Μπορεί τελικά το ζεστό γάλα να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε;

gala-zesto
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το ζεστό γάλα αποτελεί μια από τις λύσεις για να μας πάρει ο ύπνος εκτός από τα προβατάκια. Βοηθάει όμως τελικά;

Το στριφογύρισμα στο κρεβάτι και η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας προκαλέσει στρες, κακή διάθεση, κούραση και αδυναμία την επόμενη ημέρα. Το αντίδοτο για πολλούς; Ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Τι συμβαίνει, όμως, με το γάλα;

Το γάλα περιέχει το αμινοξύ τρυπροφάνη, το οποίο, όταν απελευθερώνεται στον εγκέφαλο παράγει τα χημικά που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη, οι οποίες μας βοηθούν να κοιμηθούμε καλύτερα. Όπως αναφέρεται όμως σε  μελέτη των Valtonen M, Niskanen L, Kangas AP και Koskinen T για τις επιδράσεις της μελατονίνης, χρειάζεται να περάσει στο πεπτικό μας αρκετή τρυπτοφάνη, προκειμένου να επιδράσει στα επίπεδα της σεροτονίνης, που σημαίνει ότι ένα ποτήρι γάλα δεν φτάνει για να γίνει αυτή η διεργασία. Για να υπάρξει πράγματι αποτέλεσμα, πρέπει κάποιος να πιει τουλάχιστον 1,5 λίτρο γάλα.

Ακόμα, πέραν της τρυπτοφάνης, υπάρχουν κι άλλα αμινοξέα στο γάλα που την ανταγωνίζονται προκειμένου να εισχωρήσουν στον εγκέφαλό μας κι αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας.

Εν κατακλείδι, ένα ποτήρι ζεστό γάλα το βράδυ ενδέχεται να μας χαλαρώσει, αλλά δεν θα μας φέρει ύπνο. Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί, σημαίνει ότι μεγαλύτερο ρόλο έπαιζε η πεποίθησή σας ότι θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, παρά το ίδιο το γάλα.