Ποιες τροφές θα αποτοξινώσουν τον οργανισμό σας;

poies-trofes-tha-apotoksinosoun-ton-organismo-sas

ΤΡΙΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Οι διατροφικές κραιπάλες, οι επεξεργασμένες τροφές και το έτοιμο φαγητό πλέον χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας, γεμίζοντάς μας τοξίνες. Ποιες, όμως, τροφές θα μας βοηθήσουν να αποτοξινωθούμε, καθώς προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο υγιεινή;

Αν καθίσουμε δυο λεπτά να σκεφτούμε την καθημερινότητά μας, θα διαπιστώσουμε ότι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας κυκλοφορούμε στο καυσαέριο, αγχωνόμαστε υπερβολικά στη δουλειά -και όχι μόνο- και γυρνώντας σπίτι παραγγέλνουμε φαγητό απ’ έξω, καθώς δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε. Όσο και να μη θέλουμε να το πιστέψουμε, όμως, δυστυχώς με αυτό τον τρόπο ζωής «δηλητηριαζόμαστε» συστηματικά από τοξίνες, λαμβάνοντας μάλιστα τις περισσότερες από τροφές.

Με τους ειδικούς να ερευνούν και να δηλώνουν ότι η συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες σοβαρές ασθένειες, από καρδιακές παθήσεις μέχρι και καρκίνο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια σε μια καλή αποτοξίνωση του οργανισμού, υιοθετώντας ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η αποτοξίνωση, η οποία εφαρμόζεται ανά τον κόσμο σε διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς (συμπεριλαμβανομένων των κινέζικων ιατρικών πρακτικών και της αγιουβέρδα), είναι ένας πολύ καλός τρόπος να «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας από μέσα προς τα έξω, μειώνοντας τις τοξίνες και θρέφοντάς τον με συστατικά που χρειάζεται. Ευτυχώς, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφτούμε κάποιο πανάκριβο κέντρο, αρκεί απλώς να επιλέξουμε τις σωστές τροφές στα ντουλάπια και το ψυγείο μας και να τις καταναλώνουμε, αποφεύγοντας κάποιες άλλες.

Τι πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια μιας αποτοξίνωσης

-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Είναι δύσκολο να βρεθεί πλέον άνθρωπος που να μη γνωρίζει ότι τα πράσινα λαχανικά είναι διατροφικοί μας… φίλοι και πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στο τραπέζι μας. Ο καλύτερος τρόπος να τα καταναλώσετε είναι ωμά σε σαλάτα, ενώ μπορείτε να πιείτε και το χυμό τους, λαμβάνοντας τα θρεπτικά τους συστατικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε χλωροφύλλη και μας βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού, ενός από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας.

-Φρούτα: Σε κάθε σύσταση ειδικού, διατροφολόγου, γιατρού, μετά τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουμε, ακολουθούν συνήθως και τα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Φροντίστε για καλύτερα αποτελέσματα να τα καταναλώνετε στην εποχή τους και προτιμήστε τα ολόκληρα (αντί για το χυμό τους), για να λαμβάνετε και τις φυτικές τους ίνες στο μέγιστο.

-Λεμόνια: Τα… ξινά αλλά αγαπημένα αυτά εσπεριδοειδή έχουν την ικανότητα να δίνουν στις τοξίνες υδατοδιαλυτή μορφή, έτσι ώστε να αποβάλλονται ευκολότερα από το σώμα, με τη βοήθεια της βιταμίνης C, την οποία περιέχουν σε γενναιόδωρες ποσότητες.

-Πράσινο τσάι: Γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ικανότητες, το πράσινο τσάι «καθαρίζει» τον οργανισμό από συγκεντρώσεις τοξινών , ενώ ένα ακόμη πλεονέκτημά του είναι ότι καταστέλλει την όρεξη, καταπολεμώντας την παχυσαρκία.

-Σκόρδο: Μπορείτε να το συνδυάσετε με τα πάντα, αρκεί μετά να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας για να αποφύγετε την έντονη μυρωδιά που αφήνει στο στόμα. Προσθέστε το στη σαλάτα ή το φαγητό σας και απολαύστε τα οφέλη του στην καρδιά, ενώ όσον αφορά το θέμα αποτοξίνωσης, το σκόρδο ενεργοποιεί κάποια ένζυμα στο συκώτι, τα οποία διώχνουν τις τοξίνες.

