«Σβήστε» έξι κακές συνήθειες τη νέα χρονιά

sbiste-eksi-kakes-sunitheies-ti-nea-xronia

ΤΡΙΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Με τη νέα χρονιά βάζετε στόχους που συνήθως δεν τηρείτε ποτέ. Τι θα λέγατε φέτος αν αντί γαι μεγαλεπήβολα σχέδια αποφασίζατε να αλλάξετε μερικές κακές συνήθειές σας που χρόνια σας ταλαιπωρούν;

Επισκέπτεστε το ψυγείο μετά τα μεσάνυχτα…

Το σκηνικό είναι λίγο έως πολύ γνωστό σε όλους μας. Γυρίζουμε κουρασμένοι από τη δουλειά και τσιμπολογάμε κάτι στα όρθια τελειώνοντας παράλληλα όλες εκείνες τις εκκρεμότητες που είχαμε αφήσει στο σπίτι. Αποτέλεσμα; Λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, επισκεπτόμαστε και πάλι το ψυγείο, έτσι για να τσιμπολογήσουμε κάτι πριν κοιμηθούμε…

«Σβήστε» την συνήθεια: η ανία είναι η συνηθέστερη αιτία που μας οδηγεί στο ψυγείο λίγο πριν κοιμηθούμε ενώ και η συνήθεια, π.χ. όταν βλέπουμε ταινία μπορεί να μας ωθήσει να αδειάσουμε ένα μπολ πατατάκια. Αλλάζοντας συνήθειες όμως, αναφέρουν οι ειδικοί θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το μέχρι σήμερα ακατόρθωτο. Έτσι, αν θέλετε ακόμη μία κουταλιά παγωτό όταν κατευθύνεστε τα μεσάνυχτα στο ψυγείο, προτιμήστε να πιείτε ένα ποτήρι παγωμένο νερό και θα σας κοπεί «μαχαίρι» η όρεξη ενώ αν έχετε συνηθίσει να «μασουλάτε» πατατάκια όταν βλέπετε τηλεόραση, αντικαταστήστε τα με φρούτα που θα έχετε καθαρίσει από πριν.

Ξεχνάτε το οδοντικό νήμα

Μπορεί να βουρτσίζετε με επιμέλεια τα δόντια σας πρωί, μεσημέρι και βράδυ και να νιώθετε ικανοποίηση καθώς φροντίζετε ιδιαίτερα τη στοματική υγιεινή σας, όμως οι οδοντίατροι αναφέρουν πώς αν δεν χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα είναι σα να έχουμε παραλείψει το βούρτσισμα. Το βούρτσισμα καθαρίζει μόνο την επιφάνεια των δοντιών, την ίδια στιγμή που τα βακτήρια εισχωρούν ανάμεσα στα δόντια και κάνουν τη ζημιά. Και αρκεί να υπενθυμίζουμε πως έρευνα που έγινε το 2011 από την Αμερικανική Ομοσπονδία Καρδιολογίας, αποκάλυψε πως η περιοδοντίτιδα που προκαλείται από τα βακτήρια των δοντιών προκαλεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

«Σβήστε» την συνήθεια: τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο αν θα το κάνετε πρωί ή βράδυ, αρκεί να μην πιέζετε πολύ το νήμα και τραυματίσετε τα ούλα σας. Οι οδοντίατροι συνιστούν να χρησιμοποιείτε νήμα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας ώστε στη συνέχεια με το βούρτσισμα να απομακρύνετε όλα τα βακτήρια.

Λέτε ψεματάκια στο γιατρό σας…

Ενδεχομένως να μην σας είναι ιδιαίτερα εύκολο να αποκαλύπτετε κάθε γνωστή και άγνωστη λεπτομέρεια του σώματός σας στο γιατρό, τον οποίο συνήθως βλέπετε μία ή δύο φορές το χρόνο… Ως αποτέλεσμα, μερικές φορές λέτε εσκεμμένα μικρά ψεματάκια που πιστεύετε πώς δεν θα επηρεάσουν την τελική διάγνωση…

«Σβήστε» την συνήθεια: αφήστε κατά μέρος τις ντροπές και φροντίστε να μιλήσετε με κάθε ειλικρίνεια στο γιατρό σας. Επιλέξτε ένα γιατρό που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη και αποκαλύψτε του όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για την υγεία σας χωρίς δεύτερη σκέψη. Άλλωστε, σκεφθείτε πως χωρίς όλες τις πληροφορίες που σας αφορούν, ο γιατρός ενδεχομένως κάνει λάθος διάγνωση, γεγονός που δεν σας συμφέρει καθόλου.

