Όσο πιο πολλοί φίλοι στο Facebook, τόσο μεγαλύτερος εγκέφαλος;

oso-pio-polloi-filoi-sto-facebook-toso-megaluteros-egkefalos

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Νέα βρετανική μελέτη αποδεικνύει ότι οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν αλλαγές στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ του αριθμού των «φίλων» που έχει κάποιος στο Facebook και του μεγέθους ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα, η χρήση των online κοινωνικών δικτύων, να αλλάζει τον εγκέφαλό μας. Οι τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου που αναλύθηκαν, έχουν να κάνουν με τη μνήμη, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να πούμε αν ο αυξημένος αριθμός φίλων στο Facebook, κάνει συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου μεγαλύτερα ή αν μερικοί άνθρωποι έχουν απλά… προδιάθεση να έχουν περισσότερους φίλους.

«Το συναρπαστικό ερώτημα τώρα είναι αν αυτές οι δομές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου -αυτό θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε στο ερώτημα του κατά πόσον το Διαδίκτυο αλλάζει το μυαλό μας», δήλωσε στο Reuters ο Ryota Kanai από το University College London (UCL), ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη.

Ο Kanai και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τη μαγνητική τομογραφία (MRI) για να μελετήσουν τους εγκεφάλους 125 φοιτητών -όλοι τους ενεργοί χρήστες του Facebook- και διασταύρωσαν τα ευρήματά τους με μια ακόμη ομάδα από 40 μαθητές.

Αυτό που βρήκαν ήταν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του αριθμού των φίλων στο Facebook και του ποσοστού της «φαιάς ουσίας» στην αμυγδαλή, στη δεξιά άνω κροταφική αύλακα, στην αριστερή μέση κροταφική έλικα και στον δεξιό ενδορινικό φλοιό. Η φαιά ουσία είναι το στρώμα του εγκεφαλικού ιστού στον οποίο συμβαίνουν οι νοητικές διεργασίες.

Το πάχος της φαιάς ουσίας στην αμυγδαλή, συνδέθηκε επίσης με τον αριθμό των πραγματικών φίλων που έχει κάποιο άτομο, αλλά το μέγεθος των άλλων τριών περιοχών, φαίνεται να συσχετίζεται μόνο με τις online συνδέσεις.

Οι μαθητές, κατά μέσο όρο, είχαν περίπου 300 φίλους στο Facebook, με τους πιο «φανατικούς» να έχουν έως και 1.000.

Με περισσότερα από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, το Facebook έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ιδίως μεταξύ των νέων.

«Τα οnline κοινωνικά δίκτυα ασκούν μαζική επιρροή, αλλά καταλαβαίνουμε πολύ λίγα για τις επιπτώσεις που έχουν στο μυαλό μας. Αυτό έχει οδηγήσει σε πολλές αστήρικτες απόψεις που υποστηρίζουν ότι το διαδίκτυο είναι κάπως βλαβερό για μας», δήλωσε ο Geraint Rees του UCL.

«Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα ισχυρά εργαλεία στη σύγχρονη νευροεπιστήμη για να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα - Δηλαδή, ποιες είναι οι επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων και ειδικά των online, στον εγκέφαλό μας».

Η Heidi Johansen-Berg από το Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία δε συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το Facebook μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο έξυπνους.

«Αν αποκτήσεις 100 νέους φίλους στο Facebook σήμερα, αυτό δε σημαίνει ότι το μυαλό σου θα είναι μεγαλύτερο αύριο», είπε. «Η μελέτη δεν μπορεί να μας πει αν η χρήση του διαδικτύου είναι καλή ή κακή για το μυαλό μας», λέει.