-Σουσάμι: Ειδικά για τους δυνατούς… πότες, το σουσάμι μπορεί να φανεί εξαιρετικά ωφέλιμο. Ο λόγος είναι ότι προστατεύει τα κύτταρα του συκωτιού από τις επιβλαβείς επιδράσεις του αλκοόλ και άλλων χημικών.

-Μπρόκολο: Καταναλώνεται κατά κόρον απ’ όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, ενώ παρουσιάζει αρκετά μεγάλη δράση όσον αφορά την ενεργοποίηση ενζύμων που οδηγούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

-Λάχανο: Στο συκώτι βρίσκονται 2 τύποι ενζύμων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας και το λάχανο βοηθά στην ενεργοποίηση και των δύο.

-Παντζάρι: Με διπλή δράση, το παντζάρι περιέχει μεθειονίνη, ένα από τα βασικά ένζυμα που αποτοξινώνουν τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα απορροφά τα μικρόβια που μεταφέρονται από το νερό.

-Μούρο ακάι (Acai berry): Από τις ζούγκλες της Βραζιλίας και του Περού, το μωβ αυτό φρούτο έχει υψηλή περιεκτικότητα ακόρεστων λιπαρών και διευκολύνει την αποτοξίνωση του οργανισμού.

-Αβοκάντο: Περιέχει καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, με βασικότερο τη γλουταθειόνη, η οποία δεσμεύει τοξίνες και τις μετατρέπει σε τέτοια μορφή, έτσι ώστε να αποβάλλονται μέσω των ούρων ή της χολής.

-Φύκια: Περιέχουν συστατικά, όπως οι αλγινάτες, που εμποδίζουν τον οργανισμό από το να απορροφά βαρέα μέταλλα.

Τι να αποφεύγετε όταν κάνετε αποτοξίνωση

-Κόκκινο κρέας: Όσο βρίσκεστε σε δίαιτα αποτοξίνωσης, αποφύγετε το κόκκινο κρέας καθώς δυσκολεύει την πεπτική διαδικασία και περιέχει πολλά λιπαρά. Αντικαταστήστε το με ψάρι, αβγά και κοτόπουλο χωρίς πέτσα και γλιτώστε και από τις υψηλές ποσότητες νατρίου που περιέχει.

-Επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Ξεχάστε για λίγο όλα αυτά τα σνακ που τσιμπολογάτε συνεχώς, όπως κουλουράκια, μπισκότα γλυκά κ.ο.κ, καθώς οι σύνθετοι υδατάνθρακες δεν είναι ακριβώς συμβατοί με την αποτοξίνωση – το αντίθετο θα λέγαμε…

-Λιπαρά: Λιπαρές τροφές όπως το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα τηγανητά φαγητά, η μαγιονέζα κ.λπ είναι απαγορευμένες τροφές στην αποτοξίνωση, ενώ και γενικότερα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στη μαγειρική σας και ιδιαίτερα στις σαλάτες σας.

-Επεξεργασμένη ζάχαρη: Αποφύγετε τις τροφές που περιέχουν υπερβάλλουσα ποσότητα ζάχαρης και πρόσθετα, τα οποία μας γεμίζουν με τοξίνες. Αποφύγετε επίσης τα junk food.

-Αναψυκτικά και καφέδες: Ενυδατωθείτε καθημερινά με 8 ποτήρια νερό, φυσικό τσάι χωρίς ζάχαρη και γάλα ή χυμούς φρούτων κι αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους καφέδες.

Μην ξεχνάτε ότι και το υπερβολικό άγχος αποτελεί σημαντικό παράγοντα δημιουργίας τοξινών στο σώμα και επιβραδύνει τη λειτουργία των αποτοξινωτικών ενζύμων στο συκώτι. Γι’ αυτό είναι μια καλή ιδέα να αποφύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις την περίοδο που βρίσκεστε σε αποτοξίνωση, αλλά και γενικά στη ζωή σας και να ασχολείστε με δραστηριότητες που σας βοηθούν χαλαρώσετε, όπως γιόγκα και διαλογισμό ή οτιδήποτε άλλο ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή σας.