Ήλιος, κρασί και ψάρι: το μυστικό της μακροζωίας

psari-krasi

Βγείτε στον ήλιο, φάτε ψάρι και πιείτε κρασί στην υγειά σας,για να την κρατήσετε πολλά χρόνια

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Στις σωστές ποσότητες ο ήλιος, τα λιπαρά ψάρια και λίγο κρασί μπορούν να μας κρατήσουν υγιείς και χαρούμενους.

Μια βόλτα στον ήλιο και ένα γεύμα πλούσιο σε καλά λιπαρά που παίρνουμε από το ψάρι, μπορούν να κάνουν «θαύματα» στην υγεία και τη διάθεσή μας. Προσθέστε σε αυτά και τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού κι αμέσως έχετε τη συνταγή της μακροζωίας, όπως προέκυψε από πειράματα σε ανθρώπους και σκουλήκια.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ξέρουμε ότι η μείωση του άγχους μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τόσο των ζώων, όσο και του ανθρώπου. Μια βόλτα στον ήλιο, όχι απλά θα μας χαλαρώσει, ρίχνοντας τα επίπεδα του στρες, αλλά θα βοηθήσει στη σύνθεση βιταμίνης D, βιταμίνης απαραίτητης για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και για γερά οστά.

Από διατροφικής άποψης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, ρέγκα κ.λπ., κάνουν καλό στην καρδιά, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη δημιουργία θρόμβων, ενώ ταυτόχρονα, επηρεάζουν θετικά την ψυχική διάθεση κι ενισχύουν τη μνήμη.

Στο επόμενο ταβερνάκι μπροστά στο κύμα που θα βρεθείτε, παραγγείλτε ψάρι

Περίπου στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το κόκκινο κρασί, το οποίο δρα προστατευτικά και προληπτικά ενάντια στη στεφανιαία νόσο και σε διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ σύμφωνα με έρευνες, ανεβάζει τη διάθεση και μάλιστα την ερωτική.

Με βάση το εύρημα ότι τα γονίδια που εμπλέκονται στο στρες συνδέονται με τη διάρκεια της ζωής μας, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φάρμακα που δρουν σε αυτά τα γονίδια μπορούν να μεγαλώσουν τη ζωή μας. Ακόμα καλύτερα, η ηλιοφάνεια, τα λιπαρά ψάρια και το κόκκινο κρασί στέκονται με το μέρος μας, δίνοντας μια πιο φυσική λύση μακροζωίας, αφού σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, οι ενώσεις που συναντάμε καθημερινά και δρουν στα γονίδια αυτά είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D, η «βιταμίνη του ήλιου», όπως και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού.

Προσοχή, μόνο, μην το παρακάνετε με το κρασί, ξεπερνώντας το 1 ποτηράκι και μην είστε απροστάτευτοι στον ήλιο για πολλή ώρα, καθώς τότε θα περάσετε από την ασφαλή και ωφέλιμη, στην επικίνδυνη πλευρά τους.