Καταπολεμάμε τις ρυτίδες με αντιγηραντικό όπλο το μαξιλάρι

upnos-maksilari
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Στη λίστα με τις αιτίες που προκαλούν πρόωρες ρυτίδες στο πρόσωπο, αμέσως μετά τον ήλιο και τις ακτίνες UV φιγουράρουν οι συνήθειές μας στον ύπνο. Γι αυτό, αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε όχι με hi tech αντιγηραντικές κρέμες νύχτας αλλά με… μαξιλάρια και μαξιλαροθήκες!

Ο ήλιος και υπεριώδης ακτινοβολία είναι γνωστό ότι ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι πολλοί δερματολόγοι προσθέτουν αμέσως μετά, τον ύπνο! Ακούγεται παράλογο μιας και έχετε ακούσει τόσα πολλά για τα οφέλη του. Σπεύδουμε όμως να διευκρινίσουμε ότι οι ειδικοί δεν εννοούν το ότι κοιμόμαστε αλλά τον τρόπο που κοιμόμαστε. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Δερματολογίας, η θέση που παίρνουμε στον ύπνο, οδηγεί σε «ρυτίδες ύπνου» που με τον καιρό χαράσσονται μόνιμα στην επιδερμίδα. Αν σκεφτείτε ότι κατά μέσο όρο, περνάμε περίπου 2.500 ώρες το χρόνο στην αγκαλιά του…Μορφέα, μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε πόσες ώρες η επιδερμίδα σας «τσαλακώνεται» πάνω στο μαξιλάρι.

Τι μπορείτε να κάνετε; Δυστυχώς δεν αρκεί να αλλάξετε πλευρό. Θα πρέπει να αλλάξετε και κάποιες από τις -βολικές ομολογουμένως- συνήθειές σας. Ας δούμε λοιπόν πώς θα καταπολεμήσετε τις ρυτίδες -και όχι μόνο- με μόνα αντιγηραντικά όπλα τα μαξιλάρια και τις μαξιλαροθήκες σας!

Για τις ρυτίδες «μαριονέττες»: Οι ρινοπαρειακές πτυχώσεις, οι ρυτίδες έκφρασης που σχηματίζονται όταν γελάμε, μεγαλώνοντας, εγκαθίστανται μόνιμα «σκάβοντας» το πρόσωπο από τα πλαϊνά της μύτης μέχρι τις άκρες των χειλιών -γι αυτό λέγονται ρυτίδες «μαριονέττες». Όταν κοιμάστε στο πλάι, τα μάγουλα πιέζονται από το βάρος του κεφαλιού και η διαρκής αυτή πίεση, εξασθενίζει τον συνδετικό ιστό της επιδερμίδας (το κολλαγόνο), η υποστηρικτική του δύναμη μειώνεται και οι «ζάρες» από τον ύπνο, αντί να επανέλθουν το επόμενο πρωί -όπως φυσιολογικά συμβαίνει σε νεαρή ηλικία- σιγά-σιγά εγκαθίστανται μόνιμα ή γίνονται ακόμα πιο βαθιές. Η λύση; Μάθετε να κοιμάστε ανάσκελα. Αν σας είναι αδύνατον, τουλάχιστον εξοπλιστείτε με μια μαξιλαροθήκη από σατέν που είναι πιο φιλική με την επιδερμίδα .

Για τις βαθιές ρυτίδες στο λαιμό: Ξεχάστε τα τεράστια μαξιλάρια και διαλέξτε ένα λεπτό. Από τη μεγάλη κλίση του κεφαλιού στον ύπνο σχηματίζονται πτυχώσεις στο δέρμα του λαιμού -ιδιαίτερα αν είναι κοντός- οι οποίες με τον καιρό μονιμοποιούνται. Η περιοχή αυτή, ας μην το ξεχνάμε, είναι «θύμα» της σύγχρονης τεχνολογίας –οι πρόωρες ρυτίδες του λαιμού που αποκαλούνται πλέον «tech neck» δημιουργούνται από τη διαρκή κλίση του κεφαλιού σε γωνία των 45 μοιρών για να τσεκάρουμε το κινητό μας- επομένως, ας φροντίσουμε να κάνουμε κάτι γι αυτό τη νύχτα.

Για τις ρυτίδες στο ντεκολτέ: Ο ύπνος στο πλάι, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα που αναγκάζει το ένα στήθος -ιδίως αν είναι μεγάλο- να «διπλώνει» πάνω στο άλλο, ευθύνονται για τις βαθιές, κάθετες ρυτίδες που σχηματίζονται στο ντεκολτέ. Για να τις αποφύγετε θα πρέπει να συνηθίσετε να κοιμάστε ανάσκελα.

Για τις σακούλες κάτω από τα μάτια: Φροντίστε να κοιμάστε με ελαφρώς ανασηκωμένο κεφάλι -χρησιμοποιώντας δύο μαξιλάρια- έτσι ώστε να περιορίσετε την κατακράτηση υγρών και να μην ξυπνάτε πρησμένοι το πρωί.

Για την κουρασμένη, χλομή επιδερμίδα: Διαλέξτε ένα λεπτό σε πάχος μαξιλάρι. Με το σώμα και το κεφάλι σε οριζόντια θέση, το αίμα θα κυκλοφορήσει και πάλι παντού θα ξαναδώσει εκ των έσω, χρώμα, λάμψη και ζωντάνια στην επιδερμίδα.

Για να αποφύγετε ατέλειες και σπυράκια: Ότι η παράλειψη του βραδινού ντεμακιγιάζ και καθαρισμού της επιδερμίδας είναι ίσως το χειρότερο λάθος στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης, το γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι η ζημιά συνεχίζεται και το επόμενο βράδυ, αν ακουμπήσετε το πρόσωπό σας στην ίδια μαξιλαροθήκη. Τα απομεινάρια μιας νύχτας-συγκεκριμένα, της προηγούμενης- συνθέτουν ένα ανθυγιεινό περιβάλλον για την επιδερμίδα και μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε φράξιμο των πόρων και σπυράκια. Ακόμα όμως κι αν τηρείτε σχολαστικά την ιεροτελεστία του βραδινού καθαρισμού, ας μην ξεχνάτε ότι στις ώρες που κοιμόμαστε , μεταφέρονται στη μαξιλαροθήκη έλαια από την ίδια την επιδερμίδα -και τα μαλλιά- γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων υπεύθυνων για τα σπυράκια. Αν λοιπόν έχετε επιδερμίδα…επιρρεπή στις ατέλειες φροντίζετε να αλλάζετε συχνά –ακόμα και κάθε 2 μέρες, λένε οι ειδικοί-την μαξιλαροθήκη σας.

Πηγή: www.skingurus.gr