Ξενυχτάτε-και συνήθως χωρίς λόγο

Είναι Τρίτη, το ρολόι δείχνει μεσάνυχτα και εσείς «καρφωμένοι» στην τηλεόραση παρακολουθείτε για 62η φορά τις περιπέτειες των κοριτσιών του «Sex and the city». Και έτσι, χωρίς σοβαρό λόγο, για μια ακόμη βραδιά ξενυχτάτε και την επόμενη μέρα στο γραφείο, κρατάτε με κόπο τα βλέφαρά σας ανοιχτά…

«Σβήστε» την συνήθεια: δημιουργήστε μια «ρουτίνα» ύπνου κάθε βράδυ, την οποία και θα ακολουθείτε πιστά πριν κοιμηθείτε. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή χαλαρώστε στον καναπέ και αποφύγετε δια ροπάλου να μιλήσετε στο κινητό ή να σερφάρετε στον υπολογιστή καθώς έτσι μάλλον θα ξαγρυπνήσετε και δεν θα κοιμηθείτε..Και φροντίστε ακόμη και τα σαββατοκύριακα να μην ξεφεύγετε ιδιαίτερα από το πρόγραμμα του ύπνου σας, αν θέλετε να μην αντιμετωπίζετε συχνά διαταραχές, όπως η βασανιστική αϋπνία.

Η επανάληψη δεν είναι μήτηρ αποτελέσματος…

Η επανάληψη στο γυμναστήριο μπορεί να είναι βολική, σίγουρα όμως δεν έχει αποτελέσματα. Αν κάθε φορά που πηγαίνουμε στο γυμναστήριο επαναλαμβάνουμε με ευλάβεια το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεων και κάνουμε τις ίδιες ακριβώς κινήσεις, τότε τα αποτελέσματα, μάλλον δεν θα δικαιώσουν την προσπάθειά μας.

«Σβήστε» την συνήθεια: αν έχετε συνηθίσει να τρέχετε προς τα εμπρός σε ένα κυλιόμενο διάδρομο, αλλάξτε συνήθειες και τρέξτε προς το πλάι παίζοντας τένις! Κάντε το ίδιο και με όλο το πρόγραμμα γυμναστικής σας. Αλλάξτε σετ ασκήσεων, διαφοροποιήστε το πρόγραμμά σας ακόμη και τις ώρες που γυμνάζεστε. Μόνο έτσι θα κινητοποιηθεί ο μεταβολισμός σας και θα δείτε τους κόπους σας να ανταμείβονται.

Ξεχάστε το… καθισιό!

Τι κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας; Μάλλον κάθεστε και φυσικά όχι στον αναπαυτικό καναπέ του σπιτιού σας αλλά στο γραφείο κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή και διεκπεραιώνοντας σημαντικές επαγγελματικές υποθέσεις. Και ενδεχομένως από την καρέκλα του γραφείου μεταφέρεστε στο αμάξι και από εκεί στον… καναπέ! Αποτέλεσμα; Μηδενική άσκηση και σχεδόν καθόλου περπάτημα.

«Σβήστε» την συνήθεια: περπατήστε! Μην στείλετε e-mail στο συνάδελφο του επάνω ορόφου αλλά επιλέξτε να τον επισκεφθείτε στο διάλειμμά σας ανεβαίνοντας και μερικά σκαλιά. Πάρτε το μετρό για τη δουλειά και αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι. Ανεβείτε σπίτι σας με τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ. Κάντε μικρές αλλαγές που μπορεί αρχικά να σας ξεβολέψουν αλλά στην πορεία θα διαπιστώσετε πως έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία σας.