Η διατροφή που θα κρατήσει το Αλτσχάιμερ μακριά

diatrofi-egkefalos
ΤΡΙΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Αν η λεπτή σιλουέτα και η απώλεια βάρους δεν αποτελούν αρκετά σημαντικά κίνητρα για να διορθώσετε τη διατροφή σας, ίσως το Αλτσχάιμερ σας πείσει. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, με μερικές πιο υγιεινές επιλογές, όπως αναφέρεται στο webmd.com.

Ψάχνετε λόγους για να φάτε πιο υγιεινά; Έχουμε πολλούς να σας δώσουμε και ένας εξ αυτών είναι και η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Αλτσχάιμερ, μέσω της διατροφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι ακολουθούν διατροφή που περιλαμβάνει τροφές όπως μούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ψάρι, παρουσιάζουν σημαντική μείωση του κινδύνου αλλοίωσης της μνήμης τους, μέσα από μια νόσο που ταλαιπωρεί 140.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 40.000.000 παγκοσμίως.

Οι τροφές που αγαπούν τον εγκέφαλο

Η ονομασία της δίαιτας είναι MIND και μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή διατροφή, διατηρώντας μια διαφορετική προσέγγιση σε τροφές και θρεπτικά συστατικά, που η ιατρική λογοτεχνία και τα δεδομένα έχουν δείξει ότι είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με αυτή τη διατροφή, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές από αυτές τις 10 ομάδες τροφών:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι και πράσινα λαχανικά σαλάτας): τουλάχιστον 6 μερίδες την εβδομάδα)
  • Άλλα λαχανικά: τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα
  • Ξηροί καρποί: 5 μερίδες την εβδομάδα
  • Μούρα: 2 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
  • Φασόλια: τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα
  • Ολική άλεση: 3 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
  • Ψάρι: 1 φορά την εβδομάδα
  • Πουλερικά (κοτόπουλο ή γαλοπούλα): 2 φορές την εβδομάδα
  • Ελαιόλαδο: χρησιμοποιήστε το σαν το βασικό μαγειρικό σας λάδι
  • Κρασί: 1 ποτήρι την ημέρα

Αποφύγετε:

  • Κόκκινο κρέας: λιγότερες από 4 μερίδες την εβδομάδα
  • Βούτυρο και μαργαρίνη: λιγότερο από 1 κουταλιά της σούπας καθημερινά
  • Τυρί: λιγότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα
  • Γλυκά: λιγότερα από 5 μερίδες την εβδομάδα
  • Τηγανητά και fast food: λιγότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα

Τα οφέλη

Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι ακολούθησαν τη διατροφή αυτή, κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ μέχρι και 54%, ποσοστό πολύ σημαντικό. Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ενήλικες που ακολούθησαν τη δίαιτα για μικρότερο χρονικό διάστημα, κατάφεραν κι αυτοί να μειώσουν τον κίνδυνο, μέχρι και 35%. Από την άλλη, όσοι ακολούθησαν καθαρά τη μεσογειακή διατροφή, δεν παρουσίασαν κάποια σημαντική μεταβολή. Οι επιστήμονες, βέβαια, έχουν ακόμη πολύ δρόμο να καλύψουν, αλλά η αρχή είναι ελπιδοφόρα και δείχνει ότι οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να μας εξασφαλίσουν –ή όχι- ένα καλύτερο μέλλον.

Πρέπει να την ακολουθήσετε κι εσείς;

Ακόμη κι αν δεν έχετε ιστορικό Αλτσχάιμερ στην οικογένεια, ούτε άλλους παράγοντες κινδύνου, το διατροφικό αυτό πλάνο θα σας κάνει καλό, καθώς αποτελείται από αγνές κι όχι επεξεργασμένες τροφές. Το σημαντικό είναι, επίσης, ότι δεν χρειάζεται να το ακολουθήσετε κατά γράμμα για να δείτε οφέλη, κάτι που το καθιστά ιδανικό για να το ακολουθεί κάποιος για καιρό. Κι όσο πιο πολύ καιρό το ακολουθείτε, τόσο περισσότερα τα οφέλη για το μυαλό σας.

Αν αποφασίσετε να στραφείτε προς αυτό το πλάνο, μην ξεχνάτε και τα εξής:

  • Ελέγχετε το μέγεθος των μερίδων σας
  • Προσέξτε πώς ετοιμάζεται το κάθε φαγητό. Οι σάλτσες, το ψωμί και τα λάδια προσθέτουν έξτρα θερμίδες και «κρυφά» υλικά, όπως ζάχαρη.
  • Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό
  • Συνδυάστε το με άσκηση και έλεγχο του άγχους για να μεγαλώσετε την επιτυχία σας κατά του Αλτσχάιμερ και να μην χάσετε ποτέ μνήμες από τη ζωή σας