Τρώτε τη ζύμη από τα κουλουράκια; Είναι επικίνδυνο!

zumi-gluko

Αντισταθείτε στη ζύμη των γλυκών, για να είστε ασφαλείς

ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Είστε από αυτούς που «καθαρίζουν» πάντα το μπολ με το δάχτυλο από το μείγμα όταν φτιάχνουν κουλουράκια, κέικ και άλλα γλυκά; Δείτε γιατί πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε.

Είναι γνωστό ότι η ζύμη ενός γλυκού, λόγω του ότι περιέχει ωμά αβγά, είναι επικίνδυνη και μπορεί να καταλήξει σε έκθεση στο βακτηρίδιο της σαλμονέλας. Ο FDA (Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α.), όμως, προσθέτει έξτρα κίνδυνο σε αυτό, που έχει να κάνει με το αλεύρι. Το ωμό αλεύρι μπορεί να περιέχει ένα βακτήριο που ονομάζεται τοξίνη Shiga που παράγει η E. Coli, ένα βακτήριο που ζει στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων και μπορεί να προκαλέσει διάρροια με αίμα, εντερική αιμορραγία ή ακόμα και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια –στις Η.Π.Α., μάλιστα, παρατηρήθηκαν πολλά περιστατικά μόλυνσης από αλεύρι σε διάφορες πολιτείες στις αρχές του Ιουνίου.

Το αλεύρι προέρχεται από δημητριακά που έρχονται κατευθείαν από το χωράφι και τυπικά δεν επεξεργάζεται έτσι ώστε να καταστραφούν τα βακτήρια, όπως αναφέρει η Leslie Smoot, Ph.D. του FDA. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια στα κόπρανα κάποιου ζώου μπορεί να δηλητηριάσουν τα δημητριακά και να περάσουν μέσα στο αλεύρι.

Μερικές φορές το ωμό αλεύρι μπορεί να κρύβει κινδύνους

Η ζύμη είναι επικίνδυνη για κατανάλωση, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα βήμα εξόντωσης των βακτηρίων. Το ψήσιμο, το βράσιμο, το τηγάνισμα κ.ο.κ. αποτελούν όλα μεθόδους καταστροφής βακτηρίων, κάτι που, όμως, δεν έχει συμβεί ακόμη στο ωμό ζυμάρι.

Για να παραμείνετε, λοιπόν, ασφαλείς, νικήστε την επιθυμία σας να… γλείψετε το μπολ και περιμένετε μέχρι το κέικ και τα κουλουράκια σας να ψηθούν και να είναι έτοιμα και μοσχομυριστά!