Πιείτε καφέ και προφυλάξτε τη στοματική σας κοιλότητα από τον καρκίνο

kokkoi-kafe
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Αν ο καφές βρίσκεται στις καθημερινές σας ανάγκες, φαίνεται πως σας κάνει καλό, αφού νέα μελέτη δείχνει ότι η συχνή κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο για στοματικό καρκίνο.

Ο καφές έχει τα καλά του, έχει και τα κακά του. Νέα μελέτη, όμως, αποδεικνύει κάτι που είναι σίγουρα καλό, αφού συνδέει την κατανάλωση καφέ με μείωση της εκδήλωσης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.

Συγκεκριμένα, νέα κινεζική επιδημιολογική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Γινγκ Ζανγκ της Σχολής Στοματολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας και δημοσιεύτηκε στο International Journal of Clinical and Experimental Medicine έδειξε ότι, ιδίως στην Ευρώπη, η υψηλή κατανάλωση καφέ (δηλαδή άνω των 3 φλιτζανιών ημερησίως) οδηγεί σε 30% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, σε σχέση με τη μικρότερη κατανάλωση καφέ (δηλαδή ένα φλιτζάνι ημερησίως).

Οι ερευνητές ανέλυσαν 12 επιδημιολογικές μελέτες, για 4.037 περιπτώσεις καρκίνου του στόματος και 1.872.231 συμμετέχοντες συνολικά, με 3 μελέτες να έχουν γίνει στην Ιταλία, 3 στις Η.Π.Α., 2 στη Βραζιλία και από 1 στη Νορβηγία, τη Δανία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία. Εκτός από το συμπέρασμα ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, βρέθηκε ότι αυτή η συσχέτιση ήταν σημαντική στις ευρωπαϊκές μελέτες κι όχι αυτές της Αμερικής.

Ο λόγος αυτής της ωφέλιμης δράσης φαίνεται πως είναι τα βιολογικά ενεργά συστατικά που περιέχει ο καφές, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Προτιμήστε μόνο τον καφέ σας χωρίς ζάχαρη, η οποία προσθέτει έξτρα θερμίδες και γάλα, το οποίο δυσκολεύει την πέψη.