Το γάλα που συλλέγεται τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στην… αϋπνία

gala-aϋpnia
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Γνωρίζαμε πάντα ότι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κάνει καλό σε όσους «παλεύουν» με τα σεντόνια τα βράδια. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, το γάλα που συλλέγεται από αγελάδες που κοιμούνται είναι ακόμη πιο ευεργετικό για την αϋπνία.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Sahmyook της Σεούλ βρήκε ότι τα ποντίκια του εργαστηρίου κοιμούνταν πιο εύκολα και ήταν λιγότερο δραστήρια από το συνηθισμένο, με μια δόση «νυχτερινού γάλακτος», δηλαδή γάλακτος που έχει συλλεχθεί τη νύχτα. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food, οι αγελάδες παρουσιάζουν πολύ υψηλότερα επίπεδα τρυπτοφάνης και μελατονίνης στον οργανισμό τους τη νύχτα, μεταφέροντάς τα στο γάλα που βγάζουν. Το νυχτερινό γάλα περιέχει 24% περισσότερη τρυπτοφάνη και περίπου 10 φορές περισσότερη μελατονίνη από το γάλα που αρμέγεται το πρωί. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με έρευνες, η τρυπτοφάνη και η μελατονίνη, όταν παίρνονται ξεχωριστά ως συμπληρώματα έχει βρεθεί ότι μειώνουν το άγχος και βοηθούν στον ύπνο, με τη μελατονίνη να ρυθμίζει το βιορυθμό σε όλα τα ζώα. Φάνηκε, μάλιστα, ότι οι επιδράσεις του νυχτερινού γάλακτος στα ποντίκια ήταν συγκρίσιμες με μια δόση αγχολυτικού φαρμάκου.

Η ανακάλυψη αυτή ίσως μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια κόσμου που πάσχει από αϋπνία τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, αν και ακόμη η έρευνα δεν έχει επεκταθεί σε ανθρώπους, ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Παρ’ όλ’ αυτά, τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Sahmyook έχουν αξιοποιηθεί και στο παρελθόν σε ανθρώπους.

Το 2010, πάντως, μια γερμανική εταιρία πήρε τη πατέντα του νυχτερινού γάλακτος, βγάζοντας γάλα από αγελάδες που αρμέγονταν ανάμεσα στις 2 και τις 4 μετά τα μεσάνυχτα.