Τα 5 διατροφικά λάθη που μας κοστίζουν σε... κιλά!

ta-5-diatrofika-lathi-pou-mas-kostizoun-se-kila-diatrofika-lathi-pou-mas-kostizoun-se-kila

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Σίγουρα το να παραγγείλουμε απ’ έξω ή να τρώμε πάντα γλυκό μετά το φαγητό μας είναι δύο ξεκάθαρα λάθη που επαναλαμβάνουμε με ή χωρίς τύψεις. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες παγίδες στις οποίες πέφτουμε συνεχώς και ίσως να μην τις έχουμε αντιληφθεί.

Νομίζετε πως το θέμα «διατροφή» το κατέχετε, αλλά παρ’ όλ’ αυτά τα κιλά δεν σταματούν να αυξάνονται; Προτού αρχίσετε να κατηγορείτε τη ζυγαριά σας, σκεφτείτε μήπως έχετε πέσει κι εσείς αρκετές φορές θύματα των παρακάτω λαθών, που όλοι κάνουμε ανά διαστήματα και μάλιστα δεν αντιλαμβανόμαστε.

Οι ειδικοί συγκέντρωσαν για εμάς τις 5 κακές συνήθειες που υιοθετούμε ασυναίσθητα, είτε στο σπιτικό τραπέζι, είτε στο εστιατόριο, είτε στο σούπερ μάρκετ κι εμείς σας τις παρουσιάζουμε, ελπίζοντας να γλιτώσουμε το πέταμα πολλών ζυγαριών εκεί έξω…

Κακή συνήθεια #1: Δεν ξεχωρίζουμε τα καλά από τα κακά λιπαρά

Οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν να μην μπορούν να… «χωνέψουν» το γεγονός ότι κάποια λιπαρά στην πραγματικότητα μας κάνουν καλό, με αποτέλεσμα να τα αποφεύγουν άκριτα όλα. Αυτά, όμως, που πρέπει να αποφεύγουμε είναι στην πραγματικότητα τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά που βρίσκουμε κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές, ενώ τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, είναι τα λεγόμενα καλά λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά. Καλές πηγές αυτών είναι το ψάρι, τα καρύδια, τα αβοκάντο, η σόγια, ο λιναρόσπορος κ.λπ.

Αλλάξτε τη: Ελέγξτε την ποσότητα θερμίδων που λαμβάνετε από τη διατροφή σας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταναλώστε τα καλά λιπαρά σας, έτσι ώστε να μην ξεπεράσετε τις θερμίδες που πρέπει και πάρετε βάρος.

Κακή συνήθεια #2: Παραγγέλνουμε μεγάλες μερίδες για να γλιτώσουμε χρήματα

Το κόλπο είναι γνωστό: παραγγέλνουμε μεγάλη μερίδα για να γλιτώσουμε χρήματα από ορεκτικά και επιδόρπια και να είμαστε σίγουροι ότι θα χορτάσουμε. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι μπορεί να γλιτώνετε κάποια ευρώ, αλλά δεν κάνετε καλό παζάρι όσον αφορά την υγεία σας.

Αλλάξτε τη: Υπολογίστε τη μερίδα με το μέγεθος της παλάμης σας, όχι της… τσάντας σας. Μια σωστή μερίδα είναι αυτή που χωράει στην παλάμη μας (πράγμα που σημαίνει ότι στην περίπτωση των αντρών είναι μεγαλύτερη και των γυναικών μικρότερη), ενώ αν θέλουμε το γεύμα μας να είναι ισορροπημένο και ολοκληρωμένο, θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη, άμυλο και λαχανικά, φροντίζοντας πάντα να μένουμε στο όριο της μερίδας.

Κακή συνήθεια #3: Νομίζουμε πως οτιδήποτε υγρό δεν έχει θερμίδες

Αν οι χυμοί και τα αναψυκτικά είναι μέρος της καθημερινότητάς σας, τότε σίγουρα θα σας προκαλούσε έκπληξη το πόση ζάχαρη καταναλώνετε λόγω αυτών. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνετε την πρόσληψη θερμίδων καθημερινά και αποκλείετε από τη διατροφή σας άλλες τροφές, πιο θρεπτικές και ουσιαστικές.

Αλλάξτε τη: Θέλετε να πιείτε κάτι; Δοκιμάστε λίγο τσάι. Θα το βρείτε σε δεκάδες ποικιλίες και γεύσεις, ενώ ταυτόχρονα θα λάβετε τα αντιοξειδωτικά του, τα οποία μας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, δυναμώνουν τα οστά και τα δόντια και προστατεύουν το δέρμα μας. Αν μάλιστα το προτιμήσετε σκέτο, χωρίς ζάχαρη και γάλα, οι θερμίδες που θα λάβετε θα είναι… 0!

Κακή συνήθεια #4: Δεν ξέρουμε πότε πεινάμε πραγματικά

Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε πεινάτε, τότε αντίστοιχα δεν μπορείτε να κατανοήσετε πότε είστε χορτάτοι, έτσι ώστε να σταματήσετε να τρώτε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Συν του ότι πολλές φορές ενδέχεται να μην πεινάτε πραγματικά, αλλά να αισθάνεστε μια λιγούρα που θα περάσει ή ακόμη και να διψάτε και να μεταφράζετε τη δίψα σας σε πείνα.

Αλλάξτε τη: Όσον αφορά στην ώρα που τρώτε, φροντίστε πριν ξεκινήσετε να είστε χαλαροί, αξιολογώντας την πείνα σας από το 1 ως το 7. Φάτε αργά με διαλείμματα, έτσι ώστε να προλαβαίνετε να αξιολογείτε το κατά πόσο ικανοποιείστε. Όταν τελειώσετε αξιολογείστε ξανά την κατάστασή σας και προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε το 5,5. Γενικότερα, δεν πρέπει να ξεκινάτε το φαγητό πολύ πεινασμένοι (δηλ. από το 1) και να τελειώνετε φουσκωμένοι (δηλ. στο 7). Όσον αφορά στις λιγούρες, προσπαθήστε να απασχοληθείτε με κάτι άλλο, έτσι ώστε να ξεφύγει το μυαλό σας από το φαγητό και δοκιμάστε να πιείτε 1 ποτήρι νερό ή να φάτε ένα φρούτο για να διαπιστώσετε αν ήταν αυτό που σας έλειπε κι όχι ένα δίπιτο σουβλάκι.

Κακή συνήθεια #5: Είμαστε εθισμένοι σε επεξεργασμένες τροφές

Δεν είναι λίγοι αυτοί που γυρνώντας από τη δουλειά, «πετούν» κάτι κατεψυγμένο στο φούρνο μικροκυμάτων, το ζεσταίνουν και τρέφονται έτσι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Τρώγοντας, όμως, συνεχώς επεξεργασμένες τροφές, στερούμε από τη διατροφή μας φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C.

Αλλάξτε τη: Τις φορές που αναγκαστικά θα επιλέξετε το παραπάνω γεύμα, φροντίστε τουλάχιστον να το συμπληρώσετε με λίγη πράσινη σαλάτα, λίγη ολική άλεση (π.χ. 1 φέτα ψωμιού ολικής άλεσης) και ένα φρούτο για επιδόρπιο, κατά προτίμηση φρέσκο, εποχής.