Είναι η παχυσαρκία εθισμός στο φαγητό;

paxusarkia-uperbari
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εγκέφαλο «προγραμματισμένο» να βρίσκει ένα φαγητό ακαταμάχητο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην Independent.

Οι λιγούρες για φαγητό συνδέονται με διαφορετικά είδη εγκεφαλικής δραστηριότητας σε αυτούς που κατατάσσονται στους παχύσαρκους, σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο έρευνας, οι ερευνητές προσέφεραν σνακ τύπου μπουφέ σε 38 παχύσαρκους ανθρώπους και 42 φυσιολογικού βάρους, στους οποίους στη συνέχεια σκάναραν τον εγκέφαλο, ενώ τους έδειχναν φωτογραφίες του φαγητού.

Οι απεικονίσεις (fMRI) έδειξαν ότι στους παχύσαρκους συμμετέχοντες, οι εικόνες ερέθιζαν τη σύνδεση μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου, όπου η μία βοηθά στον έλεγχο της συμπεριφοράς επιβράβευσης και η άλλη ανιχνεύει την ενεργειακή αξία του φαγητού. Όσο περισσότερο συνδέονται οι δύο περιοχές, τόσο μεγαλύτερη παρουσιαζόταν η επιθυμία για κατανάλωση φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. 

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Oren Contreras-Rodriguez, από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία ανέφερε ότι υπάρχει αρκετή αμφισβήτηση από πολλούς για το αν μπορεί η παχυσαρκία να θεωρηθεί «εθισμός στο φαγητό». Τα ευρήματα της μελέτης, πάντως, υποστηρίζουν την ιδέα ότι η διαδικασία επιβράβευσης που ακολουθεί το ερέθισμα του φαγητού στην παχυσαρκία συνδέεται με νευρολογικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που καταγράφονται στον εθισμό σε ουσίες. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας στην ετήσια συνάντηση στο Άμστερνταμ.