Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται καλό πλύσιμο και πώς να τα πλύνετε σωστά

frouta-laxanika-plusimo

Το καλό πλύσιμο μας χαρίζει ασφάλεια

ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Ο «εφιάλτης» του πλυσίματος των φρούτων και των λαχανικών για πολλούς είναι τεράστιος. Γίνεται, όμως, να αφήσουμε την τεμπελιά να «νικήσει» και να μην τα πλύνουμε; Τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο; Ξέρετε πώς να τα πλένετε σωστά; Οι απαντήσεις… εντός!

Γιατί δεν πρέπει να παραβλέψουμε το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών;
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών έχει να κάνει μόνο με την απαλλαγή από υπολείμματα μικροβιοκτόνων, π.χ. τη γυαλάδα του μήλου, τις ύποπτες άσπρες νιφάδες στα πορτοκάλια κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος. Μεγάλη ανησυχία προκαλούν και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι μπορεί να είναι βακτήρια, παράσιτα ή ιοί. Μεγάλος αριθμός ασθενειών που προέρχονται από το φαγητό, οφείλεται στη φρέσκια παραγωγή, αφού η δυνατότητα μόλυνσης είναι μεγάλη, τόσο από το περιβάλλον, όσο και μετά τη συγκομιδή.

Πώς προκύπτουν αυτοί οι μικροοργανισμοί;
Αν σκεφτείτε την πορεία του μπρόκολου, από τη φάρμα μέχρι το πιάτο σας, θα πρέπει να σκεφτείτε το χώμα στο οποίο μεγάλωσε, το νερό που χρησιμοποιήθηκε για το πότισμά του, πώς αποθηκεύτηκε, πώς μεταφέρθηκε, πώς το φρόντισαν στο μανάβικο και τη λαϊκή και να αναλογιστείτε ότι υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης σε όλα αυτά τα βήματα.

Η ηπατίτιδα Α... παραμονεύει όταν τρώμε άπλυτα λαχανικά

Τι θα συμβεί αν φάτε άπλυτα, μολυσμένα προϊόντα;
Οι μικροοργανισμοί που ενδέχεται να βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά σας, μπορούν να προκαλέσουν οτιδήποτε, από πόνο στο στομάχι, μέχρι… θάνατο. Αν ψάξετε μολύνσεις όπως σαλμονέλα, E.coli, λιστέρια, ηπατίτιδα Α και cyclospora θα δείτε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρά και θα μάθετε ότι κάποιες μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες παθήσεις. Κι έτσι, κανείς δεν θα επέλεγε τη συνεχή διάρροια από τα να πλύνει λίγο το φρούτο του…

Ποια είναι η πιθανότητα να πάθει κάποιος αυτές τις ασθένειες;
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να ποσοτικοποιήσουν τον κίνδυνο, καθώς υπάρχουν πολλές άγνωστες μεταβλητές. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε, για να είμαστε πιο ασφαλείς. Το καλό και προσεκτικό πλύσιμο είναι μια απλή πρακτική που μπορεί να μειώσει κατά πολύ τον κίνδυνο.

Λίγο (ή πολύ) τρίψιμο, ανάλογα με το φρούτο, αρκεί

Πώς πρέπει να πλένετε αποτελεσματικά τα φρούτα και τα λαχανικά;
Λίγο πριν τα καταναλώσετε –κι όχι μόλις τα φέρετε σπίτι από τη λαϊκή- πλύνετέ τα σε δροσερό νερό που τρέχει. Ο κανόνας είναι είτε να τα τρίψετε ελαφρά, αν έχουν απαλή φλούδα, είτε πιο έντονα, αν έχουν σκληρή (αν έχετε, μάλιστα) και ειδικό βουρτσάκι για τη 2η περίπτωση, θα ήταν καλό.

Πρέπει να πλένετε και τις μπανάνες;
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, θα ήταν καλό να πλένετε και τις μπανάνες. Όπως και τα πορτοκάλια, τα αβοκάντο, τα πεπόνια κ.ο.κ., οι μπανάνες πρέπει να πλένονται, καθώς βακτήρια και άλλες μικροσκοπικές απειλές μπορεί να μεταφερθούν από τη φλούδα στο μέσα μέρος, όπως την κόβουμε ή την ανοίγουμε με τα χέρια μας.

Με ένα καλό πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών, θα έχουμε όλα τα οφέλη και τις βιταμίνες τους, χωρίς κίνδυνο!