Ρομίνα Καραμανέα: «Η ομορφιά είναι παντού, αν κάποιος αποφασίσει να τη δει».

romina photo by Dimitris Christodoulou
ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Η δημοφιλής, ακόμα και στις διεθνείς πασαρέλες, σχεδιάστρια μόδας, Ρομίνα Καραμανέα μιλά για το πάθος της να δημιουργεί ρούχα για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και την ηθική ικανοποίησή της όταν οι πελάτισσές της αισθάνονται απόλυτη αυτοπεποίθηση, φορώντας τις δημιουργίες της.

Ίδρυσε το Fashion Seminars by Romina Karamanea, όπου αρχάριοι αλλά και επαγγελματίες του χώρου μπορούν να μάθουν ή να εξελίξουν τεχνικές επάνω στο σχεδιασμό, την επεξεργασία υφάσματος, το πατρόν και το ράψιμο.

Διδάσκει μέσα στο ατελιέ της σε πολύ μικρά γκρουπ, πιστεύει ότι επιβάλλεται να κάνουμε λάθη, γιατί αυτά αποτελούν τις καλύτερες ευκαιρίες για μάθηση και μιλά στο click@life για την μόδα, τα ρούχα κατά παραγγελία, τα υφάσματα που ξεχωρίζει και δίνει tips για καμουφλάρισμα.

To 1995 μετακόμισε στην Αγγλία  προκειμένου να σπουδάσει Art & Design, ενώ ακολούθησαν οι σπουδές Σχεδίου Μόδας & Ανάπτυξης προϊόντων. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε με κορυφαίους Βρετανούς σχεδιαστές, όπως τους Clements Ribeiro, τον Robert Cary-Williams, τους Preen, τον Marcus Lupfer, αλλά και στην αμερικάνικη εταιρεία Warners GJM, όπου ήταν υπεύθυνη σχεδιασμού για αρκετούς λογαριασμούς.

Το 2005 έδειξε την πρώτη της πασαρέλα στο G.Ε. Club σε γνωστό Ξενοδοχείο του Shoreditch στο Λονδίνο, ενώ ένα μόλις έτος μετά η  Isabella Blow της έδωσε επαίνους κι έγινε για λίγο καιρό πριν το θάνατό της μέντορας της Ρομίνας, κάτι που η ίδια δηλώνει πως είχε ανάγκη. Χορηγίες και βραβεία διαδέχονταν το ένα το άλλο και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα.
Ας την γνωρίσουμε καλύτερα...

Ποια ήταν η αφορμή να ασχοληθείς με το αντικείμενο;

Η κλίση μου προς τις τέχνες ήταν εμφανής από την ηλικία των 6 χρόνων μου. Εάν με ρώταγες τότε θα σου έλεγα ότι θέλω να γίνω γλύπτης και ζωγράφος ώσπου μια μέρα γύρω στα 12 μου η μητέρα μου με πήρε μαζί της στη δουλειά σε ένα δειγματισμό μιας νέας κολεξιόν (σε πασαρέλα). Εκεί ήταν που ερωτεύτηκα το ρούχο γιατί εκτός από χρώμα και σχήμα είχε και κίνηση! Εκείνη την ημέρα με κέρδισε η μόδα.

Μίλησέ μας για αυτό ακριβώς με το οποίο καταπιάνεσαι επαγγελματικά.

Είναι μεγαλύτερη πρόκληση για μένα να αντλώ έμπνευση για τις συλλογές μου από τα λιγότερο προφανή θεάματα που συναντώ. Πιστεύω ότι η ομορφιά είναι παντού, αν κάποιος αποφασίσει να τη δει. Τα ρούχα που σχεδιάζω και δημιουργώ είναι για να δείχνουν καλά για μια ζωή. Έτσι πρέπει να είναι κλασικά, αλλά παράλληλα για πάντα φρέσκα. Η διαχρονικότητα σε οτιδήποτε είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά είναι κάτι που προσπαθώ να πετύχω από τη σύλληψη έως την ολοκλήρωση τους. Αυτό που με ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι να κάνω ρούχα που είναι κολακευτικά αλλά και λειτουργικά. Κομμάτια που πρόκειται να αγαπηθούν από τον ιδιοκτήτη, όχι μόνο να φορεθούν.

Πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να δημιουργεί το πρώτο ρούχο;

Το θυμάμαι πάντα με χαμόγελο. Ήταν το 1995 σε ηλικία μόλις 18 χρονών. Σπούδαζα στην Καλών Τεχνών του Κεντ της Αγγλίας, όπου δημιούργησα ρούχα από μουσαμά ζωγραφικής. Παρακάλεσα δυο Αγγλίδες συμφοιτήτριές μου να ξαπλώσουν επάνω σε διπλωμένο μουσαμά κι εγώ σχεδίασα ενστικτωδώς το πατρόν γύρω από το σώμα τους.
Επειδή δεν έραβα ακόμα, κόλλησα τα πλαϊνά και τους ώμους με στενή μαύρη PVC ταινία, καθώς και με τον ίδιο τρόπο τέλειωσα τη λαιμόκοψη και κόλλησα και τις τσέπες. Αυτή ήταν η πρώτη μου απόπειρα την οποία παρουσίασα στην πασαρέλα της σχολής και την έδειξαν παρακαλώ και 3 φορές στην τηλεόραση, στο Αγγλικό κανάλι ITV. Αυτό φυσικά μου έδωσε πολλή χαρά και ώθηση να συνεχίσω τους πειραματισμούς επάνω στο ρούχο.

Τι αγαπάς περισσότερο στην δουλειά σου;

H πιο ευχάριστη στιγμή είναι όταν ξαφνικά όλο αυτό το δημιουργικό χάος που επικρατεί μέσα στο κεφάλι μου σιγά σιγά ξεδιαλύνεται, μέσα από τελικές επιλογές που βγάζουν επιτέλους νόημα και συνοχή. Σε αυτό το σημείο νιώθω στην κορυφή του παιχνιδιού μου. Ονειρευόμουν να βιώσω αυτή τη στιγμή ως σχεδιάστρια. Και αυτή είναι η στιγμή που με γεμίζει με δημιουργική αυτοπεποίθηση και ενέργεια να εξελίξω την τεχνική και την έμπνευση μου στο επόμενο επίπεδο.

Τι προσφέρει σε μια γυναίκα η παραγγελία ενός ρούχου από την επιλογή εκείνων στις μεγάλες βιομηχανίες;

Αυτό που πιστεύω ότι αξίζει να βιώσει κάθε γυναίκα είναι η χαρά της μοναδικότητάς της. Να αποκτά ένα ρούχο κομμένο και ραμμένο αποκλειστικά για εκείνη. Ο τρόπος που θα στέκεται θα αλλάζει όταν φοράει την παραγγελία της, το κορμί της θα ανασηκώνεται, η γλώσσα του σώματος θα δείχνει μια γυναίκα που είναι υπερήφανη για τον εαυτό της, το σώμα της και θα εκπέμπει την εσωτερική της λάμψη – η απόλυτη αυτοπεποίθηση! Η χαρά είναι εξίσου μεγάλη και για το δημιουργό όταν τα παραπάνω επιτυγχάνονται.

Ποια υφάσματα ξεχωρίζεις;

Μου αρέσουν πολύ οι φυσικές ίνες, όπως το οργανικό βαμβάκι, το ύφασμα από μπαμπού (το οποίο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες) αλλά και το κρεπ μετάξι. Επίσης έχω αδυναμία στο κασμίρ και στο σουέτ.

Πώς μπορούμε να καμουφλάρουμε ή να αναδείξουμε ένα σημείο με το ντύσιμό μας;

Φαρδιά γραμμή, σκούρες αποχρώσεις και αποφυγή αξεσουάρ για να κρύψουμε σημεία που αισθανόμαστε μειονεκτικά και στενή γραμμή, ανοιχτόχρωμοι τόνοι και ιδιαίτερα details ή αξεσουάρ για να τονίσουμε και να αναδείξουμε τα σημεία του σώματός μας που μας αρέσουν και μας δίνουν αυτοπεποίθηση.

Πού μπορούμε να βρούμε δικές σου δημιουργίες;

Σε progressive concept stores στο εξωτερικό και στο ατελιέ μου στην Αθήνα καθώς και στο διαδικτυακό μαγαζί, που ανοίγει το φθινόπωρο που μας έρχεται. Α! και το καλύτερο; Από την άνοιξη του ’17 θα μπορείτε να τα βρίσκετε και στη Μύκονο.

Πού περίπου κοστολογούνται;

Ενδεικτικά μόνο γιατί εξαρτάται από τα υλικά της κάθε σεζόν οι τιμές λιανικής πώλησης κυμαίνονται περίπου από 55 για ένα βαμβακερό σταμπωτό t-shirt, 250 για ένα κομψό κοκτέιλ φόρεμα και μέχρι 850 για ένα ολομέταξο μάξι βραδινό φόρεμα.

Μείνετε συντονισμένοι για ένα δωρεάν σεμινάριο από την Ρομίνα, που θα ανακοινωθεί σύντομα στο facebook του clickatlife.

ΜΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΚΗ / [email protected]