Πέντε συμβουλές για να... χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη ζωή

pente-sumboules-gia-na-xalarosete-kai-na-apolausete-ti-zoi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί από τους δυσαρεστημένους, γι’ αυτό κοιτάξτε να χαλαρώσετε και να δείτε το ποτήρι… μισογεμάτο!

Εάν έχετε πολλές ευθύνες και δική σας δουλειά, αν είστε γονιός ή σχεδιάζετε να κάνετε «στροφή» στη ζωή σας, θα ήταν καλύτερα να μπορείτε να έχετε θετική διάθεση και να τα βλέπετε όλα από την καλή τους πλευρά.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί από τους δυσαρεστημένους, γι’ αυτό κοιτάξτε να χαλαρώσετε και να δείτε το ποτήρι… μισογεμάτο!

Ακολουθούν 5 συμβουλές για να ακολουθήσετε θετική στάση στη ζωή σας:

1. Στοχεύετε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Ακόμη κι αν η δουλειά ή η ζωή σας, σας προκαλεί να αναζητάτε την ποσότητα, να ξέρετε ότι η ποιότητα είναι εκείνη που όχι μόνο θα σας δώσει ικανοποίηση, αλλά τελικά θα σας κάνει να κερδίσετε το παιχνίδι. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Κάνω το καλύτερο που μπορώ να κάνω;» και «Είμαι περήφανος για ό, τι είμαι μέχρι τώρα;». Αν οι απαντήσεις είναι θετικές, θα έρθει και το αποτέλεσμα.

2. Προγραμματίστε ρεαλιστικά

Ναι, υπάρχουν πάντα πολλά που πρέπει να κάνουμε, αλλά δημιουργώντας μια ρεαλιστική σχέση με το χρόνο και με ό, τι μπορείτε πραγματικά να κάνετε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα, με όλες τις άλλες ευθύνες σας και το χάος που αναπόφευκτα ανταγωνίζεται το χρόνο σας, τελικά θα σας δώσει τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και προοπτικές. Απλά βάλτε εφικτούς στόχους και πρόγραμμα και φροντίστε να τα ολοκληρώνετε σε συγκεκριμένο διάστημα.

3.Αποφύγετε ό,τι σας «τρώει» χρόνο

Οι άνθρωποι που σας καλούν και απλά θέλουν να κουτσομπολέψουν μαζί σας την ώρα που βρίσκεστε στη δουλειά, σας «κλέβουν» πολύτιμο χρόνο, ακόμη κι αν δεν το κάνουν σκόπιμα. Δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας, αγνοώντας τα μηνύματά σας για 1-2 ώρες, ή τις πιο σημαντικές ώρες εργασίας σας. Επίσης θα πρέπει να κάνετε μια κουβέντα με τα άτομα που σας στήνουν ή δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους –αν η παρέα τους είναι σημαντική για εσάς- και να τους εξηγήσετε ότι θα πρέπει να σέβονται το χρόνο σας, όπως κι εσείς τον δικό τους.

4."Γευτείτε το μέλλον"

Έχουμε στόχους και ανταμοιβές και αυτό είναι το φυσιολογικό που μας βοηθά να προχωράμε. Όμως, μερικές φορές δε βλέπουμε την ουσία, όταν οι στόχοι μας μοιάζουν να είναι πολύ μακριά και όταν χάνουμε την ενέργειά μας για να πετύχουμε όσα θέλουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάντε κάτι που θα σας δώσει την αίσθηση ότι πηγαίνετε μπροστά. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε πολύ μακριά από το να αγοράσετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά μπορείτε να καθαρίσετε το δικό σας και να ανανεώσετε την ταπετσαρία του, ώστε να νιώσετε μια ικανοποίηση.

5. Κάντε κάτι για κάποιον άλλο

Δραστηριοποιηθείτε στο να βοηθήσετε κάποιον που σας χρειάζεται για να πραγματοποιήσει τους στόχους του και ακόμη και αν δεν σας το ανταποδώσει, θα νιώσετε ικανοποίηση αν τον δείτε να επιτυγχάνει. Δε χρειάζεται η βοήθεια να είναι μια μεγάλη δωρεά για κάποιο καλό σκοπό, αλλά συχνά αρκεί ο χρόνος σας για κάποιον άλλον ή το να τον συμβουλέψετε ή να τον βοηθήσετε σε κάτι στο οποίο είστε καλύτεροι. Ένα σημάδι του ότι μπορεί να έχετε ανάγκη κάτι τέτοιο, είναι αν νοιώθετε «χαμένοι» ή ιδιαίτερα λυπημένοι. Αυτό είναι ένα τέλμα που δεν μπορείτε να ανεχτείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, αν δεν έχετε άλλη ενέργεια και νοιώθετε εξαντλημένοι, καλό είναι να σκεφτείτε ότι κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε. Αν κατηγορείτε τον εαυτό σας για όσα δεν κάνατε ή δεν καταφέρατε, ποιος θα είναι ο τελικός χαμένος; Ήρθε η ώρα να κερδίσετε!