Ανθεκτικό άμυλο: βοηθάει στην απώλεια βάρους;

spaggeti-olikis-alesis
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Κάποιοι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους –αρκεί να ξέρετε ποιους να επιλέγετε.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος φυτικής ίνας που περιέχεται σε μερικούς υδατάνθρακες, σε αμυλούχα φαγητά που είχαν αρχικά ζεσταθεί και στη συνέχεια κρύωσαν και σε μαγειρεμένα φαγητά, όπως τα όσπρια (και ο αρακάς), οι πράσινες μπανάνες, η βρώμη, το καστανό ρύζι, το καλαμπόκι, οι ωμές πατάτες κ.ο.κ. Αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του αμύλου που δεν απορροφάται από τον οργανισμό και φτάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο, απ’ όπου αποβάλλεται μαζί με τις θερμίδες του.

Όταν καταναλώνετε ένα γεύμα με ανθεκτικό άμυλο, το σάκχαρο του αίματος και η ινσουλίνη δεν ανεβαίνει τόσο γρήγορα όπως με άλλους υδατάνθρακες κι αυτό μπορεί να σας αποτρέψει από το να αισθανθείτε ξανά πείνα γρήγορα μετά το γεύμα σας και να κατευθυνθείτε προς το ψυγείο. Ακόμη, το ανθεκτικό άμυλο έχει λιγότερες θερμίδες από άλλους υδατάνθρακες, οι οποίες φτάνουν τις 2 με 3 ανά γραμμάριο (ενώ συνήθως οι θερμίδες κυμαίνονται από 4 ως 9) κι αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σιλουέτα σας.

Έχετε υπόψη σας ότι όταν αφήνετε τα ζυμαρικά, τις πατάτες και το ρύζι να κρυώσουν πριν τα καταναλώσετε, το ανθεκτικό άμυλο αυξάνεται. Φροντίστε να καταναλώνετε περίπου 5-6 γραμμάρια σε κάθε ένα από τα 3 βασικά γεύματα καθημερινά (μισή κούπα μαγειρεμένων φασολιών ή δύο άγουρες μπανάνες αποδίδουν περίπου 5 γραμμάρια) για να είστε σίγουροι ότι θα ωφελήσετε τον οργανισμό και τη σιλουέτα σας.