Οδηγός 16 συμβουλών για το μεζεδοπωλείο από την ειδικό

mezedes
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Μιας και το Σαββατοκύριακο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, ας δούμε πώς μπορούμε να φάμε έξω, με βάση τις συμβουλές της Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Λαμπρινής Μόσχου.

Όσο ο καιρός είναι κρύος, πολλοί από εσάς προτιμάτε για τη βραδινή σας διασκέδαση τα τσιπουράδικα και τα μεζεδοπωλεία. Πώς θα μπορούσατε να ελέγξετε τόσο την κατανάλωση αλκοόλ, όσο και την κατανάλωση φαγητού, όταν είστε έξω, ώστε να μην επηρεαστεί το βάρος σας;

1. Το να απομονωθείτε κοινωνικά και να μην βγαίνετε με την παρέα σας, ΔΕΝ είναι λύση. Μπορείτε ωστόσο να έχετε ένα όριο. Καλό είναι να έχετε σαν στόχο, για παράδειγμα, ότι η βραδινή σας έξοδος θα περιλαμβάνει αλκοόλ και μεζεδάκια μέχρι 3-4 φορές την εβδομάδα.

2. Καλό είναι να μην έχετε μείνει νηστικοί για πολλές ώρες. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο να τρώτε χωρίς έλεγχο. Όταν είστε πολύ πεινασμένοι, είστε πιο επιρρεπείς στο να παραγγείλετε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι πραγματικά χρειάζεστε, να φάτε πιο γρήγορα και να παραγγείλετε τρόφιμα με πολλά λιπαρά (π.χ. πολλά τηγανιτά).

3. Εάν πάτε σε μεζεδοπωλείο, καλό είναι να παραγγείλετε, ανάμεσα στα άλλα, οπωσδήποτε σαλάτα, είτε με ωμά, είτε με βραστά, είτε με ψητά λαχανικά. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, φροντίστε να έχετε φάει ήδη από το σπίτι πριν βγείτε.

4. Ζητήστε να μην βάλουν λάδι και αλάτι στη σαλάτα και να τα προσθέσετε οι ίδιοι όταν θα έρθουν στο τραπέζι.

5. Προσπαθήστε να παραγγείλετε με «σύνεση». Αποφύγετε να παραγγείλετε πολλά πιάτα εξ αρχής. Ξεκινήστε την παραγγελία σας με μερικά πράγματα και αν στην πορεία δείτε ότι δεν χορτάσατε, τότε συμπληρώστε.

6. Φροντίστε στην παραγγελία σας να έχετε μέχρι 1 τηγανιτό τρόφιμο και να είστε επιλεκτικοί. Αν, για παράδειγμα, θέλετε οπωσδήποτε να φάτε πατάτες τηγανιτές, φροντίστε να μην πάρετε και κεφτεδάκια, αλλά μπιφτέκι. Εάν τα κολοκυθάκια σας αρέσουν είτε είναι βραστά, είτε είναι τηγανιτά, προτιμήστε να τα παραγγείλετε βραστά ή ψητά.

7. Ζητήστε να σας τα φέρουν όλα μαζί!

8. Μέχρι να έρθουν τα φαγητά, πιείτε 1-2 ποτηράκια νερό.

9. Καλό είναι να ζητήσετε πιατάκια για τον καθένα. Βάλτε στο μισό σας πιάτο σαλάτα και στο άλλο λίγο από όλα όσα θέλετε να δοκιμάσετε. Αν μόλις τελειώσετε το πιατάκι σας πεινάτε ακόμα, καλό θα ήταν να μην φάτε κατευθείαν κι άλλο. Κάντε ένα διάλειμμα, όπου αν θέλετε φάτε πάλι σαλάτα και αν μετά από μισή ώρα πεινάτε ακόμα, βάλτε λίγο από αυτά που θέλετε πάλι στο πιάτο. Όχι τσιμπολογώντας!

10. Φροντίστε να μην έχετε το ψωμί δίπλα σας. Πάρτε στην αρχή μία φέτα ψωμί (αν θέλετε) και απομακρύνετέ το από το οπτικό σας πεδίο.

11. Αποφύγετε τις «βούτες». Σκεφτείτε ότι αν κάθε μπουκιά από το ψωμί σας, την βουτάτε στο λάδι, κατευθείαν αυτή η μπουκιά αποκτά πολύ μεγαλύτερη θερμιδική αξία (την τριπλάσια και παραπάνω) και πολύ μεγαλύτερη σύσταση σε λιπαρά, χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.

12. Όσον αφορά το αλκοόλ, προσπαθήστε να παραγγέλνετε επόμενο, μόνο αφού πρώτα έχετε καταναλώσει το προηγούμενο.

13. Προσπαθήστε να μετράτε τα ποτά που παραγγέλνετε. Βάλτε ένα ανώτερο όριο και προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε από αυτό.

14. Εάν διαπιστώνετε ότι έχετε καταναλώσει αρκετά σε λίγο χρόνο, προσπαθήστε να κάνετε ένα διάλειμμα παραγγέλνοντας μία σόδα ή ένα ανθρακούχο νερό (ώστε να απασχοληθείτε για περισσότερη ώρα, χωρίς να επιβαρύνεστε με επιπλέον ενέργεια).

15. Μετά από κάθε μονάδα αλκοόλ, πιείτε 1-2 ποτηράκια νερό.

16. Τέλος, επιδιώξτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας με τα πόδια. Και θα κινηθείτε και θα φροντίσετε για την ασφάλεια τόσο την δική σας, όσο και των άλλων!

Λαμπρινή Μόσχου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές

[email protected]

http://lambrini-moshou.gr