Οι 11 τροφές που θα δώσουν ώθηση στο μεταβολισμό σας

oi-11-trofes-pou-tha-dosoun-othisi-sto-metabolismo-sas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Αν και δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για να χάσουμε βάρος, ωστόσο μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας και να προσθέσουμε στη διατροφή μας τροφές που θα «ξυπνήσουν» το μεταβολισμό μας, έτσι ώστε να καίμε περισσότερο.

Ακούμε συνεχώς ότι είναι σημαντικό να έχουμε καλό μεταβολισμό προκειμένου να μπορούμε να «καίμε» αυτά που τρώμε και να διατηρούμε τη σιλουέτα μας λεπτή, χωρίς περιττά κιλά. Τι είναι, όμως, ο μεταβολισμός;

Πρόκειται για μια σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται προκειμένου να αξιοποιηθούν τα συστατικά της τροφής που καταναλώνουμε, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας και να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας. Η ταχύτητα του μεταβολισμού του κάθε ανθρώπου είναι ουσιαστικά ο ρυθμός με τον οποίο μπορεί το σώμα να μετατρέψει τις θερμίδες που καταναλώνει, σε ενέργεια κι όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πιο πολλές θερμίδες θα «καίει».

Επειδή, όμως, η φύση δεν είναι πάντα δίκαιη, κάποιοι έχουν μεταβολισμό που πάει… σφαίρα, ενώ άλλων ο μεταβολισμός είναι υποτονικός, με αποτέλεσμα τα περιττά κιλά να συσσωρεύονται. Τ’ ότι μπορεί να έχουμε, όμως, αργό μεταβολισμό δεν σημαίνει ότι μπορούμε απλώς να κατηγορήσουμε τη Μητέρα Φύση που δεν μας προίκισε με ένα καλύτερο μεταβολικό ρυθμό κι έπειτα να κάτσουμε στον καναπέ και να παραγγείλουμε πίτσες και αναψυκτικά, αφού μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να τον βελτιώσουμε.

Η άσκηση ίσως είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όσον αφορά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού μας, όμως παράλληλα, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις παρακάτω τροφές οι οποίες υπόσχονται να του δώσουν την ώθηση που χρειάζεται. Βάλτε τις στο διατροφικό σας πρόγραμμα ξεκινώντας από σήμερα.

1. Καυτερές πιπεριές: Αν είστε λάτρεις του πικάντικου και του καυτερού, τότε είστε τυχεροί, αφού έχετε ήδη στο τσεπάκι σας έναν εύκολο τρόπο για να ξυπνήσετε το μεταβολισμό σας. Οι καυτερές πιπεριές δίνουν απευθείας ώθηση στο μεταβολισμό και την κυκλοφορία του αίματος, λόγω της καψαϊκίνης που περιέχουν, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν και τις… λιγούρες, βοηθώντας σας να ελέγξετε τις ποσότητες που καταναλώνετε. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας μέχρι και 25%, με την αύξηση αυτή να διαρκεί μέχρι και 3 ώρες.

2. Ολική άλεση: Τα θρεπτικά συστατικά και οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχονται στις τροφές ολικής άλεσης, δίνουν ρυθμό στο μεταβολισμό μας, σταθεροποιώντας τα επίπεδα της ινσουλίνης. Οι υδατάνθρακες που απελευθερώνονται αργά, όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι και η κινόα, προσφέρουν ενέργεια που διαρκεί για περισσότερη ώρα, χωρίς απότομες αυξήσεις της ινσουλίνης που προκύπτουν με άλλες τροφές, πλούσιες σε ζάχαρη – οι οποίες οδηγούν στην αποθήκευση λίπους.

3. Μπρόκολο: Αν και αποτελεί για πολλούς… εφιάλτη, το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ενώ περιέχει σε υψηλές ποσότητες βιταμίνη C, K και Α. Ακόμη, μια μερίδα μπρόκολο μας παρέχει αρκετή ποσότητα φυλλικού οξέος και διαιτητικών φυτικών ινών, συν μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών, ενώ είναι μια από τις καλύτερες αποτοξινωτικές τροφές που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας.

4. Σούπες: Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε συστηματικά σούπες, καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες στερεάς τροφής στα κύρια γεύματά τους, ενώ συγκεκριμένα μια μελέτη πάνω στην κατανάλωση σούπας που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία έδειξε ότι η κατανάλωσή της μειώνει την πρόσληψη πλεονάζουσας τροφής, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει το μεταβολισμό και την καύση λίπους.

5. Πράσινο τσάι: Εκτός του ότι «ξυπνάει» το μεταβολισμό, το απολαυστικό και αποτοξινωτικό αυτό ρόφημα μας παρέχει πληθώρα άλλων οφελών για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, υπεύθυνες (σε μεγάλες συγκεντρώσεις) για το πρόωρο γήρας, αλλά και για διάφορες σοβαρές ασθένειες.

6. Μήλα και αχλάδια: Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα δύο φρούτα επιταχύνουν την απώλεια βάρους, γι’ αυτό καλό είναι να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Τζανέιρο έδειξε ότι οι γυναίκες που τρώνε 3 μικρά μήλα ή αχλάδια καθημερινά, χάνουν περισσότερο βάρος από τις υπόλοιπες - συν του ότι λαμβάνουν και τα θρεπτικά συστατικά τους, διώχνοντας το… γιατρό μακριά.

7. Μπαχαρικά: Από το πιπέρι καγιέν μέχρι το σκόρδο και την κανέλα, η κατανάλωση μπαχαρικών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε το μεταβολικό σας ρυθμό υψηλό. Καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε με το μαύρο πιπέρι, τους σπόρους σιναπιού (μουστάρδας) και την πιπερόριζα (τζίντζερ), ενώ καναδέζικη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μπαχαρικών οδηγεί στην καύση μέχρι και 1000 έξτρα θερμίδων την ημέρα.

8. Γκρέιπφρουτ: Το φρούτο αυτό, όπως και τα υπόλοιπα της οικογένειας των εσπεριδοειδών, μας βοηθούν να κάψουμε λίπος και να κρατήσουμε το ρυθμό του μεταβολισμού μας σε υψηλά επίπεδα. Η δράση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με τα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία φαίνεται να μειώνει τις απότομες αυξήσεις της ινσουλίνης.

9. Τροφές υψηλές σε ασβέστιο: Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 1200-1300 mg ασβεστίου την ημέρα, έχασαν περίπου τη διπλάσια ποσότητα βάρους, από αυτούς που δεν έπαιρναν επαρκές ασβέστιο από τη διατροφή τους. Βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, μπρόκολο, γαλακτοκομικά, αμύγδαλα κ.λπ.

10. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την παραγωγή μιας ορμόνης που λέγεται λεπτίνη και αποτελεί ένα φυσικό χημικό που σε υψηλά επίπεδα ρίχνει τους ρυθμούς του μεταβολισμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που έγινε από τη Mayo Clinic, οι Αφρικανικές φυλές οι οποίες παρουσίαζαν τα χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης (μέχρι και 5 φορές πιο χαμηλά), ήταν αυτές που κατανάλωναν συχνά ψάρι, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εκτός από ψάρια, μπορείτε να καταναλώνετε λιναρόσπορο, αβοκάντο και καρύδια.

11. Νερό: Μπορεί να μην πρόκειται ακριβώς για τροφή, αλλά το απλό, καθαρό νερό μπορεί πράγματι να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό μας, όπως απέδειξε γερμανική μελέτη, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει την όρεξη και μας κάνει να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες.