Οι τροφές-λιποδιαλύτες και οι συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα… κάψετε

piperies
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

H Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αθηνά Ρούντου, αναλύει τις τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε τις καύσεις και να διατηρήσουμε, στο πλαίσιο μιας υγιεινής ζωής και διατροφής, τη γραμμή μας.

Η κάθε τροφή έχει διαφορετική επίδραση (διαφορετικές καύσεις) στον μεταβολισμό. Αυτό εξαρτάται από το πόσες θερμίδες θα κάψει ο οργανισμός για να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Έτσι λοιπόν, όσο περισσότερες τροφές καταναλώνουμε που απαιτούν αυξημένη θερμογόνο δράση, τόσο περισσότερες καύσεις κάνει ο οργανισμός, άρα και περισσότερες θερμίδες καίει, που σε άλλη περίπτωση θα αποθηκευόταν ως σωματικό λίπος.

Ας γνωρίσουμε τις τροφές που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία και αποκαλούνται «τροφές-λιποδιαλύτες».

Καυτερές πιπεριές

Περιέχουν την καψαϊκίνη, μια ουσία που περιέχεται κυρίως στις κόκκινες πιπεριές. Έχει αυξημένη θερμική δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στο αδυνάτισμα αυξάνοντας τις καύσεις του μεταβολισμού.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο

Έχει αποδειχθεί ότι η ανεπάρκεια σιδήρου στον οργανισμό μας επιβραδύνει τις καύσεις του μεταβολισμού, μιας και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς, ώστε να γίνεται η καύση του λίπους. Εκτός από τις φακές και το μοσχάρι, πλούσιες σε σίδηρο τροφές είναι τα οστρακοειδή, το αυγό, τα φασόλια, τα μανιτάρια και το σπανάκι.

Πράσινο τσάι

Πίνοντας δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, προσλαμβάνουμε κατεχίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, συμβάλλουν στη διατήρηση και την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας , απαραίτητη για τη διατήρηση ενός ισχυρού μεταβολισμού.

Άπαχο κρέας

Η πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμογόνο δράση που συμβάλλει σε αυξημένες καύσεις, άρα και στην απώλεια λίπους. Επιπλέον από το κρέας προσλαμβάνουμε σίδηρο που, όπως προαναφέραμε, βαδίζει προς την ίδια κατεύθυνση ενεργοποίησης μεταβολισμού.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής βοηθούν σε κάθε προσπάθεια για απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα προϊόντα ολικής άλεσης βοηθούν στην καύση του λίπους, καθώς ο οργανισμός μας καταβάλλει έξτρα προσπάθεια για να τις διαλύσει. Καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί, δημητριακά και μακαρόνια ολικής άλεσης αποτελούν καλές διατροφικές επιλογές για την ώθηση του μεταβολισμού σας.

Γκρέιπφρουτ
Το φρούτο αυτό είναι γνωστό ότι βοηθάει στην μείωση του λίπους και της χοληστερίνης, κυρίως χάρη στην πηκτίνη, μια ειδική ίνα που συνδέεται με την λιποδιάλυση.

Αμύγδαλα

Τρώγοντας μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα (30 γραμμάρια), βοηθάτε εκτός από την υγεία και τη σιλουέτα σας. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν πρωτεΐνες που έχουν υψηλή θερμογόνο δράση, συμβάλλουν σε αυξημένες καύσεις άρα και στην απώλεια λίπους.

Λεμόνι

Το λεμόνι αποτελεί τον πιο δυνατό λιποδιαλύτη. Αν μάλιστα το συνδυάσουμε μαζί με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και λίγο λάδι έχουμε το πιο λιποδιαλυτικό γεύμα.

Νερό

Δεν πρέπει να παραλείψουμε τη κατανάλωση νερού, καθώς είναι από τους πιο σημαντικούς καταλύτες στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του. Το σώμα δεν λειτουργεί σωστά χωρίς επαρκή ποσότητα νερού και δεν μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Πίνοντας άφθονο νερό κατά την διάρκεια της μέρας, αποφεύγουμε την κατακράτηση υγρών στο σώμα και βοηθάμε την λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού.

Οι τροφές που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, έτσι ώστε η δράση τους να αποφέρει σωστά αποτελέσματα.

10+1 tips που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στη διαδικασία απώλειας λίπους

1.Να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα. Σε καμία περίπτωση μη μένετε νηστικοί πάνω από 3 ώρες.

 2. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό.

3. Αποφύγετε πατατάκια, γλυκά, έτοιμο φαγητό τύπου fast –food.

4. Χρησιμοποιείτε ελεύθερα λεμόνι, ξύδι, καρυκεύματα, μουστάρδα, κρεμμύδι, σόδα.

5. Τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παξιμάδια να είναι ολικής αλέσεως.

6. Μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε φρούτο εποχής, σε μέγεθος ενός φλιτζανιού τσαγιού ή ένα ποτήρι χυμό φρούτων ή ρόφημα φρούτων και λαχανικών.

7. Μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε λαχανικό επιθυμείτε, ωμό ή βραστό, σε απεριόριστη ποσότητα.

8. Να καταναλώνετε γάλα και γιαούρτι με 1.5 – 2% σε λιπαρά.

9. Στο ψάρι, το κοτόπουλο και το κρέας να αφαιρείτε την πέτσα.

10. Προσθέτετε ελαιόλαδο, συνολικά έως 5 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, στο φαγητό και στη σαλάτα.

11. Αποφύγετε το ζωικό βούτυρο και προτιμήστε τη μαλακή μαργαρίνη

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικών μονάδων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κατερίνη-Λάρισα, www.logodiatrofis.gr/
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρεία