, την οποία πολλοί υιοθετούν ως πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, χωρίς, όμως, να είναι σωστά ενημερωμένοι.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, αλλά και τη βρώμη, η οποία είναι κάνει το ζυμάρι του ψωμιού να «φουσκώσει». Κάποιοι άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη (χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου όπου καταστρέφεται ο βλεννογόνος και επηρεάζεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές) χρειάζεται όντως να υιοθετήσουν μια προσεγμένη διατροφή με τροφές χωρίς γλουτένη, που βοηθά στην επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου στην κανονική του κατάσταση και τους βοηθά να ελέγχουν την πάθηση. Αν, όμως, δεν πάσχει κάποιος από κοιλιοκάκη, τότε η αποχή από τη γλουτένη δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Το να κρατήσει τη γλουτένη στη διατροφή του, όμως, έχει. Δείτε γιατί.

Χαρίζει περισσότερη ενέργεια
Οι τροφές ολικής άλεσης που περιέχουν γλουτένη είναι πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνες των βιταμινών Β, κρατώντας τα επίπεδα ενέργειάς μας σε υψηλά επίπεδα. Το ψωμί και τα ζυμαρικά που φτιάχνονται με αλεύρι χωρίς γλουτένη συνήθως δεν είναι ενισχυμένα ούτε με σίδηρο, ούτε με τις παραπάνω βιταμίνες, γι’ αυτό οι γιατροί συστήνουν τέτοιου είδους συμπληρώματα σε όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Γενικότερα, όσοι ακολουθούν τέτοιου είδους διατροφή έχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου, ειδικά όταν τροφές, όπως το συκώτι, τα στρείδια και τα φασόλια δεν καταναλώνονται τακτικά. Η έλλειψη σιδήρου, ως γνωστόν, σημαίνει αίσθημα κούρασης, ταχυκαρδία, ζαλάδα και αϋπνία.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
Τα σιτηρά είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και, σύμφωνα με μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research, όσοι τα καταναλώνουν, σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών. «Κόβοντας», λοιπόν, τη γλουτένη από το διατροφικό σας πλάνο, σημαίνει ότι μειώνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, για την καλή κινητικότητα του εντέρου και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, κρατώντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων σε καλά επίπεδα.

Εμποδίζετε την εμφάνιση αλλεργιών στη γλουτένη
Όταν αφαιρείτε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, ο οργανισμός σας αυτόματα σταματά να παράγει τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πέψη της κι έτσι συνηθίζει να μην την επεξεργάζεται. Αυτό σημαίνει ότι, αν αρχίσετε να την καταναλώνετε ξανά, μπορεί να αναπτύξετε αλλεργία σε αυτή και τότε δεν θα έχετε άλλη επιλογή, παρά να τη βγάλετε για τα καλά από το διαιτολόγιό σας.

Χάνετε βάρος
Από τη μία, «κόβοντας» τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους, η επιλογή, όμως, ψωμιού και ζυμαρικών χωρίς γλουτένη μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει το βάρος σας. Ο λόγος είναι ότι ο πιο φθηνός και εύκολος τρόπος να αντικατασταθεί η γλουτένη -η οποία είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα του ψωμιού- είναι με ζάχαρη και λίπος. Συν τοις άλλοις, οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες σε κάποιον που κάνει δίαιτα, καθώς, κρατώντας τα επίπεδα σακχάρου σταθερά, εμποδίζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κρατά χορτάτο για περισσότερο χρόνο μετά από κάθε γεύμα. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στα Annals of Internal Medicine, απλώς αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με μια συγκεκριμένη δίαιτα, όσον αφορά το βάρος.