Ποια σνακ εξοικονομούν χρήματα και χορταίνουν;

poia-snak-eksoikonomoun-xrimata-kai-xortainoun

ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Εξοικονομήστε χρήματα με τις έξυπνες ιδέες για σνακ που προτείνει για τους αναγνώστες του click@Life, ο πάντα ευρηματικός Ευτύχης Μπλέτσας.

Περπατάς στο δρόμο και πεινάς; «Τα έξυπνα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Γι αυτό και εσύ προνοείς! Δεν περιμένεις να πεινάσεις και να χρυσοπληρώσεις ένα κακοψημένο τοστ ή ένα λαστιχένιο σάντουιτς. Έχεις έξυπνες εναλλακτικές όπως το σπιτικό κολατσιό που κουβαλάς μαζί σου. Τα μικρά υγιεινά σνακ κόβουν την πείνα μας αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έξυπνα σνακ

Υπάρχουν πολλές καλές ιδέες για νόστιμα, υγιεινά και οικονομικά σνακ. Τα φρούτα είναι ιδανικά, γιατί δίνουν ενέργεια, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα πολύσπορα κριτσίνια, τα κριθαρένια παξιμάδια, τα κάστανα, η σπιτική πίτα της μαμάς, οι φρέσκοι χυμοί και τα σπιτικά σάντουιτς με μαύρο ψωμί αποτελούν, επίσης, εξαιρετικές λύσεις.

Για «ώρα ανάγκης»

Μην βγαίνεις από το σπίτι αν δεν έχεις μαζί σου κάτι για ώρα ανάγκης όπως ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς. Δεν πιάνουν χώρο και αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ στο οποίο μπορείς να βασιστείς.

Τάπερ: το πολύτιμο

Να βάζεις σε τάπερ ότι κουβαλάς για να μη λιώσει και διαλυθεί. Ισχύει κυρίως για κριτσίνια, σάντουιτς, ευπαθή φρούτα, λαχανικά και βραστά αβγά. Το να κουβαλάς κανονικό φαγητό σε τάπερ δεν το συνιστώ επειδή υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. Η λύση σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι έτοιμα γεύματα εμπορίου που δε θέλουν ψυγείο. Ξέρεις πόσες θερμίδες καταναλώνεις και βγαίνουν πιο οικονομικά από delivery.

Όχι έτοιμα σνακ

Απόφυγε πατατάκια, μπισκότα, γλυκά και άλλα ανθυγιεινά σνακ. Είναι πεταμένα λεφτά, κάνουν κακό στην υγεία και οι συσκευασίες τους προκαλούν πολλά σκουπίδια. Μπορείς να πάρεις μία στις τόσες για ψυχολογικούς λόγους αλλά μη βασίζεις σε αυτά τη διατροφή σου. Ένα πακέτο τσιπς είναι 100 γρ. πατάτα εισαγωγής. Αν κάνεις τα μαθηματικά είναι σαν να αγοράζεις την πατάτα 10 ευρώ το κιλό!

Πίνε πολύ νερό

Το έχεις ανάγκη όσο τίποτε άλλο. Απόφυγε αναψυκτικά και καφέδες και προτίμησε τους χυμούς. Για να γλιτώνεις το έξοδο του νερού και να μειώσεις τα απορρίμματα σου, κουβάλα μπουκαλάκι από το σπίτι με φιλτραρισμένο νερό βρύσης.

Μαγειρική στη δουλειά

Αν στο γραφείο υπάρχει κουζινάκι, άφησε μερικά απαραίτητα όπως λάδι, ξίδι, αλατοπίπερο, μαχαίρι, μπολ και ότι άλλο χρειάζεσαι για να φτιάχνεις επιτόπου μία σαλάτα, ένα σάντουιτς ή κάποιο γρήγορο γεύμα. Μία ντομάτα, μερικά κριθαρένια παξιμάδια και μία κονσέρβα τόνο ή σκουμπρί μπορούν να σε βγάλουν εύκολα από τη δύσκολη θέση.

Πού να αγοράσεις σνακ

Αν είσαι έξω, δεν έχεις σπιτικό σνακ και πεινάς, τα πιο οικονομικά μέρη για να βρεις κάτι να φας είναι το σούπερ μάρκετ, ο φούρνος και το μανάβικο. Μπανάνες ή φρέσκους χυμούς μπορείς να αγοράσεις και σε σαντουιτσάδικα αλλά θα τα πληρώσεις πιο ακριβά. Σε σούπερ μάρκετ μπορείς επίσης να αγοράσεις ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, έτοιμες σαλάτες ή έτοιμα γεύματα.

Αγόρασε χύμα προϊόντα

Θυμήσου πως μπορείς να αγοράσεις ότι πωλείται χύμα σε όσο μικρή ποσότητα θες. Κανείς δε θα σου πει κάτι αν θες να αγοράσεις μόνο μία μπανάνα, ένα μήλο, 3 μανταρίνια, 6 κριτσίνια ή 15 φουντούκια. Αυτό ισχύει επίσης για τα αλλαντικά και τα τυριά στο σούπερ μάρκετ. Με 2 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας και 2 φέτες τυρί, μία μικρή ντομάτα και ένα ατομικό ψωμάκι από τον φούρνο φτιάχνεις το δικό σου σάντουιτς, αρκεί να κουβαλάς προσκοπικό σουγιά!

Έξυπνα σάντουιτς

Μη βάζεις σε σπιτικά σάντουιτς ακριβά υλικά. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις αλλαντικά και τυριά μόνο και μόνο για αυτό. Υλικά που έχεις στο ψυγείο και έχουν περισσέψει από κάποια συνταγή, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική γέμιση για σάντουιτς. Μερικές ιδέες: ψητό κοτόπουλο, ψάρι ψαχνό, τζατζίκι, χούμους ή και κάποιο μαγειρευτό λαδερό, για παράδειγμα, μερικές κουταλιές μπριάμ μέσα σε μπαγκέτα ολικής, μαζί με μερικά κομματάκια τυρί φέτα που είχαν περισσέψει στη σαλάτα.

Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στα «Μουσικομαγειρέματα» που προάγουν την Υγεία και την έξυπνη Διατροφή με Εκπαιδευτική Ψυχαγωγία. Για περισσότερες πληροφορίες, άρθρα και συνταγές μπείτε στο http://bletsas.gr .

Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα Δωρεάν 30-σέλιδο Ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο Μαγειρικής Οικονομίας του Ευτύχη Μπλέτσα μπείτε στο www.cookingEconomy.gr .