Λύσεις για ανανέωση του σπιτιού από την interior designer

spiti-kardia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Το σπίτι είναι το καταφύγιό μας, είναι το μόνιμο στέκι μας, εκεί που χαλαρώνουμε, ξεκουραζόμαστε, δεχόμαστε τους φίλους και ζούμε μεγάλο μέρος της ζωής μας. Για αυτό, κάθε μήνα, η Στέλλα Ανδρικοπούλου θα μας δίνει συμβουλές και ιδέες διακόσμησης, αρχιτεκτονικής και λειτουργικότητας με ιδέες για πιο (design...άτο) και vintage σπίτι. Όλα αυτά με οικονομικές λύσεις που μπορούν να δράσουν γρήγορα και εύκολα κάθε φορά που θες να δώσεις καινούργιο αέρα στο σπίτι σου. Ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό και λειτουργικό δίνοντας τον λόγο στην ειδικό!

Τα χρώματα μέσα στο σπίτι παίζουν μεγάλο ρόλο, καλό είναι λοιπόν να  διαλέγεις αποχρώσεις που συμβολίζουν κάτι και αντιπρoσωπεύουν την προσωπικότητα σου. Θα πρότεινα στους τοίχους να κάνεις παιχνίδι με τόνους από τα χρώματα που θα διαλέξεις. Φρόντισε να έχουν χαρακτήρα χωρίς να επισκιάζουν τα έπιπλα. Ένα παστέλ θα ήταν τέλειο για το σαλόνι, αν όμως είναι πολύ μεγάλο θα ήταν όμορφο να βάψεις μόνο ένα τοίχο πιο σκούρο. Πάντα βάφουμε μόνο ένα τοίχο πιο έντονο σε κάθε δωμάτιο, αν θέλουμε να δώσουμε περισσότερη αντίθεση και χαρακτήρα στο τελικό αποτέλεσμα.     

Τα υλικά είναι πολύ σημαντικά, αν ξέρεις να τα χρησιμοποιείς. Αν έχεις παλιά κουζίνα με απλά ξύλινα πορτάκια, μια πολύ ωραία vintage ιδέα θα ήταν να ξηλώσεις το πλακάκι και να βάλεις τούβλο λουστραρισμένο. Σε συνδυασμό με ταπετσαρία στις πόρτες των ντουλαπιών, θα έχεις καινούργια κουζίνα χωρίς μεγάλο κόστος. Ακόμη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα παλιά πλακάκια που έχουν ξεμείνει στην αποθήκη ή να αγοράσεις σε εκπληκτικές τιμές. Διάλεξε ένα τοίχο στο σαλόνι που δεν θέλεις άπλα να τον βάψεις και βάλε μια επένδυση από πέτρα που θα ζεστάνει τον χώρο, μια ταπετσαρία με ρίγες σε τόνους ίδιους με εκείνους των τοίχων σου ή που μοιάζουν με υλικά όπως τσιμεντοκονία. Επίσης σε κάποιο γραφείο θα μπορούσες να βάψεις τον τοίχο μαυροπίνακα και να γράφεις εκεί με κιμωλία. Πέρα από τη χρηστικότητά του, ο πίνακας θα δώσει μια πιο industrial αισθητική. Στο μπάνιο αντικαταστήστε τα απλά inox αξεσουάρ με ξύλινα ή μαύρα ανάλογα με το ύφος που θα ήθελες να δώσεις.
          

Αναπαλαίωση. Τα παλιά ξύλινα έπιπλα  που έχουν χάσει την λάμψη τους, μπορούν να ανανεωθούν με την τεχνική της αναπαλαίωσης. Ξύσε το λούστρο με ένα γυαλόχαρτο΄, πάρε ένα πινέλο και το χρώμα της αρεσκείας σου σε ακρυλικό. Βάζε λίγο χρώμα στην άκρη του πινέλου και άρχισε να περνάς πάνω από την επιφάνεια του επίπλου.  Εναλλακτικά μπορείς να μην το βάψεις, παρά να αξιοποιήσεις τα πόμολα τα οποία θα αναδείξεις με γυάλινα ή μεταλλικά χρώματα (στην οδό Βύσσης στο κέντρο της Αθήνας, θα βρεις ποικιλία).  

Τα υφάσματα, όπως κουρτίνες, ριχτάρια, μαξιλάρια, πλεκτές κουβέρτες, χαλιά, το χειμώνα δίνουν χρώμα, ζεσταίνουν και ομορφαίνουν το σπίτι. Δώστε τους χρώμα και ζωντανέψτε το χώρο. Επίσης, κατεβάστε τα σεμεδάκια της προίκας από το πατάρι και φτιάξτε κηροπήγια και διακοσμητικά. Στο δε μπάνιο, οι πετσέτες και τα πατάκια στο ίδιο χρώμα θα αναδείξουν την αισθητική σας.
    

Καδράκια. Ένας άδειος τοίχος θα μπορούσε να στολιστεί με καδράκια. Αν δεν θέλεις να τρυπήσεις όλο τον τοίχο, χρησιμοποιήσει ένα ράφι που πάνω του θα βάλεις τα κάδρα. Φρόντισε να επιλέξεις ένα θέμα για να υπάρχει χρωματική αρμονία και συμμετρία (μόνο τοπία ή μόνο πορτρέτα, μόνο ασπρόμαυρα ή μόνο χρωματιστά με ταιριαστές αποχρώσεις).
   
O φωτισμός και τα φωτιστικά
μπορούν να φτιάξουν ή και να χαλάσουν ολόκληρο το σπίτι!  Προτίμησε λάμπες με θερμό φωτισμό και φωτιστικά με ανοιχτόχρωμα καπέλα. Επίσης, χρησιμοποίησε φωτιστικά δαπέδου και πορτατίφ που δίνουν ζωή στο σπίτι. Τα φωτιστικά ταβανιού θέλουν προσοχή. Για να διαχέεται το φως σωστά, μια καλή λύση είναι το ντίμερ που μπαίνει παντού και μας βοηθάει να ρυθμίσουμε την ένταση ανάλογα με τις επιθυμίες μας.
     
Τάξη.
Καλό είναι ο χώρος να είναι τακτοποιημένος. Η τάξη κάνει το σπίτι πιο λειτουργικό και πιο όμορφο. Ένας καλός τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι να υπάρχουν πολλοί αποθηκευτικοί χώροι σε όλα τα δωμάτια, όπως μπαούλα με μαξιλάρια από πάνω για κάθισμα ή τραπεζάκι, ωραία ψάθινα καλάθια και πλήθος ιδεών που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο σε καλές τιμές. 
          
Κείμενο: Στέλλα Ανδρικοπούλου/Facebook page