Έξι συνήθειες για καλύτερη υγεία μέσα σε ένα λεπτό

eksi-sunitheies-gia-kaluteri-ugeia-mesa-se-ena-lepto

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Η υγεία μας είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και κυριολεκτικά «κρέμεται» από μία κλωστή. Εκατοντάδες παράγοντες μπορεί να την κλονίσουν αλλά και δεκάδες μικροπράγματα μπορούν να τη βελτιώσουν. Δείτε μερικά από αυτά.

-Προσαρμόστε το κάθισμά σας: οι ώρες που περνάμε στη δουλειά καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας. Σκεφθείτε λοιπόν, αν η δουλειά σας είναι καθιστική, να κάθεστε για 8 και παραπάνω ώρες σε λανθασμένη στάση, βλάπτοντας ιδιαίτερα το μυοσκελετικό σας σύστημα. Τι μπορείτε να κάνετε σε ένα μόλις λεπτό; Να προσαρμόσετε το κάθισμά σας σε τέτοια θέση, ώστε η πλάτη σας να είναι ίσια και τα πέλματά σας να ακουμπούν στο πάτωμα με τα γόνατα να σχηματίζουν ορθή γωνία 90 μοιρών.

-«Ψήστε» το σφουγγάρι: το σφουγγάρι που καθαρίζουμε την κουζίνα μπορεί να αποτελεί εστία εκατοντάδων μικροβίων. Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά; Απλά βάλτε το για ελάχιστα δευτερόλεπτα σε φούρνο με υψηλή θερμοκρασία προκειμένου να εξολοθρεύσετε κάθε «απρόσκλητο» επισκέπτη…

-Αδειάστε την τσάντα σας: την κουβαλάμε καθημερινά και συχνά την παραγεμίζουμε με άχρηστα αντικείμενα. Ο λόγος για την τσάντα μας που αν ζυγίζει πάνω από το 5% του συνολικού μας βάρους, θα πρέπει να αδειάσει από κάθε τι βαρύ και άχρηστο. Έτσι, θα βελτιωθεί κατά πολύ η μυοσκελετική μας κατάσταση και το βάδισμά μας ενώ θα σταματήσουν να μας ενοχλούν και οι πόνοι στους ώμους.

-Πετάξτε τα παλιά σας αθλητικά παπούτσια: μπορεί να τα αγαπάτε ιδιαίτερα και να σας βολεύουν αλλά ίσως να έχουν «φάει τα ψωμιά τους». Ο λόγος για τα πολυφορεμένα αθλητικά σας παπούτσια που μπορείτε να τσεκάρετε με ένα απλό τεστ. Ακουμπήστε τα σε ένα τραπέζι και κοιτάξτε τα από πίσω. Αν φαίνεται να γέρνουν προς μία πλευρά, θα πρέπει να τα ρίξετε στο καλάθι των αχρήστων.

-Μιλήστε με έναν άγνωστο: περιμένοντας στη στάση στο λεωφορείο ή στην ουρά στο σούπερ μάρκετ, αρπάξτε την ευκαιρία να ξεκινήσετε μια μικρή συζήτηση με έναν εντελώς άγνωστο. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, αναφέρουν πως η κοινωνικοποίηση ακόμη και αν αυτή σημαίνει τη συζήτηση περί ανέμων και υδάτων με άγνωστους ανθρώπους, ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία.

-Γελάστε με την καρδιά σας: τα νέα είναι δυσάρεστα από παντού. Μήπως να κάνατε την χάρη στον εαυτό σας και να του δίνατε απλόχερα μερικές στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς; Νοικιάστε μια ξεκαρδιστική κωμωδία και αφήστε να σας παρασύρει σε έναν χείμαρρο γέλιου. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Loma Linda, ανέφεραν πως σύμφωνα με μια έρευνα, οι συμμετέχοντες σε πείραμα που γέλασαν με την καρδιά τους είχαν κατά 27% μεγαλύτερη απελευθέρωση ενδορφινών, χημικών ουσιών που μας κάνουν χαρούμενους.