Αποδεδειγμένες στρατηγικές για να χάσετε κιλά μια και καλή

apodedeigmenes-stratigikes-gia-na-xasete-kila-mia-kai-kali

ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Εάν το 2011 ή στις αρχές του 2012, καταφέρατε να χάσετε τα περιττά κιλά που σας είχαν «φορτωθεί» εδώ και καιρό, τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος: η διατήρηση της απώλειας βάρους. Ακολουθούν τα «μυστικά» για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε με τόσο κόπο.

Αν καταφέρατε επιτέλους να χάσετε εκείνα τα περιττά κιλά που σας είχαν «φορτωθεί» εδώ και καιρό, σας συγχαίρουμε! Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τώρα μπορείτε να επαναπαυθείτε, να σταματήσετε το γυμναστήριο και να τρώτε καθημερινά έξω. Το να κρατήσετε το ιδανικό βάρος, ίσως είναι και το δυσκολότερο, αλλά επίσης σημαντικό!

Ακολουθούν εννέα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε και σε αυτό το κομμάτι..

Πάρτε ενέργεια με πρωινό κάθε μέρα

Το να παρακάμπτετε το πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να φαίνεται σαν μια έξυπνη στρατηγική για τη μείωση του συνολικού αριθμού των θερμίδων που καταναλώνετε από το πρωί ως το βράδυ, αλλά το πρωινό έχει σημαντικά οφέλη στη συντήρηση του βάρους. Μοιράζοντας τις θερμίδες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να αποφύγετε τις υπερβολές, που μπορούν να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση φαγητού.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα καλό πρωινό μπορεί να βοηθήσει να προτιμάμε λιγότερο πλούσιες σε θερμίδες τροφές την υπόλοιπη ημέρα. Υποστηρίζουν επίσης ότι τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, μπορεί να βοηθήσουν εκείνους που τρώνε και πρωινό, να αποδίδουν καλύτερα στην άσκηση.

Περιορίστε την ποικιλία στη διατροφή σας

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ειδικοί προτείνουν δίαιτες που είναι χαμηλές σε θερμίδες και λίπος. Σύμφωνα με μια μελέτη, όσοι καταφέρνουν να διατηρούν το βάρος τους μετά τη δίαιτα, καταναλώνουν περίπου 1385 θερμίδες τη ημέρα, με το 24% από αυτές να προέρχεται από λίπος. Είναι επίσης σημαντικό να μην καταναλώνουμε φαγητά που «καταστρέφουν» τη δίαιτα. Η μικρή ποικιλία σε όλες τις ομάδες τροφίμων, ιδιαίτερα σε αυτές με τα υψηλότερα ποσά του λίπους, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, προτείνεται, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερη η ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη και η ποσότητα.

Ειδικές περιπτώσεις

Επιτρέποντας μικρές… παρασπονδίες στο φαγητό σας και το πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και των διακοπών μπορείτε να κάνετε το πρόγραμμα απώλειας βάρους σας πιο εύκολο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η ευελιξία καθιστά επίσης ευκολότερο το να το παρακάνετε.

Βάλτε ένα πρόγραμμα και μείνετε σε αυτό

Φροντίστε να κάνετε τη ζυγαριά τον καλύτερο φίλο σας για να τσεκάρετε συχνά αν τηρείτε όσα έχετε σχεδιάσει. Συμμετέχοντες σε έρευνα που ζυγίζονταν πιο συχνά, ανέφεραν ότι ήταν λιγότερο πιθανό να πέσουν σε… πειρασμό και περισσότερο πιθανό να συγκρατηθούν.

Μειώστε την ώρα που βλέπετε τηλεόραση

Είναι αυτονόητο ότι η διατήρηση βάρους απαιτεί να κρατάτε τον εαυτό σας μακριά από τον καναπέ. Το να μειώσετε το χρόνο που βλέπετε τηλεόραση έχει δύο οφέλη: θα έχετε περισσότερο χρόνο για να κάνετε γυμναστική και δεύτερον, θα αποφεύγετε να τρώτε πρόχειρο φαγητό, βλέποντας το αγαπημένο σας πρόγραμμα.

Άσκηση για 1 τουλάχιστον ώρα την ημέρα

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία ώρα άσκησης καθημερινά, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Δε χρειάζεται να ασκείστε μία ώρα συνεχόμενα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να γυμνάζεστε και σε 10 λεπτά προγράμματα. Επίσης δεν είναι αναγκαίο να ακολουθείτε έντονη άσκηση. Το περπάτημα είναι κάτι πολύ εύκολο για όλους και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό γυμναστηρίου.

Μην περιμένετε θαύματα από την πλαστική χειρουργική

Η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση σημαντικής απώλειας βάρους είναι απολύτως δυνατή χωρίς χειρουργική επέμβαση. Τα αποτελέσματα από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity δείχνουν ότι μεταξύ ατόμων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και άλλων που έχασαν βάρος χωρίς χειρουργική βοήθεια, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην επαναπρόσληψη βάρους.

Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι κάτι το μαγικό, καθώς η διατήρηση του ιδανικού βάρους και μετά την εγχείρηση, απαιτεί πολλές συμπεριφορές, όπως ο περιορισμός των θερμίδων και η τακτική άσκηση, που απαιτούνται για τη διατήρηση της απώλειας βάρους έτσι κι αλλιώς.

Να θυμάστε: γίνεται πιο εύκολο με την πάροδο του χρόνου

Όσο περισσότερο καιρός περνάει και δεν παίρνετε κιλά, τόσο πιο εύκολο θα είναι. Σε μια σχετική μελέτη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καθώς ο χρόνος περνούσε, τα άτομα χρησιμοποιούσαν λιγότερες στρατηγικές για να μην ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν, αν και συνέχισαν να ελέγχουν τακτικά το βάρος τους. Και το πιο σημαντικό: Τα οφέλη της επιτυχούς απώλειας βάρους, δεν εξαφανίζονται όταν η προσπάθεια που απαιτείται μειώνεται.